İnegöl’de bu köyün tamamı okur yazar

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de bu köyün tamamı okur yazar
#İnegöl | Haber Merkezi
12 Ara 2019 / Per 10:09
/ 7.356 Kez Okundu
| |

İnegöl’e bağlı Süpürtü Mahallesinde halkın tamamı okur-yazar. Erkekler, kahvede oyun oynamak yerine muhtarlık ve kahvehane de oluşturulan kütüphanedeki kitapları okuyor.

520 nüfuslu mahallede herkesin okur-yazar olduğunu ve kahvelerde oyun oynamak yerine insanların kitap okuduğunu söyleyen Muhtar İbrahim Arıkan, “Mahallemizde yaşayanların yüzde 100’ü okuma-yazma biliyor. Genelde kışın çiftçinin fazla işi olmadığından muhtarlığımızda ve iki köy kahvehanemizde oluşturduğumuz kütüphaneden faydalanıp, kitap okuyorlar. Vakitlerini kitap, dergi ve gazete okuyarak geçirmeye çalışıyorlar. 2002 yılından bu yana kahvelerde oluşturduğumuz kütüphanelerde kitaplarımız bulunmaktadır. Tabi sadece kahvehanede okumak zorunlu değil. İsteyen kitabı gelip alabiliyor. Evinde de tarlasında da okuyabilir. Mesela öğrencilerimizde kimi zaman muhtarlığında içinde yaptığımız kütüphaneden faydalanabiliyorlar” dedi.
Mahallede 2 kahvehaneye ve muhtarlığa kütüphane kurduklarını anlatan Arıkan, sadece beyin sporu olarak satranç ve tavlayı serbest bıraktıklarını, köylülerin boş vakitlerini kitap okuyarak değerlendirdiklerini belirtti.
Mahalle sakinlerinden Sedat Uysal, “Köy kahvesinde oluşturulan kütüphanemizde gençler ve yaşlılar kitap ve dergi alıp, okuyorlar. Okuma yazma oranı mahallemizde yüzde 100’dür. Burada boş vakitleri değerlendirmek amaçlı kitap okuyup vakit geçirerek zamanlarınız öldürüyorlar. Diğer zamanda havanın güzel olduğu saatlerde çiftçiliğine, hayvancılığına devam ediliyor. Bu kütüphanenin gelecek nesillere güzel bir faydası olduğunu düşünüyoruz. Köy halkı olarak bizlerde çok memnunuz” diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden İbrahim Denlier ise, “Emekliyim. Kahveye gelip, gazete, dergi veya kitap okuyoruz. Emekliliğin tadını bu şekilde çıkarmaya uğraşıyoruz. Bu kütüphaneyi yapanlardan Allah razı olsun. Kağıt oyunları yerine kitap okuyarak vakit geçirmek güzel. İnsanların bilgisini arttırıyor ve eğleniyor. Bu şekil vaktimizi geçiriyoruz” dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.