İşte İnegöl’ün en tehlikeli hasadı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İşte İnegöl’ün en tehlikeli hasadı
#İnegöl | Haber Merkezi
16 Eki 2019 / Çar 12:19
/ 3.682 Kez Okundu
| |

Yaklaşık 20 metre yükseklikteki ağaçlara çıkarak, ellerindeki sopalarla kestane hasadı yapan üreticiler, kestanenin kilogram fiyatının 10-15 lira arasında satıldığını, verimliliğin ise geçtiğimiz yıllara göre düşüşte olduğunu belirtti.

Hasadı yapılarak Türkiye'nin birçok yerine gönderilen kestanenin hasadı başladı. Yaklaşık 20 metre yükseklikteki ağaçlarda, ellerinde sopalarla hasat yapan köylüler, daha sonra yerden dikenli kozaları topluyor. Çiftçiler, mevsim değişikliklerinden dolayı, kestane veriminin, geçtiğimiz yıllara göre düşüşte olduğunu vurguladı.

'ÇALIŞTIRACAK ADAM BULAMIYORUZ'

İnegöl'e bağlı Saadet Mahallesi'ndeki kestane üreticilerinden 59 yaşındaki Orhan Arık, kestane üreticiliğinin zevkli olduğu kadar zahmetli olduğunu da belirtti. Hasat döneminde sabahın erken saatlerinde başlayıp akşam saatlerine kadar kestane topladıklarını dile getiren Arık, "Sabah 7'de bizim mesaimiz başlıyor. Ailecek evden çıkıyoruz. Sabah taneleri topluyoruz. Ağaçların üzerine çıkarak sopalarla vuruyoruz. Bu şekilde döküyoruz. Çalıştıracak adam bulamıyoruz. Bulduklarımızda günlük 350-400 lira arası ücret istiyor. O yüzden kendimiz idare ediyoruz. Toplaması çok zor. Tüccarlar, kestanenin değerini vermiyor. Kilogram fiyatını, 10 lira ile 15 lira arasından satabiliyoruz, mevsim değişikliklerinden dolayı verim geçtiğimiz yıla göre çok fazla düşük. Geçtiğimiz bin 200 kilogram kestane toplamıştım. Bu yıl 600-700 kilogram civarında toplayacağız diye düşünüyorum. Kestaneciliğin en büyük sıkıntısı, yabani hayvanlar ve yevmiyeci olarak çalıştıracak insan. Bizim nesilden sonra bu işi yapacak adam belki de kalmaz” ifadelerini kullandı.

 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.