Makine Mühendisleri Oylat’ta Yeşil Enerjiyi İnceledi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Makine Mühendisleri Oylat’ta Yeşil Enerjiyi İnceledi
23 Ara 2016 / Cum 17:26
/ 864 Kez Okundu
| |

T.M.M.O.B. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İnegöl Temsilciliği, Oylat’ta Ekim ayında kullanılmaya başlayan Yeşil Enerji projesini inceledi. Teknik inceleme gezisi sırasında mühendisler, başarılı proje hakkında değerlendirmelerde de bulundu.

Oylat’ta İnegöl Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yeşil Enerji Projesi, Ekim ayında uygulanmaya başlamış ve projenin hayata geçmesi ile Oylat’ta katı yakıt devri son bulmuştu. Otellerde ve hamam da kullanıldıktan sonra deşarj edilen termal suların ısısından faydalanmak suretiyle tesislerin ısınma ihtiyacının karşılanmasını sağlayan proje, mühendislerin de dikkatini çekti.

MAKİNE MÜHENDİSLERİNDEN TEKNİK İNCELEME GEZİSİ
Toplam kapasite anlamında ve termal su kaynaklı ısı pompası uygulaması bakımında Türkiye’de yapılmış ilk ve tek uygulama olan projeye, T.M.M.O.B. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İnegöl Temsilciliği üyeleri teknik inceleme gezisi düzenledi. T.M.M.O.B. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İnegöl Temsilcisi Tuna Ezim ile oda üyesi makine mühendisleri, aynı zamanda kendisi de makine mühendisi olan Belediye Meclis Üyesi Erdal Akkaya nezaretinde Oylat’ta hayata geçirilen ısı pompası uygulamasını yerinde incelediler.

“BU TÜR PROJELER ÇOK KIYMETLİ ÇALIŞMALARDIR”
Yeşil Enerji Projesini yerinde inceleyen mühendislere proje hakkında detaylı bilgi verildi. Teknik inceleme gezisi sırasında konuşan Belediye Meclis Üyesi Makine Mühendisi Erdal Akkaya, Makine Mühendisleri Odası İnegöl Şubesinin talebi ile farklı sektörlerde çalışmakta olana makine mühendisleriyle birlikte Oylat’ta hayata geçirilen ısı pompası uygulamasını yerinde görmek ve incelemek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Yapılan teknik gezinin gerçekleşmesi anlamında müsaadelerinden dolayı ötürü Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür eden Akkaya, “Bu tip çalışmalar çok göz önünde olmasa da toplamda ülke ekonomisine ve çevreye olan katkılarından dolayı çok kıymetli çalışmalardır” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK
Yeşil Enerji Projesinde hali hazırda kömür kullanılarak tek merkezden ısıtılan Oylat A.Ş bünyesindeki tesislerin, otellerde ve hamamda kullanıldıktan sonra deşarj edilen termal suların ısısından faydalanmak suretiyle ısıtılmasının amaçlandığını kaydeden Erdal Akkaya, “Bu amaçla hibrit bir ısıtma sistemi tasarlanmış, termal suyun ısısını kalorifer sistemine aktaran ısı pompası ve ihtiyaç halinde devreye girecek olan yedek enerji kaynağı doğalgaz kazanları kullanılmıştır. Isı pompası uygulaması toplam kapasite anlamında ve termal su kaynaklı ısı pompası uygulaması bakımında Türkiye’de yapılmış ilk ve tek uygulamadır” diye konuştu.

ELEKTRİK ÜRETECEK
Erdal Akkaya, projenin ısıtma ve elektrik üretimi olmak üzere iki aşamalı bir proje olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti: “Oylat’ın şifalı suları birinci aşamada otellerimizde müşterilerine şifa dağıttıktan sonra, ikinci aşamada binaların ısıtılmasında kullanılmakta ve son olarak üçüncü aşamada ise Oylat’ın coğrafik yapısının da katkısıyla elektrik enerjisine dönüşecektir. Proje tamamlandığında Oylat çevreci bir işletme olma anlamında ciddi bir aşama kaydetme yanında, ekonomik anlamda da önemli bir fayda üretecektir.”

Projenin şuanda ilk aşaması olan ısıtma kısmının tamamlandığını ve kullanıma başlandığını belirten Erdal Akkaya, “Elektrik üretimi ile ilgili kısımdaki çalışmalar devam etmektedir. Proje tamamen bittiğinde Oylat A.Ş’ye ısınma maliyeti ve elektrik maliyeti anlamında ciddi ekonomik fayda sağlayacaktır. Çevreye duyarlılığı anlamında da sıfır emisyonla Yeşil Oylat misyonuna önemli bir katkısı olacak. Çevrenin korunması, bu mirasın gelecek nesillere aktarılması bakımından önemli bir çalışma yapılmıştır. Bu projede kullanılan teknik, yöntem ve uygulamalar birçok ilkleri bünyesinde barındırması nedeniyle projenin gerçekleşmesi bakımından vizyoner kişiliğini bir kez daha gördüğümüz Oylat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanımız ve aynı zamanda İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş Beye destek ve katkılarından ötürü teşekkür ederiz” dedi.

ENERJİDEN BÜYÜK ÖLÇÜDE TASARRUF
T.M.M.O.B. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İnegöl Temsilcisi Tuna Ezim de proje ve teknik inceleme gezisine ilişkin bir değerlendirme yaptı. Artan nüfus ve yaşam konforuna istinaden enerji ihtiyacının gün geçtikçe daha da artmasının alternatif enerji kaynaklarına yönelmeyi gerektirdiğini dile getiren Tuna Ezim, “Rüzgar, güneş ve Jeotermal gibi doğal yollardan elde edilebilecek enerjinin çok büyük bir kısmı, yatırım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle insanoğlu tüketimine sunulamamaktadır. Ayrıca fosil kaynaklardan elde edilen enerjide atmosferdeki karbon emisyon miktarını arttırmaktadır. Oylat’ta hayata geçirilen Yeşil Enerji Projesi ile atık termal sularda elde edilen enerji ısıtma odaklı enerjiye dönüştürülerek, enerji maliyetinde büyük ölçüde tasarrufa gidilmesi sağlanmış. Ayrıca turizm lokasyonunda kış aylarında oluşan hava kirliliğinin bertaraf edilmesi sağlanmıştır. Bahse konu projenin uygulamalı olarak oda üyelerimize gösterilmesi, kendilerinin bilgilendirilmeleri ve gösterilen misafirperverlikten dolayı meslektaşımız Makine Mühendisi Sayın Erdal Akkaya ile Oylat Kaplıcaları A.Ş. Genel Müdürü Sayın Hakkı Baydar ve İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ederiz” dedi.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.