İnegöllüler dikkat imar kanunu değişti

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöllüler dikkat imar kanunu değişti
#İnegöl | Haber Merkezi
20 Şub 2020 / Per 09:30
/ 5.835 Kez Okundu
| |

İmar kanununda yapılan önemli değişiklikler dün gece resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

20 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 7221 Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Yeni İmar Kanunu 2020 olarak ta anılan kanun ile beraber yeni imar kanunu ne getiriyor ve ne zaman yasalaşacak soruları da yanıt buldu. 

GECEKONDU KANUNU DEĞİŞTİ! 
Yasal düzenleme ile beraber gecekondu kanunda değişikliğe gidildi ve bu bölgelerde yetki büyükşehirlerde belediyelerden alınarak TOKİ'ye devredildi. TOKİ'nin gelirlerini arttıracak yasal düzenlemeler yapılırken Planlar, plan değişiklikleri ve plan revizyonları için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak olan Plan İşlem Alma Numarası alma zorunluluğu getirildi.

PANO ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Plan değişikliği için askı süresince muhtarlıklarda pano zorunluluğu getirilirken yine plan değişikliği yapılan yerlere en az 30 gün süre boyunca 2 adet tabela ile bu değişikliğin ilan edilmesi zorunluluğu getirildi.

YÜKSEK BİNA İNŞA EDİLEMEYECEK
Yapılan yasal düzenleme ile  yüksek bina yapımı yasaklandı ve yatay mimariye yönlendirildi. Yapılan yasal düzenlemede “İmar planlarında bina yükseklikleri serbest olarak belirlenemez” maddesi ile serbestlik iptal edildi.

KÖYLERDEKİ YAPILARA VALİLİK ONAYI
Köylerde mezralarda yapılacak olan konut ve yapıların projeleri valilik tarafından onaylatılacak. Onaylatılan proje muhtarlığa bildirilecek. Projede aykırı davranışlar muhtarlar tarafından valiliğe bildirilecek.
Büyükşehir belediyesi sınırının il sınırı olması nedeniyle mahalleye dönüşen ve nüfusu 5.000’in altında kalan yerlerin, kırsal yerleşim özelliğinin devam edip etmediğine büyükşehir belediye meclisince karar verilir.”
“Büyükşehir belediye meclisince aksine bir karar alınmadıkça, uygulama imar planı yapılıncaya kadar bu alanlardaki uygulamalar 27 nci madde hükümlerine göre yürütülür. 27 nci maddede belirtilen projeler, ilçe belediyesince onaylanır ve muhtarlığa bildirilir.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.