Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi salgın hastalık riskine karşı kurbanlık satış ve kesim yerleri için sıkı önlemler aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde artacak hayvan hareketliliğinin bulaşıcı ve salgın hastalıklara neden olmaması için ülke genelinde sıkı denetim ve düzenlemeler getirdi. Bu yıl, kulak küpesiz, kayıtsız veya sağlık raporsuz hayvanların satışına ve kesimine kesinlikle izin verilmeyecek.
BELGESİZ HAYVANLAR SATILAMAYACAK
📌 Sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçiler için ise nakil belgesi şart olacak.
📌 kulak küpesi olmayan hayvanların sevk edilmesine, satılmasına veya kesilmesine izin verilmeyecek.
📌 sağlık raporu bulunmayan hayvanların iller arası taşınması yasak, kurallara uymayanlara idari işlem uygulanacak.
NAKİL ARAÇLARINA VE TAŞIMA KOŞULLARINA DA DÜZENLEME
🚚 Nakil araçları, il veya ilçe tarım müdürlükleri tarafından sevk öncesi ve sonrası dezenfekte edilecek.
🚫 Kapasite üstü hayvan taşınmasına veya hayvanlara zarar verecek taşıma koşullarına izin verilmeyecek.
SADECE BELİRLENEN NOKTALARDA SATIŞ VE KESİM
📍 Kurbanlıklar sadece:
-
Hayvan pazarları,
-
Canlı hayvan borsaları,
-
Kurban hizmetleri komisyonlarının belirlediği satış yerleri ve
-
Yetkili özel işletmeler üzerinden satılabilecek.
🏡 Bahçelerde kesim sadece köylerde ve belirlenmiş kesim yeri olmayan alanlarda mümkün olacak.
🚫 Cadde, sokak, park gibi kamu alanlarında kurban kesimine izin verilmeyecek.
KESİM ATIKLARI İÇİN ÇEVRE TEDBİRLERİ
🧼 Kurban kesim yerlerinde:
-
Organ ve atıkların çevreyi kirletmemesi için önlem alınacak.
-
Hastalıklı organlar ve özellikle kist içerebilecek karaciğer/akciğerler, hiçbir şekilde hayvanlara verilmemeli.
-
Sığır pasaportları, kesim sonrası 7 gün içinde il/ilçe tarım müdürlüğüne teslim edilecek.
-
Kulak küpeleri usule uygun şekilde imha edilecek.
DAMIZLIK VE GEBE HAYVANLARA YASAK
🚫 Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların satış ve kesimine kesinlikle izin verilmeyecek.
BAKANLIK’TAN VATANDAŞLARA UYARI
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, vatandaşları mağdur olmamak ve cezai işlemle karşılaşmamak adına kurallara eksiksiz uymaları konusunda uyardı.