Köylü isyanda, tarım arazimiz kalmadı ne yapacağız?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
15 May 2024 / Çar 12:02
3 dk okuma / 9.038 Kez Okundu
| |

Tokuş köyünün tarım arazileri Hamzabey OSB genişleme alanına dahil edildi. Köylünün ekili alanlarında ise yol çalışmaları başladı. Köy sakinleri ise yaşananlara tepki göstererek tarım arazimiz kalmadı, köylü ne yapacak diyerek isyan etti.

Hamzabey OSB’nin genişleme alanı nedeniyle Tokuş köyünün tarım arazileri istimlak edildi. İstimlak kararı sonrası köylülerin tarım arazileri alınırken, geçtiğimiz hafta itibari ile yol çalışmaları başladı.

Köylülerin iddialarına göre kendilerine geçtiğimiz yılın 11. Ayında ekin ekilmemesi gerektiği söylendi, köylülerin ise bu duyuru yapılmadan önce ekinlerinin ekildiğini bildirdi.

Yol çalışması öncesi yetkiler ile görüştüklerini mahsullerini topladıktan sonra çalışmaların yapılmasını istediler.
Şuana kadar köylülerin bu talepleri karşılanmazken, yol çalışması nedeniyle birçok ekili tarlaya girildiği ve mahsullerin biçilemez hale geldiği ifade edildi.

SÜRE İSTİYORUZ 
Bölgede hayvancılık yapan Ali İhsan İnan bir müddet müsaade istediklerini ifade ederek “Temmuz’un 15’ine kadar süre istiyoruz.  Dün benim tarlanın oraya çıktım mahvetmişler. Söyleseydiler keşke ekinlerin olduğu tarladan yol geçireceklerini bende ekinleri keser hayvanlara yem olarak verirdim. Tarlayı yarmışlar çeşme vardı onuda yıkmışlar. Diğer tarlalara girilmedi ama biz müsaade istiyoruz, ekinlerimiz biçilsin. Bu iş bize komple zarar gübresi mazotu hepsi zarar zaten. Zararımızın ne kadar olduğunu bilmiyoruz.”

BANA KİMSE HABER VERMEDİ
Kendisinin köyün içinde kalmadığını köyün üstünde kaldığını belirten Ali İhsan İnan “Bu konuda eski muhtara sözde söylemişler ektirmeyin diye söylemişler. Bana söylenen bir şey yok söyleseydiler bende ekmezdim.  Yazı geldi diyorlar ben zaten köyün içinde kalmıyorum burada ağıl var orada kalıyorum. Kimsede bana haber vermedi verseydiler zaten buraya ekmezdim. Nerelerden yol geçeceğini söylerdiler bizde oralara ekmezdik. “

MECBUREN HAYVANLARIMI SATACAM
40 senedir hayvancılık yaptığını belirten Ali İhsan İnan “Burada 40 senedir hayvancılık yapıyorum. Benim burada ruhsatım vardı ruhsatımı da iptal ettiler. Hayvanları nereye götüreceğimi bilmiyorum satacam gibi gözüküyor. Ben oradaki ahır için çok masraf yapmıştım. Bana verdikleri para ile ben ahırın çatısını bile yaptıramam.”

İSTİMLAK PARASINI İSTEMİYORUM TOPRAĞIM BENDE KALSIN
İstimlak edilmesin diye paralarını da istemedim diyen Sami Korkut “Buradaki cevizler 6 yaşında ben bu cevizleri kendim ektim. Çocuk gibi baktım her gün geldim dibini eşeledim suyunu verdim. Şimdi buraya fabrikalar gelecek ben ne yapacağım şimdi? Cevizler ne olacak bilmiyorum. Ben buraya itiraz ettim paralarını da istemedim, benim yerim kalsın dedim. “

TARIM ARAZİSİ KALMADI KÖYLÜ NE YAPACAK?
Köylerinde tarım arazi kalmadığını belirten Sami Korkut “Burasının bende kalmasını istiyorum. Ben 76 yaşındayım ne iş yapacağım. Köyde tarla kalmadı. Ceviz ağaçlarından verimli şekilde mahsul almaya başlamıştık. Tokuş köyünün tarım arazileri kalmadı. Köylü ne yapacak kaldırın o zaman köyü. Tarlası yok bu köyün ne yapacak. Ben 76 yaşındayım başka bir iş bilmem bu köyde  3-5 kişinin tarlası kaldı geri kalan hepsi gitti. Burayı bize bırakmıyorlar.”

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.