İşverenlere teşvikler anlatıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İşverenlere teşvikler anlatıldı
30 Mar 2017 / Per 11:25
/ 506 Kez Okundu
| |

MÜSİAD İnegöl Şubesinin düzenlediği ‘Kurumsal Sohbetlerin’ bu ayki konuğu SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca oldu. Karaca, katılımcılara Bursa’da uygulanabilecek SGK teşviklerini anlattı.

İTSO’nun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programda teşvikleri sunum eşliğinde anlatan SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, teşviklerin işverenler açısından önemli avantajlar sağladığını belirterek, teşvikler arasında en çok kullanılan teşvikin 5 puanlık prim indirimi teşviki olduğunu söyledi. 


5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİ TEŞVİKİ
Teşvikin 2008 yılından itibaren kullanıldığını ve süresinin olmadığını aktaran Karaca, “5 puanlık prim indirimi teşvikinde; malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarı, prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla, hazinece karşılanır. 2 bin TL ücret alan bir çalışan için işveren maliyeti 2 bin 450 TL olacakken teşvikle birlikte 2 bin 350 TL olacaktır. Teşvik tutarı 100 TL.”
“Bu teşvikten eski ismiyle SSK’lıları çalıştıran işverenler bu teşvikten yararlanıyorlar. Vakıflar tarafından kurulan Yüksek Öğretim Kurumları ve okul birlikleri bu teşvikten 2016 yılından itibaren faydalanabiliyor. Resmi sektör işyerleri bu teşvikten faydalanamıyorlar. Teşvikten yararlanmak için aylık prim hizmet belgelerini yasal süresinde verilmesi ve teşvik dışında kalan kısmın yasal süresinde yatırılması gerekiyor.”
“Bunun yanında kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması gerekiyor. Eskiden teşvikten kayıt dışı çalıştırdığı tespit edildiğinde bir yıl boyunca işverenlerimiz teşvikten yararlanamıyordu. Şubat ayında bir değişiklik oldu. Denetimde kayıt dışı çalıştırdığınız sayı, toplam çalıştırdığınız işçi sayısının %1’ini geçmiyorsa sadece o ay teşvikten faydalanamıyorsunuz. Gelecek aylarda teşvikten faydalanabiliyorsunuz” dedi. 


SİGORTALI İSTİHDAM TEŞVİKİ
En çok kullanılan teşviklerden birisinin de kadın, genç ve mesleki yeterliliğe sahip sigortalı istihdam teşviki olduğunu belirten Karaca, “İşveren hissesinin tamamı işsizlik fonundan karşılanıyor. Kişiyi işe aldığınız tarihten önceki 6 aya bakıyorsunuz, bu 6 aydaki ortalama işçi sayısına bir ortalama buluyorsunuz, ortalama işçi sayısına ilave aldığınız her işçi için işveren hissesinin tamamı işsizlik sigorta fonundan karşılanıyor.”
“Burada iki teşviki aynı anda kullanabiliyorsunuz. Önce 5 puanlık indirimi daha sonra kalan kısım için kadın, genç ve mesleki yeterliliğe sahip sigortalı istihdam teşviki kullanabiliyorsunuz. İki teşvik bir arada kullanılabiliyor. 1.3.2011 ila 31.12.2020 tarihleri arsında işe girmek şartıyla, işe girdikten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretim kurumlarını bitirenler 12 ay teşvikten yararlanabilir.”


TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI
“Teşvikten sigortalı açısından yararlanma şartları; 1.3.2011 ila 31.12.2020 tarihleri arasında işe alınmış olmak, fiilen çalışmak, 18 yaşından büyük olmak, işe başladığı tarihten önceki altı aylık dönemde kurumumuza verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmamak. İşveren açısından yararlanma şartları ise özel sektör işvereni olmak, yasal ödeme süresi geçmiş borcu bulunmamak, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde vermek ve sigorta primlerini yasal süresi içinde ödemek.”
“Teşvikten yararlanma süresi, mesleki yeterlik belgesine sahip olanlar İş-Kur'a kayıtlı değilse 48 ay, İş-Kur'a kayıtlı ise + 6 ay, Teknik okul mezun olanlar veya İş-Kur kurslarını bitirenler İş-Kur'a kayıtlı değilse 36 ay, İş-Kur'a kayıtlı ise + 6 ay, belirtilen niteliklere sahip olmayanlar İş-Kur'a kayıtlı değilse 24 ay, İş-Kur'a kayıtlı ise + 6 ay teşvikten yararlanıyor.”
“Bu süre zarfında işverenimizin kendi payına düşen prim devlet tarafından karşılanıyor. Teşvikten 18 yaşından büyük kadınlar ile 18-29 yaş ve 29 yaştan yukarı arası erkekler yararlanabilir. 29 yaşından erkekler için farklı bir uygulama var. Mesleki yeterlik belgesi alanlar veya teknik okul ya da İş-Kur kursunu bitirmişse İş-Kur'a kayıtlı değilse 24 ay, kayıtlı ise +6 ay olmak üzere toplam 30 ay teşvikten faydalanıyor” diye konuştu. 


İŞVEREN HER HANGİ BİR PRİM ÖDEMİYOR
İş-Kur işbaşı eğitim programını tamamlayanların istihdamına ilişkin sigorta prim teşviki hakkında da konuşan Karaca, “İşveren hissesinin tamamı, işsizlik sigortası fonu tarafından karşılanıyor. İşverenimiz her hangi bir prim ödemiyor. Sigortalı yönünden şartlar, 31.12.2017 tarihine kadar İş-Kur işbaşı eğitim programını tamamlamış olması ve işbaşı eğitim programının bitimini müteakip en geç 3 ay içinde işe alınması gerekiyor. Ayrıca 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olması gerekiyor. En önemli kısım da tamamladığı işbaşı eğitim programına ilişkin meslek alanında işe alınmış olması gerekiyor.”
“Teşvik süresi, imalat sanayi sektöründe; 30.06.2015 tarihine kadar başlayan eğitim programını tamamlayan sigortalılar yönünden 48 ay, 01.07.2015-31.12.2017 tarihleri arasında başlayan eğitim programını tamamlayan sigortalılar yönünden 42 ay. İmalat sanayi dışındaki sektörler; 30.06.2015 tarihine kadar başlayan eğitim programını tamamlayan sigortalılar yönünden 36 ay, 01.07.2015-31.12.2017 tarihleri arasında başlayan eğitim programını tamamlayan sigortalılar yönünden 30 ay teşvikten yararlanabilecek.”


ENGELLİ İSTİHDAM TEŞVİKİ
“Engelli sigortalıları istihdam teşvikinde ise işveren hissesinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. 1777,50 TL ücret alan bir engelli için teşvik tutarı; öncelikle %5 puanlık indirim 88,88 TL ardından ek olarak, 275,51 TL olacak. İşsizlik ödeneği alanları işe alan işverenlere prim teşviki de çok önemli teşvik ama pek kullanılmıyor. Bunu kullanan sayı çok az 50’nin altında. İşsizlik ödeneği alan kişiyi işveren işe aldığında işsizlik ödeneğinin kalan süresi boyunca işveren %1 prim ödeyecek. Bu çok önemli teşvik, işveren %1 prim ödüyor” dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.