İnegöl’de kiralar neden yükseliyor? İnegöl’de kira fiyatları ne kadar ?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de kiralar neden yükseliyor? İnegöl’de kira fiyatları ne kadar ?
24 Tem, 2018 / Sal 18:23
/ 41.206 Kez Okundu
| |

Emlakçı Melih Uçaravcı, İnegöl’de kiralık ev fiyatlarında yaşanan artışı değerlendirdi. Bölgesel kira fiyatlarından ve kiraların neden bu kadar yükseldiğinden de söz eden Uçaravcı, kentteki kira fiyatının 400 TL ile 2 bin 200 TL arasında değiştiğini söylüyor.

Kentte son 5 yılda konut fiyatlarında ve kira bedellerinde ciddi artış yaşandı. İnegöl’de ev fiyatları günden güne artarken, bu artışla birlikte kentte satılık ve kiralık konut fiyatları astronomik rakamlara ulaştı. İnegöl’deki artış Bursa’yı da geride bıraktı.
 
BÖLGESEL KİRA FİYATLARI
Emlakçı Melih Uçaravcı yaptığı açıklamada;
“İnegöl’de eski yerleşim alanları olan şehir merkezinde kiralar binanın bakım durumuna göre 700-1200 TL arasında değişiyor, sobalı ve eski bakımsız evlerin kiraları 400-700 TL bandında. Çevre yolu diye hitap ettiğimiz bölgedeki sitelerde sosyal donatılar ve metraj durumuna göre rakam 900 ila 1500 TL aralığına çıkıyor. Bunun yanında lüks olarak belirttiğimiz yüzme havuzu ve sosyal donatıları çok üst düzey olan sitelerin kiraları ise 2 bin 200 TL’lere kadar çıkıyor.”
 
“Alanyurt ve Kozluca yolunda sitelerin bulunduğu bölgelerde dairelerin metraj, yaş ve bakımlı olması durumuna göre 700 ila 1100 TL arasında, Alanyurt köy içinde kiralar 500 ila 750 TL arasında, Akhisar TOKİ bölgesinde ise kiralar 500 ila 700 TL arasında değişmektedir” dedi.
 
NEDEN YÜKSELDİ?
İnegöl’de kiralık ev fiyatlarında yaşanan artışın nedenlerinden bahseden Uçaravcı, “İnegöl’de 2017 yılında bin 900 nikâh kıyıldı. Buda bize yaklaşık 1500 konut ihtiyacı olarak geri dönüyor. Ayrıca senelik İnegöl’e 5 bin ila 6 bin arası göç nüfus geliyor. Bir aile 4 kişiden oluşsa 1500 konut, bunun yanında kırsaldan merkeze göç eden kardeşlerimiz var. Büyük şehirlerden İnegöl’e mobilya firmalarına ortak, üst düzey yönetici ve mühendisler hafta da bir kaç günü konaklama amaçlı konutlar kiralıyorlar ve konutları bir kaç yıl kullanıyorlar.”
 
“Aynı evde yaşayan geniş aile ekonomik rahatlığa ulaşınca ikiye bölünüp çekirdek aile oluyor ve unutulmaması gereken bir gerçek. Şehrimize dünyanın dört bir yanından her yıl gelen göçmen kardeşlerimiz var. İkametlerini İnegöl’e taşımadıkları için biz bu konuyla alakalı yanılıyoruz. Bu rakamları topladığımız zaman senelik 3 bin 800 konuta ihtiyacımız var.”
 
“İnegöl Belediyesinin 2017 yılında 4 bin 394 adet daireye yapı kullanma izni vermiş durumda. Bu 4394 daire üretilirken yıkılan aşağı yukarı 700-800 konutumuz var. Buda bize yıllık 3 bin 500 adet yeni konut alanı anlamına geliyor. Bizim ihtiyacımız 3 bin 800 konut iken 3500 konut üretiliyor teknik açıklaması bu. Haliyle kimse açıkta kalmıyor ama kiralarda durmadan yükseliyor.”
 
“Ayrıca son zamanlarda emlak sektöründe hizmet veren şahıslar sırf komisyon kaygılarından dolayı mülk sahiplerini yanlış yönlendiriyor yüksek rakama mülkü kiraya verdiriyorlar bu da ileri vadede kiraların tahsilinde insanların zorlanmasına sebep doğuruyor” diye konuştu.
 
ÇÖZÜM NE?
Çözüm önerilerinden de söz eden Uçaravcı, “Şehir merkezine yakın alanlarda konut üretiminin artması ve kentsel dönüşüm planlarının kısa vade ve uzun vade olarak planlama yapılması gerek.  Yeni yerleşim alanlarındaki sosyal tesis alanlarının oluşturulup halka cazip bir yön gösterilmesi ve yeni yerleşim alanlarındaki arazi maliyetlerinin üretim ve satış maliyetleriyle doğru orantılı tutulması lazım. Üretim yapılacak arazilerin fiyatlarının gerçek ve mantık noktasına çekilmesidir. Ayrıca halkımız hizmet aldığı emlak firmasının ofisini ziyaret etmeden mülkünü ona teslim etmemeli.”
 
“Piyasa da kendini emlakçı diye tanıtıp insanları dolandıran onlarca fırsatçı bulunmakta. Kiraya tutacak kardeşlerimizde fahiş komisyon talep eden emlakçıları hem esnaf odamıza hem de vergi dairesine şikâyet etmelerini rica ediyoruz.” dedi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.