İnegöl’de deprem riski taşıyan bina sayısı belli oldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de deprem riski taşıyan bina sayısı belli oldu
#İnegöl | Haber Merkezi
07 Şub 2024 / Çar 19:11
/ 7.980 Kez Okundu
| |

İnegöl Belediye Meclisi’nde gündeme gelen deprem çalışmaları hakkında İnegöl’de 99 depremi öncesi İnegöl’de yapılan ve deprem riski taşıyan bina sayısı belli oldu.

İnegöl Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısında İnegöl’de riski yapılar ile alakalı yapılan açıklamalar gündeme vurdu. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise İnegöl’de 15 bin adet yapının 1999 depremi öncesi yapıldığını söyledi.

DEPREM İLE ALAKALI NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPTINIZ
İYİ Parti Meclis Üyesi Dursun Öztürkoğlu Şubat ayı belediye meclisinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Deprem sonrası sizde bizde bölgeye gittik oradaki çalışmalara katıldık. Bu kapsamda İnegöl ile ilgili İnegöl’ün depremselliği ile ilgili ortak bir çalışma yürütüldü. Bu çalışmaların nihayetinde sonuçlar ile ilgili bize hiçbir bilgi verilmedi. 6 Şubat depreminden sonra bölgeye gittiniz geldiniz. Geldikten sonra İnegöl’de depreme yönelik ne tür çalışmalar yaptınız, ne tür önlemler aldınız.”

ENDİŞELERİMİZİ PAYLAŞMAK İSTERİZ
“İnegöl’ün yapı stokunun %70’i 1999 depremi öncesi yapılan yapılar. Yani deprem riski taşıyan yapılar. Bunlar ile ilgili bunların iyileştirilmesine ilgili depreme dayanıklı hale getirilmesi ile alakalı bir çalışma yapılmadı. Burada mal ve can güvenliğimiz bizim için en önemli olan. Üniversite ile yapılan çalışmanın raporları bize verilmedi bunu neden bizimle paylaşmıyorsunuz. Biz bu verilere ulaşamıyoruz bu bilgiler bize ulaşamıyoruz. Biz bu anlamda sizlere katkı sağlamak endişelerimizi paylaşmak isteriz. Lütfen bu bilgilerin bizlere ulaşması noktasında yardımcı olun.”

KONUT STOKUNUN DÖNÜŞMESİ ŞART
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise “Biz deprem ile alakalı kitapçık hazırladık. Kentsel dönüşüm müdürlüğü kurduk deprem sonrası. Özellikle kentsel dönüşüm strateji belgemizi hazırladık. Bakanlığa onaylattık belgemizi. Bu Türkiye’de belki de ilk belediyedir. Burada kalıcı çözüm yapı stokunun dönüşmesi. Bu kamu ya da özel sektör eliyle sağlanacak.”

15 BİN BİNA 99 DEPREMİ ÖNCESİ YAPILDI
“1999 depremi öncesi İnegöl’de yaklaşık 15 bin civarında yapı stoku var bu bahsettiğiniz %70’e tekabül etmiyor %50’lere  %40’lara tekabül ediyor.  Afet öncesi ve afet sonrasında yapılacak çalışmalar ile alakalı AFAD müdürlüğümüz ile kendi gönüllülerimiz olarak gördüğümüz İNDAK’la Kızılay’la belirli çalışmalar ve görüşmeler yürütüyoruz.”

VATANDAŞIN BİLİNÇLENMESİ LAZIM
“Bana göre en kıymetli çalışma vatandaşın bilinçlendirilmesi. Bu konuda afet çantası yaptık bunu telefonlarınıza program olarak yükleyin bu farkındalık oluşturacaktır. Toplanma yerleri bu programdan görebilirsiniz. Aile içinde herkes bunu konuşuyor planlama yapıyor. İNDAK üzerinde okullarda sunumlar yapıyor bilgilendirmeler yapılıyor. Herkesin kendine düşen görevleri var. Burada sihirli değenek ile her şeyin bir anda değiştiği bir ortam yok aslında. “

99 ÖNCESİ YAPILAR RİSKLİ YAPILAR
“Bir yıllık süreç içinde vatandaşlarımız en çok bize şu soruyu sordular, sayın başkanım bizim yapımız sağlam mı? Bizde kendilerine şunu ifade ettik, 1999 yılı öncesi yapılar eski yönetmeliklere tabi olduğu için dolayısı ile yapılarınızın bu tarihten sonra yapılan yapılara göre riskleri daha fazla. Bu yapı üzerinize yıkılır içinde kalırsınız demek istemiyorum ama böyle risklerin olduğunu da cevaplamaya çalıştık. Burada bireylerinde atması gereken adımlar var. Burada bir panik havası oluşturmaya gerek yok ama hazırlıkların daha güçlü yapılmasına bende katılıyorum.   “


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.