İnegöl’de deprem gerçeği

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de deprem gerçeği
17 Ağu 2017 / Per 13:01
/ 4.767 Kez Okundu
| |

17 Ağustos’un yıl dönümünde İnegöl’de yaşanabilecek bir deprem ile alakalı yetkililerin açıklamalarını sizler için derledik.

17 Ağustos’un yıl dönümünde İnegöl’de son 2 yılda yetkililerin deprem ile alakalı yaptığı açıklamaları sizler için derledik.

İnegöl’de 4 bin yapının deprem dayanıklılık testinden geçmesi gerektiğini ifade eden İnşaat Yüksek Mühendisi Özgür Öztürk, “Türkiye’nin herhangi bir yerinde deprem her an olabilir. Fay hatları biraz ip ucu verse de, herhangi bir noktada büyük bir deprem olabilir. 1999 yılındaki depremi milat kabul edersek, gerek kat sayısının düşürülmesi gerekse hazır betonun yürürlüğe geçmesiyle, o tarihten itibarenki yapılaşmada bir sıkıntı yok. 99 öncesi yapıların bir kısmında da risk görmüyorum. İnegöl’ün şanslı yönü kaçak yapının sıfıra yakın olması. İnegöl’deki 4 binin üzerindeki yapının dayanıklılık testinden geçmesi gerekiyor” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖNEM VERİLMESİ LAZIM

Kentsel dönüşüme önem verilmesinin gerektiğine vurgu yapan Öztürk, “Lokal projeler geçici çare. Bizim olaya bakış açımız kentsel dönüşüm olmalı. İnegöl’ün alt yapı ve trafik meselesini bir arada değerlendirerek harekete geçmek gerekiyor. Binaların otoparkları, çevre düzenlemeleri ile biraz daha şehrimizi rahatlatmış olacağız. Afet yönüyle de güvenli bir şehir ortaya çıkacak. Zemin katı dükkan olup, geniş camekanlı yerler riskli. Bu çalışmaların başında belediye olmalı” ifadelerini kullandı.

 İNEGÖL’DEN 2 FAY GEÇİYOR

Jeoloji Mühendisi Ümit Bostancı da, “İnegöl’den başlayıp Bursa’nın merkezinden geçen aktif fay hatları var. Kuzey Anadolu fay hattının güney koluyla bağlantılı bir fay hattı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce işaretlenen İnegöl’den geçen iki fay hattı mevcut. Bursa’daki aktif fay hatlarındaki enerji boşalırsa bundan İnegöl de etkilenir. İnegöl merkezin yüzde 95’i alüvyonlu toprak. Yani sıvı zemin. İnegöl birinci derece deprem bölgesi. İnegöl’de yaptığımız zemin etütlerinde bina yapacaklara ne kadar beton, demir kullanacağı yönünde gerekli bilgileri veriyoruz” ifadelerini kullandı.

İNEGÖL’DEKİ FAY HATLARI

Fay hatlarının İnegöl’ün güney ve kuzeyinden geçtiğine dikkat çeken Ümit Bostancı, “Kurşunlu, Kınık, Ortaköy, İsaören, Hocaköy, Cerrah, Yeniceköy ve Esenköy’den geçen fay hatları var. Bu bilgi tamamen resmidir” dedi.

GÜVENLİ BÖLGELER

Alanyurt, Baykoca, Akhisar ve Yeniceköy bölgelerinin zeminlerindeki sıvılaşmanın sıfıra yakın olduğunu bildiren Bostancı, İnegöl’ün en güvenli bölgelerinin bunlar olduğunu sözlerine ekledi.

ÇÜRÜK ZEMİNDE BİNALAR DA VAR

Geçtiğimiz yıl Türkiye 1-7 Mart tarihleri arasında Sivil Savunma haftasında deprem ile alakalı sorularu cevaplayan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş “Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış hocamızın öncülüğünde şehrin zemin etüdü yapıldı. 2004 senesinde İnegöl, çevre yolu ile sınırlarken; Yeni İnegöl’de sağlam zeminlerde binaların yükselmesi için çalışma yaptık. İnegöl Belediyesi ile ilgili çalışmaların sonunda haritası çıkartıldı. Sağlam zemin, çürük zeminlere göre ruhsat başvuruları karara bağlanıyor. Fakat bu çürük zeminlerde de binalar var. 99’dan önce yapılmış 4, 5, 6 hatta 7 katlı binalar var.  Bunlarla alakalı vatandaşlarımızdan gelecek bir başvuruda biz elimizden geleni yaparız. Kişi öncelikle ailesini, kendisini düşünmek zorunda… Vatandaş müracaat ederse zeminle ilgili tüm doneleri kendisine sunabiliriz. Bir de hayata geçirmek istediğimiz kentsel dönüşüm düşündüğümüz bölgeler var” ifadelerini kullanmıştı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.