İnegöl’de son dönemde ishal vakaları arttı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de son dönemde ishal vakaları arttı
#İnegöl | Haber Merkezi
16 Eki 2023 / Pzt 10:16
/ 9.797 Kez Okundu
| |

İnegöl’de son dönemde sağlık kuruluşlarına ishal şikâyeti ile başvuran hasta sayılarında artış gösterdi. İshal vakalarına karşı alınacak önlemler ve tavsiyeleri sizler için derledik.

Son zamanlarda acil servislerde çok sık bulantı, kusma, karında şiddetli krampların eşlik ettiği ishal şikâyetleri olan hastaların başvurduğu görülüyor. Bunun en sık nedeni; bakteriler ve virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlardır. Son zamanlarda bu şikayetlerin artmasının en önemli nedeni ise hijyen kurallarına dikkat edilmeden hazırlanan ve hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği bugünlerde uygun şartlarda muhafaza edilmeyen gıdalardır. Dolayısıyla mikropların çoğalmasına bağlı olarak ishal salgınlarında artış görülmektedir.

NORMAL İSHALDEN FARKLI
Son günlerde görülen ishalin dirençli bir ishal olduğu görülmektedir. İshal evde alınabilecek hafif beslenme ve bol su içme gibi basit kurallara uyulduğu takdirde geçebilecekken, yaşanan dirençli vakalarda karın ağrısının daha şiddetli olduğu görülmektedir. Bu yüzden hastalar sıklıkla acile başvurmaktadır.

BU GIDALAR TEHLİKELİ OLABİLİR
İshale sebep olan besinler; sıklıkla yumurta, mayonez, yoğurt, süt ve süt ürünleri, tavuk, balık ve diğer deniz ürünleridir. Bunlar hijyen koşullarda hazırlanıp, uygun koşullarda muhafaza edilmediklerinde zehirlemelere yol açan besinlerdendir. Bunun dışında dışarıda yıkanmadan yapılmış olan salata gibi benzeri ürünlerin tüketilmesi ile de bu mikropların vücuda alınması mümkündür.

5 GÜNDEN UZUN SÜRERSE DİKKAT!
İshal geçmiyorsa, şiddetli devam ediyorsa, 5 günden uzun sürüyorsa mutlaka araştırılması gerekir. Vakalarda kişilerin kan değerlerine bakıldığında altında başka hastalıkların ortaya çıktığı görülebilir. Bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar ve iltihaplı hastalıklar ortaya çıkabilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hastalığın altında yatan neden araştırılmalı. Sebebi, gıda zehirlenmesi ise kişiye ilaç tedavisiyle beslenme düzenlenmesi yapılır.Hastanın bağırsak mukozasına hasar veren bir durum varsa kişiye antibiyotik tedavisi verilir. Bu ayrımı yapmak önemlidir. Kişiye antibiyotik verilip verilmeyeceği iyi değerlendirilmelidir. Antibiyotik tedavisine ihtiyacı var ise ve bu tedaviyi almıyorsa bu durum kronikleşebilir. Kişide uzamış ishaller, tekrarlayan ishaller görülebilir.

KORUNMA YOLLARI

– Hijyenik şartlarda üretilip, hazırlandığından emin olunan gıdalar tüketilmeli.
 
– Besin saklama koşullarının en uygun şekilde yapıldığı ortamlar tercih edilmeli.
 
– Her zaman taze pişirilmiş besinler tüketilmeli.
 
– Buzdolabının dışında 2 saatten fazla bekletilen gıdalar tüketilmemeli.
 
– Günlük hayatta ve yemek hazırlarken el hijyen temizliğine önem verilmeli.
 
– Dondurucudan çıkarılan gıdalar dışarıda değil buzdolabında çözdürülmeli.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.