Koronavirüs en çok onlara yaradı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
19 Ağu 2020 / Çar 13:37
/ 6.878 Kez Okundu
| |

Türkiye’nin tek tescilli ay çekirdeği olan ’İnegöl Alası’ yetiştiren üreticiler, koronavirüs nedeni ile Çin çekirdeğine rağbet azalınca yerli çekirdeğe rağbet arttı.

Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan koronavirüs sonrası Çin menşeli ürünlere rağbet azaldı. Bir dönem İnegöl’de hızlı bir şekilde tüketilen Çin çekirdeği’nin yerine İnegöl Alası tercih edilmeye başlandı.
Türkiye'nin çerezlik en büyük çekirdeği olan 'İnegöl Alası'nı yetiştiren üreticiler, mahsüllerini kurutacak yer bulamayınca ilginç bir çözüm geliştirdi. Tarladan hasat edilerek tanelere ayrılan çekirdekler, kurutulmak üzere şehrin pazar alanlarına serilirken, bazı çiftçiler yer bulamayınca çekirdekleri Ahmet Türkel Çevreyolunun gidiş yönündeki 2 şeride sererek kurutma işlemini gerçekleştiriyor. Çevreyolunun boş kalan diğer yönünde gidiş-dönüş olmak üzere trafik akışı sağlanıyor. Yıllardır çekirdeklerini kurutma konusunda alan sıkıntısı yaşayan üreticiler, belediyenin izin vermesi ile birlikte kurutma işlemini yolda yaptıklarını ve asfaltta kurutma işleminin daha iyi olduğunu belirtti.

İnegöl Belediyesi ekipleri Çevreyolunun bir yönünü kapatıp, diğer yönünü ortaya konulan işaretlemelerle ikiye böldü. Ulaşım tek yönde gidiş-dönüş olarak sağlanıyor.

Kurutma işlemi yapan genç çiftçi Talha Atış, hasadı yapılan ay çekirdeğinin kurutma işlemini yaptıklarını belirterek, "Nisan ayında Ekim oluyor. Bu aylarda da hasat yapılıyor. Kurutma işlemini pazar alanları ile okul bahçelerinde yapıyoruz. Asfaltta kurutma işlemi daha iyi olduğu için biz pazar alanını tercih ettik. Kurutma işlemi çevre yolunda da yapılıyor. Fiyatlar 12 TL ila 15 TL arasında. Kurutma işlemi 15 gün devam edecek. Virüsten dolayı Çin'den tohum gelmedi için çiftinin ürünü daha da değerlendi." diye konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.