İnegöl için tarihi fırsat

Türkiye’de milyonları ekran başına bağlayan Kuruluş Osmanlı dizisinin ilk bölümünde yer verilen Kulaca hisar kalesi İnegöl de bulunuyor. Osmanlı’nın ilk fethettiği kale olan Kulaca kalesinin tarihi kalıntıları araştırılırken, mahalle sakinleri mahallelerinin tarihi turizme açılmasını istiyor.

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
23 Kas 2019 / Cmt 12:15 |
/ 20.324 Kez Okundu
| |
Mobilyası ve tarımı ile ekonomik değerler sağlayan İnegöl’de tarih turizmi için tarihi fırsat ayağına geldi.

Diriliş Ertuğrul Dizisi ile Bilecik ve Söğüt’ün tarih turizminde ekonomik değeri arttı. Türkiye’de milyonları ekran başına bağlayan Kuruluş Osmanlı dizisinin ilk bölümünde ise İnegöl’e bağlı Kulaca Mahallesi’nde bulunan Kulacahisar kalesinden bahsedildi.
Dizinin ilk sezonunda İnegöl ve çevresinden bolca bahsedilmesi beklenirken İnegöl başta tarihi Kulacahisar kalesi ile tarih turizminde kendine yer edinebilir.

1283'teki Ermeni Beli Savaşı'ndan sonra, 1285 yılında Osman Gazi tarafından 300 kişilik bir kuvvetle bir gecede fethedilen kulaca kalesi, 3 kıtaya hakim olan Osmanlı’nın tohumlarının atıldığı yer.
İnegöl’ün kırsal Kulaca mahallesi sakinleri mahallelerinin tarihi turizme kazandırılmasını istiyor.

DİZİNİN BURADA ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ

Kulaca Mahallesi Muhtarı Sedat Seçim, “Osmanlı’nın ilk verdiği şehit Hamzabey mahallemizde türbesi bulunan Baykoca’dır. Bunun ardından Osmanbey, beraberindeki 300 askerle Bizans elinde bulunan mahallemize de adı verilen Kulaca kalesini fethetmiştir. Bunun ardından Osmanlı imparatorluğu kurulmuştur. Bizde mahallemize tarihi turizm kazandırılması için yetkililerden kalenin yerinin bulunmasını istemiştik. Bir takım çalışmalar yapıldı. Oylat Kaplıca, mobilyası ve köftesiyle ünlü İnegöl’ümüzün aynı zamanda Osmanlı’ya başkentlik yapmıştır. Kuruluş Osmanlı dizisi de bu tarihi turizme ışık tutacaktır. Kulaca kalesinin meydana çıkarılması halinde İnegöl’ün kaderi değişir. Burada kale inşa edilebilir. Böylelikle tarihi turizme katkı sağlanır. Diziyle beraber; çocuklarımız bile ‘acaba gelip diziyi burada da çevirecekler’ diye soruyorlar. Burada da dizinin birkaç bölümünün çekilmesini isteriz.” Dedi.

KULACA KALESİ TARİHİ
Osman Gazi, ilk fetih başarısını bu kaleyi almakla göstermiştir. Osman Gazi’nin buraya yönelik sefer düzenlemesinin sebebi de Domaniç yaylasına gidiş ve dönüşlerde İnegöl tekfurunun çıkardığı zorluklardı. İnegöl tekfurunu cezalandırmak için 70 kişilik bir kuvvet ile baskın yapıp gece yarısı burayı almak istedi ise de, Ermenibeli mevkiinde pusuya düşürülüp, orada San Yatu’nun (Savcı Bey) oğlu Bay Hoca’yı şehit verdiler. Ermenibeli çatışmasının ardından Osman Gazi, Edebali eliyle gaza kılıcı kuşanmış ve bölge tekfurlarına karşı aktif gazaya başlamıştır. İnegöl Tekfuru’ndan intikam almak için İnegöl’e çok yakında bulunan küçük bir kale olan Kulaca Kalesi’ni 1285’te fethetmiştir. Kulaca, Osman Gazi’nin ilk fetih başarısını elde ettiği yer olması sebebiyle çok önemli bir yerdir. Artık Osman, bir gazi önderi olmuştur ve Osman Gazi olarak anılmıştır.
Kulaca Mehmet Bey Camii'nde bulunan Osmanlı dönemine 700 yıllık ait sancak, İnegöl Kaymakamlığı talimatıyla Halk Eğitim Merkezine getirildi. Orijinali muhafaza edilerek kumaş üzerine ilaçla yapıştırılan tarihi Osmanlı sancağı, daha sonra Kent Müzesinde sergilenmeye başladı. Bezi yün kumaştan yapılmıştır. Bal mumuyla koruma altına alınması sağlanan sancağın üzerindeki harfler o günün şartlarıyla toprak boyayla yazılmıştır. Yazı sanatı olarak kûfi süsleme sanatı kullanılmış. Sancağın üzerinde ise Muhammed ve dört halifenin isimleri yazmaktadır.





Duyuru
İnegöl Online mobil uygulaması güncellendi TIKLA HABERLER CEBİNE GELSİN
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.