İnegöllü genç kız çatıda bakın ne yapıyor…

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöllü genç kız çatıda bakın ne yapıyor…
25 Ara 2016 / Paz 16:05
/ 20.463 Kez Okundu
| |

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Coğrafya bölümünde yüksek lisans yapan İnegöllü öğrenci Semra İskan, İnegöl’ün hava kirliliğini bilimsel olarak araştırıyor. İskan, Hava kirliliğinin sebebinin sadece sanayi olmadığını belirterek, kirliliğin, fiziki ortamdan kaynaklanan bir takım sorunların varlığına dikkat çekiyor.

HAVA KİRLİLİĞİNE TEŞHİS KOYACAK

İ negöl’ün en ö nemli sorunlarından olan hava kirliliğinin bilimsel araştırması yapılıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Coğrafya bölümünde yüksek lisans yapan İ negöllü öğrenci Semra İskan, kurduğu 3 istasyonla hava kirliliğinin neden ve sebeplerini gözlemliyor.

1 yıl sürecek tez ödevi çalışmasıyla İskan, İ negöl’ün en büyük sorunlarının başında gelen hava kirliliği ne teşhis koyacak.

İNEGÖL HASSAS NOKTADA

Konu hakkında gazetemize konuşan Semra İskan,

“Yeniceköy Mahallesi’nde yaşıyorum. Yeniceköy’de hava açık oluyordu, İ negöl’e geldiğimizde hava kapalıydı. Ben hep bunun sebebini düşünüyordum. Neden böyle oluyor diye. Bunun için üniversitede coğrafya bölümünü seçtim. Üniversiteye gittiğimde bunun sebebini öğrendim. Bunun sebebi fiziki ortamdan kaynaklanan bir takım etmenlermiş.”

“Yüksek Lisansa başladığımda da çalışmak için İ negöl’ü tercih ettim. İ negöl, hava kalitesi açısından hassas noktada. Hava kirliliğinin sebebi sanayi deniyor ama değil. Fiziki ortamdan kaynaklanan bir takım sorunlar var. Rüzgar yönü ve sıcaklık terselmesi olayı gibi bir durum var.”

 İSTASYONDA ÖLÇÜM YAPIYOR

“Aşağıdaki istasyonda ölçüm yapıyorum ve hava sıcaklığı yüksek çıkıyor. Yukarı çıktığımda hava sıcaklığı alçak olması lazım. Ama İ negöl’de belli zamanlarda yüksek oluyor. Buda sıcaklık terselmesi olayı demek oluyor. Yani hava kirliliğinin değişmesi. Bundan kaynaklı İ negöl merkezde sis oluşuyor. Sis olunca da zaten hava kirliliğini birebir görmüş oluyoruz” dedi.

3 FARKLI YERE İSTASYON KURDU

3 farklı yere istasyon kurduğunu aktaran İskan, “İstasyonların birisi Cerrah Mahallesi’nde, bir ta nesi Yeniceköy Mahallesi’nde diğeri Esenköy Mahallesi’nde. Bu 3 istasyonu ben kurdum. İstasyondan verileri günlük takip ediyorum. Verilerde terslenme olayı gözüküyor.

Verilere baktığımda, Cerrah Mahallesi’nde hava sıcakken, yukarı çıktığımda havanın sıcak olduğu yerler var. Normal şartlarda yukarıda havanın soğuk olması gerek. Elimdeki kayıtlarda sıcak olduğunu görebiliyoruz. Bu da İ negöl’de o tarihlerde hava kirliliği ve sis oluşmuş demek.”

HAVA KİRLİLİĞİNE KESİN TEŞHİS KONULACAK

“Eylül ayında başladığım tez ödevi çalışması bir yıl sürecek. Elde ettiğim verileri yayınlayacağım. Yaptığım çalışmanın ardından, İ negöl’deki hava kirliliğinin tek sebebi sanayi değil fiziki ortamında etkileri var diyebileceğiz.

Bununla birlikte hava kirliliği ne kesin teşhis konulmuş olacak. Hava kirliliğinin fiziksel etmenlerden kaynaklı bir takım şeyler olduğunu ortaya çıkarmış olacağız. İstasyonların kurulumu için İ negöl Belediyesi’nden destek aldım” diye konuştu.

SICAKLIK TERSELMESİ NEDİR?

Isınan (sıcak) hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur. Fakat bazen bu olay normal seyrinin dışına çıkar ve sıcak hava yükselirken belirli bir yükseklikte kendinden daha sıcak bir hava kütlesi ile karşılaşır. Bu olaya sıcaklık terselmesi denir.

Terselme ge nelde çukur bölgelerde ve vadilerdeki yerleşmelerde görülür. Vadi tabanlarındaki ve çukur bölgelerdeki hava, gü neşi görmediği zamanlarda daha yüksek kesimlerdeki havaya göre daha soğuk olur. Bu durum, sıcaklık ve yükseklik arasındaki kurala ters düşer. Yani alçak kesimler daha soğukken yüksek kesimlerdeki belirli bir tabaka daha sıcaktır.

İNEGÖL ÇUKUR ALANDA KURULU

Bu yüzden bu alanlarda sıcaklık terselmesi görülür ve yükselerek soğuyan hava sıcak alanla karşılaştığında soğuyarak yükselmek yeri ne ısınarak yatay yönde hareket eder. Bu durum çukur alanlara kurulmuş yerleşim alanlarında özellikle kış mevsiminde görülür ve çevre kirliliği ne neden olur.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.