İnegöl’ün utanç tablosu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl’ün utanç tablosu
28 Kas 2017 / Sal 08:15
/ 30.759 Kez Okundu
| |

İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi rakamları, son 3 yılda ilçemizde bin 58 kadının şiddet gördüğünü söylüyor. Şiddet görenlerden bazıları eşleri için uzaklaştırma kararı çıkartırken; bazıları da kadın sığınma evlerine yerleştirildi.

Kadına yönelik şiddet ülkemizde ve dünyada içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli sorunlarından birisi. . Birleşmiş Milletler tarafından 1990 yılında alınan bir kararla her yıl 25 Kasımın ‘Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’ olarak kutlanmasına karar verildi.

KADIN EN YAKININDAN ŞİDDET GÖRÜYOR

Yapılan araştırmalara göre; tüm kadınlarının %25'i fiziksel şiddete uğruyor. Şiddete uğrayan kadınların %75'i eşi tarafından şiddete uğruyor. Kadına yönelik şiddet olaylarının çoğunluğunu darp, hakaret ve tehdit oluşturuyor.

İNEGÖL’DE BİN 58 KADIN ŞİDDET GÖRDÜ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığımız araştırmada; İnegöl’ün utanç tablosu ortaya çıktı. İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi verilerine göre; 2014-2017 yılları arasında İnegöl’de bin 58 kadın şiddet gördü.

KADIN SIĞINMA EVİ’NE YERLEŞTİRİLDİLER

Şiddetin yıllara göre dağılımı; 2014 yılında 237 kadın, 2015 yılında 200 kadın, 2016 yılında 395 kadın, 2017 yılında da 226 kadın. Can güvenliği olmayan 40’a yakın kadın ise İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi tarafından Kadın Sığınma Evi’ne yerleştirildi.

ŞİDDET GÖREN KADIN NE YAPMALI?

Verilere göre aile içi şiddete maruz kalan birçok kadın, toplum baskısı nedeniyle karakola başvuramıyor. Şiddete maruz kalan kadın öncelikle karakola başvurması gerek. Karakola başvuru yapılmasının ardından süreç savcılığa yansıyor.

Şiddet mağduru kadın şikayetini mahkemeye taşıdığı takdirde şikayetçi olduğu erkek için hem uzaklaştırma kararı çıkarabiliyor, hem de güvenlik güçlerinden koruma talep edebiliyor.

KADINA YÖNELİK İŞLENEN CİNAYETLERİNİN HARİTASI

Bu arada 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Türkiye'de kadına yönelik işlenen cinayetlerinin haritası hazırlandı.

Buna göre son 8 yılda kadın cinayeti haberinin gelmediği tek il Bayburt oldu. En az 237 cinayet ise kadınların güvenlik endişesiyle resmi bir başvuruda bulunduğu halde işlendi.

YAKINLARI ÖLDÜRÜYOR

Öldürülen her iki kadından birinin faili kocası veya erkek arkadaşıydı. En az 396 cinayet ayrılık veya boşanma aşamasında gerçekleşti.

Kadın cinayetleri haberlerinden toplanan bilgilere göre, 2010'dan bu yana gerçekleşen bin 915 cinayetin 1006'sı ateşli silahlarla işlendi.  Bin 195 cinayet ise kadının, erkeğin veya ailelerinin evinde gerçekleşti.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.