İnegöl Ovası Koruma Altında

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl Ovası Koruma Altında
02 Haz 2017 / Cum 11:38
/ 32.172 Kez Okundu
| |

Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar sonrası İnegöl’ün aralarında bulunduğu 51 ova koruma alanı olarak belirlendi.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar sonrası erozyon, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla oluştuğu 8 ildeki İnegöl’ün de aralarında bulunduğu 51 ova, ova koruma alanı olarak belirlendi.

Belirlenen bu alanların kararı bugün yayınlanan Resmi Gazete’de ilan edildi. Ovaların sınırlarında yer alan onaylı planlı alanlarla tarım dışı kullanma izni verilmiş yerler kapsam dışında tutuldu.

 

Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Buna göre tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği 51 ova, büyük ova koruma alanı olarak ilan edildi.

İŞTE O OVALAR

Bakanlar Kurulu tarafından büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalar şöyle:

 "Amasya, Merzifon, Suluova ovaları (Amasya), Aydın, Davutlar, Karpuzlu ovaları (Aydın), Bursa, İnegöl, Karacabey, Yenişehir (Bursa) Alaca, Kargı, Osmancık ovaları (Çorum), Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Derbent, Ereğli, Gembos, Güneysınır, Kadınhanı, Konya, Kulu, Suğla, Yunak ovaları (Konya), Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Siverek, Suruç, Viranşehir, Yaylak ovaları (Şanlıurfa), Balabancık, Çorlu, Edir, Ergene, Hayrabolu, İbrice, Karacakılavuz, Karaveli, Kızılcaterzi, Muratlı, Naip, Saray, Semetli, Yoncalı ovaları (Tekirdağ), Ovacık Ovası (Tunceli)"

İNEGÖL OVASI

İnegöl Ovası, çevrenin sularını toplayan havza karakterine sahiptir. En önemli akarsuyu, orta ve yukarı mecralarında değişik adlarla anılan Kocadere'dir. Kocadere, İnegöl havzasının tabanına yerleşmiş, onun sularını toplayan ve havzanın kuzeyindeki birleştirme boğazı vasıtasıyla Yenişehir üzerinden Sakarya Nehri'ne boşaltan, dolayısıyla İnegöl hidrolojik havzasını dış drenaja bağlayan bir akarsudur. Havzanın sınırları İnegöl-Yenişehir birleştirme boğazının doğusundaki Altıntaş tepeden itibaren, üzerinde küçük dolin ve uvalaların bulunduğu, kristalize kalker ve mermerler üzerinde bir müddet kuzey doğuya doğru devam ederek Karadoruk tepesine ulaşır


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.