İnegöldeki münazara yarışması başladı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöldeki münazara yarışması başladı
19 Ara 2015 / Cmt 12:53
/ 2.269 Kez Okundu
| |

İnegöl Liseler Arası Münazara Yarışması Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi’nde gerçekleşti. 20 okuldan, 32 takımın mücadele ettiği yarışma nefes kesti.

‘İnegöl liderlerini arıyor’ konulu münazara yarışması Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi’nde gerçekleştirildi. 20 liseden 32 takım Cumartesi günü son 16’ya kalmak için mücadele etti. Çeyrek final, yarı final ve final müsabakalarının ardından şampiyon belli olacak. Final müsabakası yarın 15.00'de protokolün de katılımıyla gerçekleşecek.

 

10 FARKLI KONUYU TARTIŞTILAR

Hükümet ve muhalefet 10 konuda fikirlerini ortaya koydu. Belirlenen münazara konuları şunlardı: Büyükşehirlerde tüm şehir halkını ilgilendiren konularda referanduma gidilmeli mi? Şirketler işe alımlarda o ülke vatandaşlarına öncelik tanımalı mı? Fastfood ürünlerinde vergi oranları arttırılmalı mı? İlaç firmalarının reklam yapmasına izin verilmeli mi? Astronomik ücretler alan sporcuların ücretlerine sınırlama getirilmeli mi? Sınırların olmadığı bir dünya daha mutlu bir dünya olabilir mi? Devlet metropollere göç etmiş ailelere geri dönmeleri şartıyla maaş bağlamalı mı? Devlet sanatçılarının ürettikleri eserlerden elde ettikleri gelirden vergi alınmalı mı? 18 yaşına basan çocukların sabıka kaydı silinmeli mi? Kadınlara işe alımlarda pozitif ayrım yapılmalı mı?

 

BİLMEYENLER İÇİN MÜNAZARA NEDİR?

Münazara, bir konuda karşıt görüşleri savunan takımların fikirlerini çarpıştırdıkları bir tartışma platformudur. Bir münazara kapışmasının konusu, tartışılabilecek her şey olabilir; ancak ağırlıklı olarak güncel, sosyal ve siyasi meseleler tartışılır. Yarışmacılar maçın başlamasından on beş dakika önce tartışılacak konuyu ve hangi tarafı savunmaları gerektiğini öğrenirler. Münazırlar bu süre içerisinde, maç esnasında aldıkları notlarla son halini verecekleri ve sıra kendilerine geldiğinde sunacakları yedi dakikalık konuşmalarının taslağını hazırlarlar. Sunum esnasında bu notlardan yararlanmak serbesttir. Yaklaşık bir saat süren bu tartışma, jüri heyetinin maç boyunca aldığı notlara dayanarak maçın sonucunu açıklamasıyla sonlanır.

 

Jürinin değerlendirmesini yaparken öncelikli olarak ele aldığı, yarışmacıların argümanlarını ne kadar etkileyici sundukları değil, bu argümanların ne kadar sağlam ve tutarlı olduklarıdır.

 

Hükümet açılış, hükümet kapanış, muhalefet açılış ve muhalefet kapanış olmak üzere 4 farklı takımdan 8 kişi bir münazara maçında yarışır. Konuşma süresi 7 dakikadır. Takımlar verilen konuyu belirli bir disiplin içerisinde tartışmak zorundadır ve ayrıca takımları değerlendiren bir jüri heyeti vardır. Maç sonunda bu jüri heyeti 1. 2. 3. ve 4. olan takımları açıklar ve geri bildirimde bulunur. Geri bildirim, jürinin sıralamayı hangi kriterlere göre yaptığını içerir.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.