İnegöl'den Hollanda'ya 1 milyon dolarlık ihracat

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl'den Hollanda'ya 1 milyon dolarlık ihracat
#İnegöl | Haber Merkezi
25 Eyl 2022 / Paz 17:03
/ 2.767 Kez Okundu
| |

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 1 milyon dolar karşılığında anlaştığı Hollanda’ya 1400 ton biber salçası üretiyor.

Türkiye’nin önemli salça üretim merkezlerinden biri olan Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Kulaca köyünde ki Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bu yıl Hollanda’ya 1400 ton acı biber salçası gönderecek. 1 milyon dolar karşılığında gönderilecek ürünler için 1 Eylül yaklaşık 100 işçi ile çalışmalar başladı. Geçtiğimiz yıl 850 bin dolar karşılığında 850 ton ürün sevk edilen Hollanda’ya bu yıl 1000 ton sertifikalı, 400 ton ise sertifikasız ürün sevk edilecek.

1976 yılında kurulan kooperatifte salça sezonu itibariyle yaklaşık 100 işçinin çalıştığını belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, çalışanların %95’inin kadın olduğunu, yaptıkları işte kadınlara ehemmiyet verdiklerini bildirdi.

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur yaptığı açıklamada, “Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 1976’dan beri üretim yapan ama 90’lı yıllardan sonra kapasitemizi 300 tondan 1400 tona çıkardık. Biz hem iç piyasada Kulaca Salçası olarak yer bulduk. Ama esas işimiz Hollanda’ya acı bibere sosu üretimi yapmak. 65 ton üretimden başladık bu sene 1400 ton ihracat yapacağız. Uzak ülkelerden getirilen ürünler onlara daha pahalı geldiği için bizi tercih ediyorlar. Bu durumun önümüzde ki yıllarda daha da artmasını bekliyoruz. Çünkü bizim ürettiğimiz ürünler sertifikalı ürün olarak yetiştiriyoruz. Eğitimler veriliyor ve TSE gibi kontrollere gelen kuruluşlar var, biz belgelerimizi aldık. Denetim hep devam ediyor. Bu nedenle Hollanda bizi tercih ediyor. Ülkemizde üretilen biberler daha farklı olduğu için ülkemizi tercih ediyor. Bizde geçtiğimiz yıl 850 sertifikalı ürün yaptık, bu yılda 950-1000 ton rakamlarına çıkardık. İhtiyaçları nedeniyle 400 ton kadar da sertifikasız ürün istediler. Bu ürünlerin ülkeye döviz girdisi olarak karşılığı yaklaşık 1 milyon dolar. Geçtiğimiz yıl ise 850 bin dolardı. Bizim çalışmalarımız 1 Kasım’a kadar devam ediyor. Şuanda ürünlerin %45’ini yaptık.

Tesislerde kadın çalışanlara önem verdiklerini belirten Uğur, “Şuanda 100’ün üzerinde işçi çalışıyor. %95’i kadın işçidir. Bizde kadınlara daha fazla ehemmiyet veriyoruz. Eylül ayından, Kasım ayına kadar o şekilde gidiyoruz” dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.