Külliyedeki medrese kayıp, tarihi hamam restorasyon bekliyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
20 Haz 2019 / Per 18:21
/ 2.533 Kez Okundu
| |

İnegöl’e bağlı Hamzabey Mahallesi’ndeki bir evin bahçesinde bulunan 550 yıllık tarihi hamam, küllerinden doğmayı bekliyor.

Savcı Bey'in oğlu, Ertuğrul Gazi’nin torunu ve Osman Bey’in yeğeni Osmanlı’nın ilk şehidi olan Baykoca’nın türbesinin bulunduğu Hamzabey Mahallesi bünyesinde barındırdığı tarihi eserlerle dikkat çekiyor.
 
Mahallede yaşayan  Çelikkol ailesinin evin bahçesinde bulunan hamam, şuanda atıl bir vaziyette bekliyor. Depo olarak kullanılan tarihi hamamın restore edilmesini isteyen ev sahipleri, kültür turizmine kazandırılmasını istiyorlar.
 
Kuruluk altında kalan hamamda tarihi kalıntılar göze çarparken, hamamın duvarların ilk günkü gibi ayakta duruyor.

DEPO OLARAK KULLANIYORUZ
 
Ev sahibi Hatice Çelikkol, 35 yıldır evde yaşadıklarını ifade ederek, “Ev yaptıktan sonra tarihi hamamın varlığından haberdar olduk. Kullanılmayan hamamı biz depo olarak kullanıyoruz. Fakat hiçbir şekilde zarar verilmedi. Biz de buranın restore edilerek yeni bir görünüme kazandırılarak turizme kazandırılmasını istiyoruz” dedi.
 
DUVARLARI HALA AYAKTA

Mahalle muhtarı Sadullah Arda, “Köyümüz İnegöl’ün en eski yerleşim yerlerinden. Burası eskiden cami, medrese ve hamamı içerisinde barındıran külliyeymiş. Külliye içerisinde bulunan Mehmetbey Camisi de restore edilerek yenilendi. Külliye alanı içerisinde bulunan hamam da, mahallemizdeki bir evin bahçesinde bulunuyor. Aile tarafından depo olarak kullanılan hamamın restore edilmesini istiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Hamamın duvarları halen ayakta duruyor.” diye konuştu.

MEDRESE KAYIP

Öte yandan külliye alanı içerisinde bulunan ise aradan geçen zaman içinde kayboldu. Köylüler tarafından bahsedilen alanda medrese bulunmazken, bir tarihi değerde, ilgisizlikte tarihin tozlu sayfalarında kayboldu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.