İnegöl’ün Unutulan Kahramanı Şehzade Yiğit Alp

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
19 Eyl 2019 / Per 08:30
/ 10.965 Kez Okundu
| |

İnegöl’e bağlı kırsal mahallelerinin tanıtılması amacıyla mahallelerin tarihi, ekonomik ve sosyokültürel durumunun yer aldığı yazı dizimizin bugünkü durağı; Yiğitköy Mahallesi.

Tarihi 800 yıl öncesine kadar dayanan mahallede muhtar ve mahalle sakinleri kendilerini ‘Unutulan Mahalle’ olarak adlandırıyorlar. Mahalle de aynı zamanda Kulaca Kuşatmasında ve sonrasında yapılan muharebelerde birçok zafer elde eden Yiğit Alp’in de türbesi yer alıyor.

KÖYÜN TARİHÇESİ

İnegöl’ün doğusunda ve 9 km kadar uzaklıktadır. 1530 yılı tahrirat defterinde Nikdih Baba olarak anılan köy, Hacı İvaz Paşa'nın yaptırdığı medresenin vakıf köyüdür. Olasılıkla adı Nikdih Baba'nın bozulması ile Yiğit olmuştur. Önceleri Ertuğrul Sancağı'na bağlı olup,1926 yılında İnegöl'le birlikte Bursa'ya bağlanmıştır. 1895 ve 1908 yılında 32 hane olan köyde, 1927 yılında 433, 1990 yılında 260, 1997 yılında 264 kişi yaşamaktaydı. Yiğit Alp'in türbesi bulunan köyde, tarihi bir yapı kalıntısı vardır. Türbe de yıkıldığı için mezar, köy meydanında demir parmaklıklar arasında kalmıştır. Yerli köyüdür. İnegöl Ovası'na bakan bir tepede yer alır. Köyün kuruluşu, Osman Gazi dönemine kadar çıkarılmaktadır.

YİĞİT ALP

Mahalle meydanında yer alan türbenin girişinde yer alan tarihçe Yiğit Alp’in hayatı şu şekilde anlatılmaktadır; Ertuğrul Bey eşi Halime Hatun’un kardeşi Selçuklu Şehzadesi Numan’ın oğludur. Osmanlı Beyliği ilan edilmeden önce Osman Bey, 80 askeri ile Mezit Boğazı yoluyla şimdi ki Kınık Köyünün bulunduğu yere gelir. Maksadı bir baskınla İnegöl’ü ele geçirmektir. Osman Bey’in gelişini haber alan İnegöl Tekfuru bir tuzak hazırlar. Osman Bey bu tuzaktan kısa sürede haberdar edilir ve beklenmedik bir gece baskınıyla düşmanı bozguna uğratır. Kaçmakta olan düşmanları yakalamak ve imha etmek için Şehzade Yiğit Alp’e haber salınır. Şehzade Yiğit o esnada Kulaca Köyü yakınlarındadır. Haber kendisine ulaşır ulaşmaz kaçmakta olan düşmanların arkasından amansızca at sürer. Kulaca ile Yiğit köyleri arasını düşmandan temizler. Nihayetinde bugünkü Yiğit Mahallesinin bulunduğu yerde Harmankaya Tekfurunun askerleri ile amansız bir cenge tutuşur. O esnada takviye amacıyla zaten yola revan olmuş bulunan Osman Bey’in kuvvetleri de arkadan yetişince, beraberce düşmanı kılıçtan geçirerek Yiğit Köyü Beylik sınırlarına katarlar. Ne kaderdir ki Şehzade Yiğit Alp, Boğaç refakati ve koruması altında Selçuklu Sultanı Aleaddin’i ziyarete götürülürken yakın bir tarihte Harmankaya Tekfurunun elinden alarak beylik toprağo yaptığı, şuan şehitliğinin bulunduğu noktada pusuya düşürülerek acımasızca katledilmiştir. Bu olayı Boğaç’ın planladığını öğrenen Ertuğrul Beyin başalpi Turgut Alp,  emir kulu askeri hain Boğaç’ı tek kılıç darbesi ile kellesini alarak cezalandırmıştır. İnegöl ovasına bakan hakim bir tepede bulunan köye, Şehzade Yiğit Alp Türbesine izafeten Yiğit Köyü adı verilmiştir.

KÖYÜMÜZÜ DE, YİĞİT ALP’İ DE UNUTTULAR!

Yiğitköy Mahallesi Muhtarı Ertan Sakin, “Burada yatan kişi Yiğit Alp. Köyümüzün kurucusu. Tarihi 800 yıl öncesine dayanıyor. Önemli bir komutan. Kimse ilgilenmiyor, ne yaptınız diye soran da yok. Biz kendi imkanlarımızla burayı korumaya çalışıyoruz. Yine de elimizden gelen bu. Yiğit Alp ile ilgili bilgileri Ankara’dan bulup, gün yüzüne çıkardık. İsteriz ki, onunda adı duyulsun. Köyümüzün de adı duyulsun. Geçmişi çok derin bir köy. İnegöl’de tarihi kişiler anılıyor. Baba Sultan, İshak Paşa, Savcı Bey anılıyor. Ama Yiğit Köy’de yatan Yiğit Alp anılmıyor. Aslında bu da onlardan biri. Bu kişi de değerli bir komutan. Yiğit Alp’in de, Yiğit Köyünde adı anılsın istiyoruz. Köyümüzün 800 yıllık geçmişi var. İnegöl’ün unutulan köyüyüz. Karşı da görülen camimizde en az 500 yıllık bir cami. Yunan işgalinde caminin içinde katledilen dedelerimiz, atalarımız var. Onların kan izleri hala tahtalarda belli oluyor” dedi.

KÖYDE GENÇ KALMADI

Sakin, “Köyümüzde tarım ve hayvancılık yapılıyor. Köyümüzde zaten genç kalmadı. Tarım olarak ayçekirdeği, domates, arpa, buğday ekiliyor” diye konuştu.

KÖYE ÇİVİ ÇAKILMADI

“Servis sıkıntısı köyümüzde vardı. Bu sene düzene girdi. Köyümüze çivi çakılmadı. Bu bir gerçek.”

BÖYLE TARİHİ BİR KÖYE HİÇBİR YARDIMDA BULUNULMUYOR

Mahalle sakinlerinden Mustafa Çelik ise, “Ben bu köyde doğdum, bu köyde yaşadım. Ben köyümü ve toplumu seven bir insanım.  Elimden geldiği kadar herkese yardımcı olmaya uğraşıyorum. Bizim devletten taleplerimiz yoğun. Cumhurbaşkanımızdan rica da bulunuyorum; köyümüzle hiç ilgilenilmedi ve ilgilenmesini ben şahsım olaraktan kendisinden temenni ediyorum. Köyümüzün Yiğit Babası var. Kimse Yiğit Babayı dile getirmiyor. Ben yine de Bursa Valiliğimizden, İnegöl Kaymakamımızdan gelip burayı görmelerini rica ediyorum. Köyümüz 800 yıllık bir tarihe sahiptir. Fakat böyle tarihi bir köye hiçbir yardımda bulunulmuyor. Suyumuzun ve yollarımızın muntazam olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.











Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.