İnegöl ve çevresi için katil fay uyarısı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl ve çevresi için katil fay uyarısı
#İnegöl | Haber Merkezi
14 Kas 2020 / Cmt 17:47
/ 12.152 Kez Okundu
| |

İzmir’deki deprem sonrası Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, güney Marmara fay hattına dikkat çekerek tsunamiye dikkat çekti.

Marmara Denizi içinden ve Güney Marmara üzerinden geçen 3 büyük ve aktif fay hattının bulunduğunu belirten Engin Er, bu faylar üzerinde 7-7.5 arasında deprem beklendiğini dile getirdi. Marmara Denizi içerisinde bulunan Kuzey Anadolu fay hattının kırılması durumunda meydana gelecek olan depremin tsunami etkisi yaratacağını belirten Er, Kuzey Anadolu fayı içerisinde bulunan 3 ayrı fay kolunu ise 'Katil fay' olarak değerlendirdi.

TSUNAMİ’YE DİKKAT ÇEKTİ

Kuzey Anadolu fay hattının kuzey kolu adlandıran fay hattının İstanbul depremi olarak adlandırıldığını bunun yanlış bir isimlendirme olduğunu vurgulayan Engin Er “İzmir'de oluşan deprem aslında normal atımlı, normal fay olarak adlandırdığımız bir fay çeşididir. Marmara Denizi'ndeki fay, doğrultu atımlı fay olmasına rağmen, doğrultu atımlı faylarda heyelan beklenmez ama Marmara Denizi içerisinde bulunan gevşek zeminlerin bu depremle beraber hareket etmesi beklendiğinden ve bu kütle hareketi içerisinde oluşabilecek tsunaminin Bursa'nın Gemlik, Mudanya, Balıkesir'in kenar ilçelerini, Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan bütün illerin kenarlarında etkisini göstermesi beklenen bir tsunami etkisi olacaktır. Dolayısıyla burada oluşabilecek bir deprem Güney Marmara'yı etkileyecek” dedi.

İNEGÖL’E 7 ŞİDDETİNDE DEPREM UYARISI

İnegöl’den başlayan fay hattına dikkat çeken Engin Er “Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu olarak adlandırdığımız İnegöl'den başlayıp Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer'den gelip Uluabat'a doğru devam eden fay hattıdır. Burada da, tarihsel dönemlerde oluşan depremlere baktığımız zamanda 7-7.2 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli var. Burada oluşabilecek deprem de aslında Güney Marmara'nın tamamını etkileyecek özellikte bir deprem. Binaların yıkılmasına sebep olan faktör sadece deprem değildir. Çıkan enerjinin büyüklüğü, deprem olan noktaya bulunduğumuz yerin uzaklığı, bulunduğumuz zeminin özellikleri gibi faktörler binaların yıkılmasındaki belli başlı sebeplerden bir kaç tanesi." Dedi

İNEGÖL’ÜN ZEMİNİNDE SIKINTI VAR

Daha önce İnegöl’deki bir programda İnegöl’ün zeminine dikkat çeken Er “İnegöl’ün zemininde sıkıntı var. Burada doğru olan iyi zeminleri tespit edip sağlam binalar yapmaktır. Bina alırken, yaparken ve satarken bu binaların jeoloji mühendisleriyle tanışmış binalar olmasını dileriz. Bina zemin uyumu sağlanırsa afetten en az zararla çıkarız” demişti.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.