İnegöllü Adil usta Çin’in kalbini fethetti

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
25 May 2024 / Cmt 12:11
/ 5.714 Kez Okundu
| |

İnegöllü çini ustası Adil Can Güven, Çin’de yayınlanan programa konuk oldu. Adil Can Güven programda İznik çinisi ile Çin çinisinin benzerliklerini anlattı.

Çin’in ilk televizyon kanalı olan CCTV 1 İznik çinisi ile Çin Çinisini konu aldığı programda İnegöllü isim olan Adil Can Güven ile  Yuyao Müzesi'nin müdürü Weng Yanjun'u  konuk aldı.

Programda İznik çinisinin özelliklerinden bahseden Adi Can Güven İznik çömlekçiliği, 16.yüzyıldan bu yana Çin seladonunun incelenmesi ve özümsenmesi yoluyla kendine özgü bir seramik tarzı geliştirdiğini belirtti.

İznik ile Çin’in Jingdezhen kentinin çömlekçilik üzere benzer bağları olduğunu vurgulayan Adil Can Güven 15 Ocak 2017 kardeş şehir protokolü imzalandığını belirtti.

Programda çömlekçiliğe 17 yaşında iken amcasından öğrenmeye başladığını belirten Adil Can Güven , Topkapı sarayında gördüğü eserlerden etkilenerek seramiğe ilgisinin arttığını belirtti.
Ailesinin de nesillerdir çömlek yaptığını belirten Güven kendisinin 70 yaşında olduğunu 53 senedir aralıksız çömlekçilik yaptığını söyledi.

BELGESELİ ÇEKİLDİ
Öte yandan Adil Can Güven’in de içinde yer aldığı çinicilik üzerine belgeselde programda yayınlandı.
Çinlilerin özel ilgisini çeken program milyonlarca kişi tarafından izlenildi.

ADİL CAN GÜVEN KİMDİR
1953 yılında Bursa İnegöl’de dünyaya gelen Adil Can Güven, 1970 yılından itibaren ustası ve dayısı Abdurrahman Özer ile birlikte Kütahya, Çanakkale, ve Çan’da eski seramik ustalarının derslerine katılarak ustalardan el aldı. 1983 yılında ustasının vasiyeti üzerine eşi Nurhayat Hanım’la beraber İnegöl’de atölyesini açtı. 1995-2000 yılları arasında İznik Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1998 yılında İznik’e taşıdığı atölyesinde oğulları Rauf ve Cem’le birlikte çalışmalarına devam ediyor.


GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.