İnegöl Mobilya Sanayii’nde yapılacak dönüşüm anlatıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl Mobilya Sanayii’nde yapılacak dönüşüm anlatıldı
#İnegöl | Haber Merkezi
09 Eki 2023 / Pzt 20:37
/ 9.810 Kez Okundu
| |

İnegöl Mobilya Ağaç İşleri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi (İMASKOP)’nin lansman toplantısında mobilya sanayisinde yapılacak dönüşüm mobilyacılara sunum olarak anlatıldı.

İnegöl Mobilya Ağaç İşleri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi (İMASKOP)’nin ilk lansman toplantısı bu akşam Grand Mavi Düğün Salonu’nda gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan

Bizim için çok önemli bir adım. Hayırlısı ile başlayıp hayırlısı ile bitirelim. 2010 yılında bir hayalle başladı. O zaman 2010 yılında 1.OSB için yer satışları varken Alinur Başkana mobilyacılar için yer istemiştim. O zaman Aracıkan koltuk arkasında 90 dönüm yer ayırmıştı. 18 parseli 2011 yılında üyelerimize verdik. 2015 yılında Pazartesi pazarının oradaki yerler TOKİ’ye verilecekti. O zaman küçük sanayiye ihtiyaç yoktu. Tabi ilerleyen zamanlarda İMOS kuruldu reklamlar tanıtımlar yapıldı. Sanayimiz hızla yol aldı derenin arkası hızla doldu. 2015 yıllarında o günün kaymakamı Ali Akça’ya OSB yönetimine yazılı dilekçe ile küçük sanayiye ihtiyacımız olduğunu ilettim. O zaman zaman kaybettik ama kısmet bugüneymiş. Sayın kaymakamımız Eren Arslan bu konulara vakıf 2. OSB’de mevzuata göre yer veremeyeceğini söyledi. Bize küçük parsellere uygun yer ayarlandı. O gün bizim sözlerimizi unutmadı kaymakamımız orta ölçekli yerler ayrıldı ve bugünlere geldik. Bu günlerde bir ışık doğdu birkaç yer talebimiz uygun görüldü. Çalışmamız Orman genel müdürlüğünde başladı bölge müdürlüğüne kadar geldi. Ama şuan yer şurası yada burası dememiz olmaz ama çalışmalarımız milli emlağa kadar geldi. Yerimizi şuan yönetimdeki arkadaşlarıma bile söylemedik. Alan ovada değil bunu söyleyeyim. Biz birlikte olduğumuz zaman bize her yer sanayi. Yeter ki uyum içinde taahhütleri yerine getirelim. Türkiye’nin en güzel ve sağlıklı Küçük sanayi sitesini yerine getireceğiz. Bu iş sabır isteyen bir iş başlanmış iş biter diye düşünüyorum.
 
