Kulaca Deresi Temiz Çıktı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kulaca Deresi Temiz Çıktı
 :
/ 1.608 Kez Okundu
| |

İnegöle bağlı Kulaca köyündeki derede meydana gelen balık ölümlerinden alınan numuneler, standardın altında çıktı.

İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, yaptığı açıklamada, dereden alınan su ve balık numuneleri üzerinde yapılan testlerin standardın altında çıktığını belirterek, derenin temiz olduğunu söyledi.

28 Haziran 2013 tarihinde, sabaha balık ölümleri ile uyanan Kulaca Köyü vatandaşları, olaya tepki göstererek, Süpürtü köyü civarında  faaliyet gösteren bir fabrikadan atıldığı ileri sürülen kostik madde nedeniyle ölümlerin yaşandığını ileri sürmüşlerdi. Tepkinin ardından İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün görevlendirdiği ekibin, dereden ve balıklardan aldığı numuneler İl Tarım Müdürlüğüne gönderilmişti.

SUDA VEYA BALIKTA ZEHİRLEME OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Tahlil sonuçlarını açıklayan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, "Kulaca köyünde yaşanan balık ölümleri ile alakalı, Bursa İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Su Bilimleri Şube Müdürlüğünü bilgilendirdik. Aynı gün dereden su ve balık numuneleri alındı. Bursa Gıda Araştırma Enstitüsü Laboratuarında tahlil edildi. Civa, kadminyum, kurşun, askıda katı madde, demir, çinko, yağ ve arsenik konusunda ayrı ayrı analiz yapıldı. Yapılan analiz neticesinde, su ürünleri yönetmeliği kapsamında tahlil sonuçlarının standart değerlerin çok altında olduğu ortaya çıktı. Bu sonuca göre, suda veya balıkta zehirlenme olmadığı ortaya çıktı" dedi.

ŞİPALİDE YOĞUN SULAMA BALIK ÖLÜMLERİNE NEDEN OLDU

Şipali deresinin kurumasıyla meydana gelen balık ölümlerini de değerlendiren Müdür Doğru, "Havanın sıcak olmasıyla buharlaşma arttı, çiftçilerimiz de yoğun sulama yaptı, ayrıca baraj kapağı da açık unutulmuş sanırım. Bu nedenle deredeki su kurumuştu. Bazı balık ölümleri ortaya çıkmıştı. Bundan dolayı da köylülerimizi sulamanın sırasıyla yapılması, rast gele sulama olmaması, salma sulama değil de, damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerinin uygulanmasını yönünde uyardık" diye konuştu.

DERELERDE VE BARAJLARDA BALIKLANDIRMA YAPILACAK

Müdür Doğru, barajlarda ve derelerde balıklandırma çalışması yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 Kaynak Yıldırım Gazetesi


GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.