İnegöl’de tarih tahrip ediliyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
02 Tem, 2019 / Sal 10:10
/ 3.349 Kez Okundu
| |

Sultan 2. Murat ve Fatih Sultan Mehmet Döneminde önemli görevler üstlenmiş devlet adamı İshak Paşa tarafından 600 yıl önce İnegöl’de yaptırılan İshakpaşa külliyesi içerisindeki Osmanlı dönemine ait mezarlara kimliği belirsiz şahıslar tarafından tahrip edildi. Mezar taşları kırılırken, İshak Paşa Külliyesinin tarihi kapısı ise kırıldı. İshakpaşa Cami İmamı Mehmet Nuri Memiş ve İshakpaşa Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fethi Korkmaz, tarihi tahribata tepki gösterdiler.

Konu hakkında açıklama yapan İshakpaşa Cami İmamı Mehmet Nuri Memiş, “İnegöl’ün en önemli tarihi mekanlarından İshakpaşa türbesi ve külliyesi. İshakpaşa türbesi çevresinde camimiz, külliyemiz, medresemiz ve Osmanlı mezarları bulunmakta. İshak Paşa türbesi yanında mezar taşlarımız var. Bunlar tarihi mezar taşları. Aynı zamanda İnegöl’ümüzün geçmişine dair önemli bilgileri bu mezar taşlarında okumamız mümkün. Daha önce bu tarihi mekanda görev yapmış olan kadısından, su başısına, cami de imamlık yapmış efendilere kadar burada bulunmakta. Dolayısıyla bu mezarlıklar bizim için yaşayan tarih oluyor. Burada bulunan tarihi mekanların muhafaza altına alınmasını önemli istirham ediyoruz. Bursa’da tarihi mekanların korunması için Bursa Büyükşehir Belediyemiz gereken güvenlik görevlilerini atayarak, güvenliği sağlıyor. Bizim 600 yıllık tarihimiz de büyük bir kompleks. Akşam saatlerinden sonra buralarda kimse olmuyor. Farklı insanlar farklı amaçlarla buralara gelmekte. Mezar taşlarına zarar verip, kırdılar. Bunlara karşı bir tedbir almamız lazım. 1465 yılından bu yana gelen değerleri kıyamete kadar muhafaza etmek, gelecek nesillere bu tarihleri anlatmak istiyorsak, bu mekanlara değer vermemiz gerekiyor. Herkesin üzerine düşen görevi yapmasını istirham ediyoruz. Bizler buralara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Fakat yeterli değiliz. Yetkililerden burasıyla alakalı çalışmalar yapmalarını istiyoruz” dedi.

TARİHİ KAPIYI KIRDILAR

Geçtiğimiz yıl İshakpaşa türbemizin tarihi ahşap kapısı kendini bilmezler tarafından kırılmıştı.

SAHİP ÇIKALIM

İshakpaşa Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fethi Korkmaz ise, “İspakpaşa’mız İnegöl’ün en önemli tarihi. Buraya vatandaşlar olarak sahip çıkmamız lazım. İnegöllü anne ve babalara sesleniyoruz; çocuklarımıza biraz sahip çıkalım. Mezar taşlarına zarar verirlerken gördüm. Türbenin etrafından piknik yapıyorlar, pislikleri bırakıp gidiyorlar. Biz burayı korumaya çalışıyoruz. İnegöl halkının buraya sahip çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.



 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.