Kuruluş Osman Dizisi’nde İnegöl’deki kale sahnesi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kuruluş Osman Dizisi’nde İnegöl’deki kale sahnesi
#İnegöl | Haber Merkezi
20 Kas 2019 / Çar 21:46
/ 23.923 Kez Okundu
| |

Bugün ATV’de yayına giren Kuruluş Osman Dizisi’nde İnegöl’e bağlı Kulaca köyünde bulunan Kulaca Kalesi’nden bahsedildi.

Bu akşam ATV ekranlarında yayına giren Kuruluş Osman Dizisi’nde Kayı beyi Dündar Bey Kulaca Kalesi’ne giderek, kalenin tekfuru ile anlaşma yapar.

Dizide bahsedilen Kulaca Kalesi ise İnegöl sınırları içinde yer almakta.

Kuruluş Osman Nerede Çekiliyor? Kuruluş Osman dizisinin seti İstanbul ilinin Beykoz ilçesine bağlı Riva'da kurulan platoda çekiliyor. Dizinin çekim yerinde devasa kaleler, hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, en ince ayrıntısına kadar titizlikle inşa edildi. Şu anda Avrupa'nın en büyüğü olan platoda 60 ayrı marangoz ekibi çalışıyor. Kuruluş Osman nerede çekiliyor? Kuruluş Osman'ın seti... Dizide 800 metrelik yapay göl ise koca bir nehir olarak aktarılacak. Şuanda Kuruluş Osman dizi setinde 1500 kişi yeni sezon içim hummalı bir şekilde çalışıyor. .

Tarih kayıtlarında ise Kulaca Kalesi ile alakalı şu bilgiler yer almakta.

Fetih'den Önce
 Kayı Aşireti Söğüt ve Domaniç bölgesindeki hâkimiyetiyle varlığını sürdürmekteydi. Anadolu'da bulunan diğer Türk beylikleri çok güçlü oldukları için Kayı Aşiretini önemsemiyorlardı. Osman Gazi'de buna karşılık Türk beylikleri yerine Bizans bölgelerine akınlar düzenliyordu.1284 yılında Bizans ile ilk savaş olan Ermenibeli savaşı yaşanmış ve Bizans ordusu savaştan bir sonuç alamamıştı. Osman Gazi bu savaştan beri diğer küçük Türk boylarını etrafında toplamış ve Kayı aşireti yeni katılanlarla daha da büyümüştü.Osman Gazi Bizans'a ait stratejik bir kaleyi ele geçirmek ve ilk savaşta şehit düşen yeğeni Baykoca'nın intikamını almak için Kulacahisar Kalesinin fethine karar verdi.

 Kulacahisar'ın Fethi
 Osman Gazi bütün birliklerini toplayarak bir gece ansızın Kulacahisar kalesine baskın düzenlemeye karar verdi.300 kişilik Kayı ordusu Ermenibeli savaşından bir yıl sonra 1285 yılında Kulacahisar kalesine gece baskın düzenledi. Kısa bir mücadele sonrası kale teslim oldu ve Osman Gazi'nin eline geçti.

 Fetih'den sonra
 Kayı beyliği ilk kale fethini gerçekleştirmiş oldu. Osman Gazi Bizans'a karşı çok önemli bir kaleyi ele geçirince İnegöl Tekfuru Kayı aşiretine baskı yapmaya başladı.Osman Gazi kaleyi fethedince kale halkına şu konuşmayı yaptı: "Gönlünüzü hoş tutun. Korkmayın. Canınıza, malınıza, ırzınıza zerre ziyan gelmeyecektir. Bunu ben. Kayı beyi Osman size söyledim. Şimdi, pazara gidecekler yola koyulsun. Onları benim yiğitlerim koruyacaktır. Dönüşünüzde de böyle olacaktır. Bundan böyle hep böyle olacaktır. Kulacahisar’ı hep yiğitlerim koruyacaktır. Size ziyan verecekleri yiğitlerim karşılayacaktır. Geceniz gündüzünüzden emin olacaktır." 
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.