İstiklal Marşı 96 yaşında...

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İstiklal Marşı 96 yaşında...
13 Mar 2017 / Pzt 18:12
/ 466 Kez Okundu
| |

Ecdadımızın bağımsızlık ve özgürlüğü uğruna verdiği onurlu mücadelenin destanı olan İstiklal Marşı’nın yazılığının ve kabulünün 96. yıldönümü ülke genelinde olduğu gibi İnegöl’de de törenle kutlandı.

Bu yıl Gaziosmanpaşa İmam Hatip Ortaokulu tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı saat 14.00’da Kent Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Kaymakam Ali Akça, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Garnizon Komutanı Binbaşı Kerim Kazanasmaz, İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, şube müdürleri ve okul müdürleri, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katılım gösterdiler.

İSTİKLAL MARŞI TÜRK MİLLETİNİN ESERİDİR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Gaziosmanpaşa İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Sabit Taş, “Türk milletininzaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 96. yıldönümünü kutluyoruz. İstiklal Marşı, ecdadımızın bağımsızlık ve özgürlüğü uğruna vermiş olduğu onurlu mücadelenin bir destanıdır.Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklal harbinin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekâleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine Ankara'daki Taceddin Dergâhında yazdığı ve Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklal Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.Mehmet Akif bir ufuk insanıydı ve gerçek bir vatanperverdi. İstiklal Marşı, için verilen 500 liralık ödülü ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmemiş bu parayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Darü’l-Mesai vakfına bağışladı.Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşını, şiirlerini topladığı Safahat'ına dâhil etmemiş ve İstiklal Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiştir. Vatan toprağında başınızı dik tutan bağımsızlık ruhumuzun önünü taşıyan, vatan sevgimizin ve özgürlük tutkumuzun en manidar ifadesi olan İstiklal Marşı’mız 12 Mart 1921 tarihinden bugüne kadar olduğu gibi, dünya durdukça ülkemizin her köşesinde tüm milletimiz tarafından gururla ve coşkuyla okunacaktır. Milli Marşımız, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak İstiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir vesika niteliğindedir. Bugün Türk milleti olarak bu topraklar üzerinde hür yaşıyorsak, bunu İstiklal Marşı'nı yazdıran ruha, canı pahasına bu toprakları vatan yapan ve koruyan atalarımıza borçluyuz. Milletimizi meydana getiren bütün fertler olarak, bize armağan edilen bu eşsiz mısralardaki kardeşlik ruhunu, bu duygu birliğini dinmez bir coşkuyla ilelebet muhafaza edeceğiz. Bu vesile ile İstiklal Marşımızın kabulünün 96. yıl dönümünü kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını ve milletimize İstiklal Marşını armağan eden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından program; ‘Bir Gece’ şiiri, ‘İçimizdeki Mehmet Akif’ isimli sinevizyon gösterisi, Ezelden Ebede Orotoryosu ve ödül töreni ile devam etti.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.