İnegöl’de “Kaçak Kömür Satılıyor” İddiası

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de “Kaçak Kömür Satılıyor” İddiası
16 Kas 2015 / Pzt 17:43
/ 3.929 Kez Okundu
| |

Kış aylarıyla birlikte kömür satışları artarken, hava kirliliği de gündemden düşmüyor. Hava kirliliğine kaçak kömürlerin sebep olduğu ileri sürülürken, İnegöl’de özellikle kırsal mahallelerde şehir dışından getirilen uygunsuz kömürlerin el altından ucuz fiyata satıldığı iddia edildi.

Kış ayları geldi çattı, vatandaşın gözü kömür fiyatlarına döndü. İnegöl’de doğalgazla yeteri kadar ısınamadığını belirten vatandaşlar da kömür tüketmeye başlarken, ilçemizin çözüme kavuşturulamayan hava kirliliği sorunu da yeniden gündeme geldi.

HAVA KİRLİLİĞİNİN SEBEBİ KAÇAK KÖMÜR MÜ?

Hava kirliliğinin başlıca sebepleri olarak sanayi gösterilse de, kömür kullanımının da etkili olduğu bazı kesimlerce daha önce ileri sürülmüştü. Bugün ortaya atılan bir iddiada ise hava kirliliğine kömürün değil, satışı ve kullanımı yasak olan kaçak kömürün sebep olduğu ileri sürüldü. Kaçak kömürlerin özellikle kırsal mahallelerde el atından ucuz fiyata satıldığı ifade edildi.

TONU 600 TL

İnegöl’de kömür sektöründe faaliyet gösteren öncü firmalardan olan BİKA Kömür sahibi İbrahim Ertaş, kömür piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ertaş, şuanda kömürün tonunun 600 TL’den başladığını ve 650 TL’ye kadar kömür bulmanın mümkün olduğunu ifade ederek, “Kaloriferlik dediğimiz portakal kömürler 750 TL civarında. Fındık kömür otomatik kaloriferler için, portakal büyük kazanlar için. Daha dayanıklı ve fiyatı yüksek. Ceviz kömür de evlerde kullandığımız kömür çeşidi” dedi.

DOLAR KÖMÜRÜ DE VURDU

Bu yıl kömür fiyatlarında artış yaşandığını da dile getiren İbrahim Ertaş, “Bu yıl fiyatlarda bir artış oldu. Nakliyesinden hamalına kadar her şey zamlandı. Geçen yıl 15 TL’ye sattığımız kömürü bu yıl 16,5 liraya satıyoruz. Kömür kalitesi de biraz yükseldi. Bunun da fiyatlara etkisi oldu. Ancak en büyük etken doların yükselişi” diye konuştu.

DOĞALGAZLI EVLERDE DE KÖMÜR YAKILIYOR

Ertaş, doğalgazla ısınamayan vatandaşların kömüre yöneldiğini ileri sürerek, “Şuanda doğalgazlı evlerde dahi kömür yakılıyor. Doğalgaz fiyatları yüksek olduğu için bacası olan evlerde doğalgaz yakılmıyor, kömür yakılıyor. Çünkü ısıtmak güç. Doğalgazla ısınmak için 600 lira fatura ödeyeceğine, 600 liraya bir yıllık kömürünü alıyor vatandaş” dedi.

KAÇAK KÖMÜR İDDİASI

İnegöl’ün hava kirliliği ve hava kirliliğine kömürün etkisine ilişkin soruları da yanıtlayan İbrahim Ertaş, vahim iddialarda bulundu. İnegöl’de el altından kaçak kömür satışı yapıldığını belirten Ertaş, yetkilileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ederek şöyle konuştu: “Yerli kömür kesinlikle İnegöl’de kullanılmamalı. Çünkü İnegöl çukurda kalıyor. O yüzden kesinlikle yerli kömür kullanılmamalı. Tepeden İnegöl’e bakın, üzeri kapkara. Kaçak kömürle ilgili belediyemizin, zabıtamızın denetimlerini arttırarak yapmaları gerekiyor. Esnaf olarak kaçak kömürü kimse kesinlikle satamaz. Ama el altından şehir dışından getirip özellikle köylerde satıldığını biliyoruz. Kamyonla getirip satıyorlar. Domaniç’ten alıp getiriyorlar.”





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.