İşletmeler Dikkat, Bu Belge Zorunlu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İşletmeler Dikkat, Bu Belge Zorunlu
 :
/ 1.551 Kez Okundu
| |

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 5996 sayılı Gıda ve Yem kanunuyla 2013 yılı sonuna kadar alınması gereken İşletme Kayıt Belgesiyle ilgili Esnaf Sarayında oda başkan ve yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bugün Saat 11:00'da BESOB Esnaf Sarayı Toplantı Salonunda düzenlenen toplantı da kanunla alakalı oda başkanları ve Oda genel sekreterlerine bilgi veren İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mahmut Doğru, “Bugün 5996 sayılı Gıda ve Yem Kanunun ilgili yönetmeliği gereği esnaf odalarımızla bir toplantı tertip ettik. Toplantıya Gıda Kontrolörümüz Veteriner Hekimimiz Süleyman Doğan ile oda başkan ve yöneticilerimiz katıldı. Burada amaç, biliyorsunuz 5996 sayılı yasa gıda ile ilgili işletmelerin, bu kahveci olsun, gıda satan bakkal, market, kasap, lokanta olsun yani gıda üreten veya satan işyerleri mutlaka 2013 yılı sonuna kadar İşletme Kayıt Belgesini alma zorunluluğu getiriyor. Bizde bu anlamda esnaf oda başkan ve yöneticilerimizle beraber üyelerimizin, bu işle iştigal eden esnaflarımızın mağdur olmaması için bilgilendirme yapmayı uygun gördük. Bilindiği üzere 5996 sayılı yasa bütün hızıyla devam ediyor. Bizler de İlçe Müdürlüğü olarak, ilçemizde kayıtlı bulunan bin 500 adet üretim ve satış yerlerini yoğun bir şekilde denetim yapmaktayız. Bu anlamda gıda üretim yapan yerlerinin belgelerini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, gıda satışı yapan, perakende işler yapan işyerlerinin belgelerini ise İlçe Müdürlüğü olarak bizler tanzim etmekteyiz. İşletme Kayıt Belgesini esnaflarımız açısında Aralık ayının sonuna kadar mutlaka alması gerekiyor. Biz her ne kadar gerek esnaf oda başkanlarımız gerekse İlçe Müdürlüğü olarak gerekli yerleri bilgilendirdik ama şuanda yaptığımız kontroller de bu belgeyi almayanlar da mevcut. Sonuçta zaman da bitiyor” dedi

Mağdur olunmaması için bu belgenin ay sonuna kadar alınması gerektiğini belirten Doğru, “Bunun bedeli döner sermaye kanununa göre 50 liradır. Bin 500 işletme içerisinden binin üzerinde işletme bu belgeyi aldı. Dolayısıyla 2014 yılı Ocak ayından itibaren yaptığımız kontroller de İşletme Kayıt Belgesi olmayan gıda üreten veya gıda satan işyerlerine ceza-i işlem yapmak zorunda kalacağız. Ceza-i işlem ise bin 280 lira ile 2 bin 560 lira arasında değişmektedir. Dolayısıyla biz esnafımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Sonuçta bizim yapacağımız kontroller de bu belge istenecektir. Henüz bir aylık süre var. Esnaf oda başkanlarımızla bu konuda hemfikiriz. Oda başkanlarımızda sağ olsunlar duyarlı davrandılar. Üyelerinin mağdur olmaması için böyle bir toplantıyı tertip ettiler. Benim istirhamım ilçemizde gıda işini yapan kahveci arkadaşımız olsun, lokantacısı, fırıncısı, bakkalı, marketi, kasabı bu belgeyi muhakkak alması gerekiyor. Gıda işi ile uğraşan kar amacı olsun yada olmasın kamu kurum kuruluşlar ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından işlenen gıdaların üretildiği, muhafaza edildiği, depolandığı, dağıtıldığı, satıldığı, servis edildiği veya herhangi bir aşamanın yapıldığı faaliyeti yürüten işletmeler tamamı. Kermes yapan, küçük ölçekli gönüllü iş yapanların dışında bütün işyerlerini kapsıyor. Devir değişti. Artık her şey belgeli. Geçtiğimiz günlerde hayvan nakliyesiyle ilgili bir toplantımız oldu. Onunla ilgili belge dağıttık. Önümüzdeki hafta Ticaret ve Sanayi Odasına gideceğiz, fırıncılarla ilgili, çalışan arkadaşlara belge dağıtacağız. Gıdayla, tüketici sağlığıyla ilgili konu. Ayrıca tüketicilerin herhangi bir konuda şikayetleri varsa, Alo 174 Gıda hattımızı arayabilirler. Ücretsiz bir hat, bu hattan bizlere günün 24 saatinde ulaşabilirler” şeklinde konuştu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.