İnegöl’de Tartışmalara Neden Olan Yıldızın Manası

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’de Tartışmalara Neden Olan Yıldızın Manası
17 Eyl 2016 / Cmt 12:41
/ 21.452 Kez Okundu
| |

Sosyal medyada gündeme gelen OSB camisindeki 8 köşeli yıldızın manasını bilmeyen vatandaşlar Siyonizm yıldızı zannetmekte.

1994 yılında temelleri atılan ve 2012 yılından tamamlanan 4 bin kişilik OSB camisi ortaya atılan bir iddia yüzünden gündeme geldi.

Geçtiğimiz aylarda İnegöl’de Sani Konukoğlu Camisi önünde haça benzeyen simge vatandaşların tepkisi üzerine kaldırılmıştı.

Uyuşturucu Bonzai ile Mücadele derneği başkanı Ahmet Akay ortaya attığı Siyonizm propagandası iddiası sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Akay OSB camisi içerisinden fotoğraf paylaşarak avizlerdeki 8 köşeli yıldızın Siyonizm işareti olduğunu iddia etti.

inegolonline.com/diger_resimler/1792016-124031_747980.jpg" style="height:505px; width:498px" />

8 KÖŞELİ YILDIZ SELÇUKLU KÜLTÜRÜ

Sosyal medyada tepki çeken bu paylaşımda vatandaşlar paylaşıma tepki göstererek 8 köşeli yıldızın Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olduğunu belirttiler.

SİYONİZM YILDIZI 6 KÖŞELİ

Davud'un Yıldızı veya İbranice adıyla Davud'un Kalkanı (Magen David), ismini Antik İsrail'in kralı Davud'dan alır. Genel olarak Museviliğin ve Yahudi kimliğinin bir sembolü olarak kabul edilir. Aslen kalkanı sembolize etmekle beraber Orta Çağ'dan beri Yahudi Yıldızı olarak bilinmiş ve daha eski bir sembol olan Menora (Yedi Kollu Şamdan) ile birlikte adı Yahudilikle beraber anılmıştır. İbranicede magen sözcüğü, savunma anlamındaki “lehagen" veya "hagana” sözcükleriyle aynı köke sahiptir ve “savunucu, koruyucu” anlamını taşır. Ayrıca İbranicede askeri bir savunma aracı olan "kalkan" için de magen kelimesi kullanılır. İsrail Devleti'nin 1948 yılında kurulmasıyla beraber, Davud'un Kalkanı İsrail bayrağında yer almıştır.

inegolonline.com/diger_resimler/1792016-124031_476762.jpg" style="height:242px; width:500px" />

8 KÖŞELİ YILDIZIN MANASI

Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu`da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8`in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtiliyor. Ayrıca dini kaynaklarda İslamiyetin 8 esasa dayalı olduğu, bunlara sekiz cennet kapısı dendiği, sekiz köşeli yıldızın da sekiz cenneti simgelediği belirtiliyor.

OSMANLI MADALYASINDA YER ALIYOR

Sekiz ilke Merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek olarak sıralanırken Sekiz cennet de şöyle isimlendiriliyor: 1. Dâri-celal 2. Dâri-karar 3. Dâri-selam 4. Cennetül huld 5. Cennetül mevâ 6. Cennetül adn 7. Cennetül firdevs 8. Cennetü naim. Sekiz köşeli yıldız bugün bir müze olarak kullanılan Hacı Bektaşi Veli Dergâhında dergâhın mührü olarak sergileniyor. Ayrıca 8 köşeli yıldız geçmişte Mu; inanışında, mu ana kıtasına bağlı kolonilerde, mabetlerde kullanılan da bir semboldür. Polisin amblemi olan 8 köşeli yıldız, Osmanlı döneminden Sultan Aziz`den beri kullanılıyor. Osmanlı madalyasında yer alan yıldız, daha sonra polisin amblemi oldu.

 SEMBOLUN BULUNDUĞU BAZI YERLER;

Azerbaycan Devleti Bayrağı Osmanlı Bayrağı Türkmenistan Devlet Arması II. Abdülhamid`in Tuğrası Osmanlı Devlet Arması T. C. Emniyet Genel Müdürlüğü Arması


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.