Kiraların yüksek olması sağlıksız iş yerlerinde çalışmamız dar sokaklarda çalışıyor olmamız bizi bu hayale itti. İnegöl Türk mobilyasına her zaman örnek olmuştur. İnegöl’de ki mevcut küçük sanayisi buna örnektir. O sanayinin devri orada kaldı. Şimdi bugünün şartlarına uygun yeni alanlara ihtiyacımız var. İnegöl’ün Mobiliyum AVM’si dünyaya örnek bir projeydi. O da bir kooperatif çalışmasıydı. 2.OSB’de sadece mobilya ihtisas olan örnek bir OSB. Bizde inşallah belki metrekarelerimiz o kadar büyük olmayacak ama sağlıklı ortamlarda çalışacağımızı düşünüyorum. Hatta bu projenin detaylarını tahmini aylık ödemelerini Bülent başkanım anlatacak. Bu akşamdan itibaren web sayfamızı açacağız orada üye olmanın şartlarını göreceksiniz. Küçük sanayi sitesinin isteklerini sıraladık biz kimseye ayrıcalık yapma şansımız yok bu şartları tutanlar üye olabilir. İleri tarihte bir toplantı yapıp yan sanayi ve tedarikçiler ile yapacağız. Buradaki mobilyacıların ihtiyaçlarına göre alanlar planlayıp sanayinin işleyişini bozmadan bir yapı kuracağız. Yerlerini boşaltan kooperatif üyeleri eskiden başka bir mesleğe kiraya verdi. Bunlara izin vermeyeceğiz. Sadece mobilyacılara hizmet edecek ve düzen bozulmayacak.
Bir çok tecrübeler yaşadık, iş yerlerimiz yetmedi önlerine indirmeler yaptık yolları daralttık, kendi araçlarımız için otoparklara ihtiyacımız var bunların hepsini planladık. 7 arkadaşımızın fikirlerine uyarak mimarımızın Hüseyin Çiğdem’in fikirlerini alarak çalışmalar yaptık.
Önümüzü açanları da not alıyorum önümüze taş koyanları da not alıyorum. Bu süreç tamamlandığında bir kitap yazmayı düşünüyorum. Bu çalışmalar çok uzun zamandır sürüyordu, bugüne kadar üye yapmak için acele etmeme kararı almıştık. Bize bütün sivil toplum örgütleri destek verdi. İş dünyası grubumuz var orada da çıkan 1. Karar küçük sanayi sitesinin kurulması idi. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Allah bizi utandırmasın inşallah Türkiye’ye örnek bir sanayi sitesi kazandıracağız.

 
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ

Özcan abinin heyecanını biliyorum. Yılların bir hayali var ortada. Bu projeyi ciddi bir şekilde destekliyoruz. İmaskoop deyince bize maziyi hatırlatıyor. Eskilerden beri İnegöl gerekli yatırımları yapmış bir şehir. Gerek siyaseti gerek esnafı ile bir araya gelerek yatırımı gerçekleştirdi. Şehir hızlı büyüyor sanayicimiz bu hızlı geişime ciddi bir şekilde ayak uyduruyor. Biz hem İMOS olarak hem de bir mobilyacı olarak hemde İTSO olarak bu proje İnegöl’ün birinci öncelikli olan projesi. Projelerin yürütülmesi için İTSO personelimizi de verdik.  Ben bir teşekkürü de Mustafa Şentürk’e ederim. OSB’lerde 10 dönümden aşağı bir parselasyon olamıyor. 3-5 dönüm yer ayırılarak derenin öbür tarafında çok sıkışan esnafımıza 2.osb de 3-5 dönümlük yerler ayırdık bu konuda kaymakam bey ve belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu proje şehir içindeki yaşam alanını rahatlatacak ve bizi bir çok noktaya taşıyacak. Şehrin her bölgesinde sanayi sitesi bulunmakta. Biz sanayi sitelerini modernize ederek bir noktada toparlamamız lazım. Projenin metrekaresi de önemli, diğer metal gıda gibi esnafımızın da ihtiyaç duyduğu alanlara yer tahsisini başarabilirsek sektörler dağılmadan bir yere geçme hakkına sahip olurlar. Ben 2.osb yönetiminde bulunduğum için 2. OSB de yer talebinde bulunmadım ama buradaki projede yer talebinde bulunacağım.

 
Kaymakam Eren Arslan

Ülkemizin gelişmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. İnegöl’ümüz mobilya sanayisinde Türkiye’nin mobilyada başkenti, ihracat fazlası veren bir şehrin en önemli sanayi kolu. 3 OSB ve küçük sanayi içinde bulunan kabına uymayan bir şehir. Bu şehirde görev yaptığım için çok gururlu hissediyorum. İnegöl için gayretle çalışıyoruz. Böyle güzel işlere başlarken 5 esas içinde yer alırsak başarı gelir. Birincisi niyet sayın başkanımız niyetini çok güzel özetledi. İkincisi samimiyet bu samimiyeti görüyorum. Üçüncüsü gayret dördüncüsü iş birliği en son kalan işin maddi boyutu. Bu dördü oldu mu maddi boyutu aşılır. İnegöl bunu defalarca başarmış bir şehir. Bize nasip olur mu bilmeyiz ama büyük bir heyecanla kurdelasının kesileceğine inanıyorum. Ben bütün kurucuları ve ortakları tebrik ediyorum.
 
İnegöl çok üreten bir şehir ama bazı noktada imkânları kısıtlı bir şehir. Şehrin %70 i orman %12’si verimli tarım arazisi geri kalanı dağlık tepelik ve konut alanı. Sanayi için kalan alan çok kıymetli alan oluyor. OSB’lerin genişlemesi daha küçük orta ölçekli işletmelerin olacağı kooperatif büyük bir ihtiyacı giderecek. 2.OSB’de birinci etapta doluluk %100’e ulaştı.  Şuan 98 fabrika üretimde 28 fabrika yapım aşamasında diğerlerinin de projeleri sunuldu süreç devam ediyor. Yeri olup yatırıma dönüşmemiz alanımız yok. Yoğun talepleri karşılamak için yasanın bize verdiği a-hakla ihtiyaçları gideriyoruz. 2.etap ta kamulaştırma devam ediyor. Sanayide 3. Etap diye bir genişleme çalışmalarını başlattık. Bunlar biribirini tamamlayan projeler. İnşallah İnegöl’ümüz üretime ülkemize katkı sunmaya devam eder. Ben buradaki heyecanı görüyorum bizim üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz.

 
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban

İnegöl’de mobilya adına bir heyecan başlıyor. İnegöl hızla büyüyen bir şehir. İnegöl’e dair söylenecek çok şey var. İnegöl’de kiralık işletmelerin bulunması noktasında çok büyük sıkıntılar var biliyoruz. İnegöl’ün verimli ovada kurulmuş bir şehir bu yüzden belirli kısıtlarımız var. Kafamıza göre şurayı sanayi yapalım diyeceğimiz bir ortam yok. Bundan sonrası için özellikle Küçük sanayi işletmecilerimizin iştahını görüyoruz. 2. OSB bölgemizin 1. Etap çalışmaları tamamlandı. 2 etap çalışmaları devam ediyor. Yakın zamanda parsel sahipleri belirlenmiş olacak. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri için bir çalışma yürüttük. Ova dışında nereleri yapabiliriz diye çalışma yaptığımızda bize bazı tavsiyelerde bulundular. Orman ve mera vasıfları hemen sanayi arsasına dönmüyor. Bizlerde çalışıyoruz değerlendirmelere devam ediyoruz. Burada üretici için temel kıstas nedir uygun yer.  Bizde bu beklentiye uygun kamuya ait arazileri tarıyoruz en doğru alanla birlikte çalışmalara devam ediyoruz. Hepimizin heyecanı şu üretim yaparsak istihdam yaparsak fayda getirecek. Talepler bize sürekli iletiliyor kısa sürede ete kemiğe bürüneceğine inanıyorum. Bir ve beraber olmak çok kıymetli. Bizleri de davet ettiler inşallah hak sahiplerinin yerlerini aldığını görmekte nasip olur.

 
AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman

İnegöl bir araya geldik fuarcılıkta çok güzel işler yapıldı. 2. OSB kuruldu çok güzel işler yapıldı. Burası İnegöl, İnegöl insanı müteşebbis ruhludur o işi sonuna kadar götürür. İnegöl Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olmayı başardı. Bizden önceki milletvekilleri belediye başkanları nasıl İnegöl için en güzelini yaptı ise bizde İnegöl’ün isteği neyse hepsinin yanında olacağız el ele omuz omuza İnegöl’ü daha güzel yapmak için canla başla mücadele edeceğiz. Bu işin başlangıcı önemli yolculuk uzun sürebilir ama biz yolculuğun daha konforlu daha hızlı bitirebilmesi için çalışacağız. Burada ki ekip el ele verdiklerinde başaramayacakları bir şey yok.  Bakanımız Mustafa Varank ile beraberdim onların selamını getirdim. Kendisi İnegöl için ne gerekiyorsa sanayicimiz için ne gerekiyorsa koşturmaya hazırız dedi.



 
İmaskop Başkanvekili Bülent Temelli ise yaptığı sunum ile yapılacak projenin detaylarını anlattı.

 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.