Milyonlar bu haberi bekliyor!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Milyonlar bu haberi bekliyor!
#İnegöl | Haber Merkezi
19 May 2024 / Paz 17:36
2 dk okuma / 1.239 Kez Okundu
| |

Ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeleye hız verirken, diğer taraftan enflasyon canavarı sabit gelirlinin maaşını eritiyor.

Türkiye’de 10 milyon 331 bin 697 SSK’lı, 715 bin 100 Bağ-Kurlu, 2 milyon 304 bin 714 Emekli Sandığı’ndan olmak üzere toplam 15 milyon 351 bin 511 kişi emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı (pasif sigortalı) alıyor.

Temmuz ayında yapılacak emekli zammı ise doğrudan yaklaşık bu 15.5 milyon kişi ilgilendiriyor. Bu insanların bakmakla yükümlü oldukları kişiler de hesaba katıldığında, ya da bu insanlara destek olmakla yükümlü kişiler hesaba katıldığında bu sayının varacağı noktayı hesap etmek güç.

Bu nedenle on milyonlarca kişinin gözü Temmuz ayında emekliye yapılacak zamda. 2024’ün ilk dört ayında enflasyon TÜİK tarafından yüzde 18,72 olarak açıklandı.

SSK (4a) ve Bağ-Kur (4b) ve Emekli Sandığı’ndan (4c) emekli olanlar için bu oran Mayıs ve Haziran enflasyonuyla birlikte kritik. Merkez Bankası’nın tahminine göre altı aylık enflasyon yüzde 25-26 bandında gelecek. Bu oran da emekli zammının belirlenmesinde kullanılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Temmuz’da Emekliye refah payı verilecek” mi sorusuna yönelik “Bunu konuşmak için erken” yanıtını vermişti. Işıkhan, “Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için Temmuz ayını bekleyelim” ifadelerini kullanmıştı.

Işıkhan asgari ücrette ara zamma ilişkin bir soruya ise “Ara zam gündemde yok. Daha önce de soruldu bu soru. Aynı düşüncemizi koruyoruz. Enflasyonla ilgili gelen verilerimiz çok güzel” şeklinde cevap vermişti.

Peki emekli zammında refah payı olacak mı, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

İşte sosyal güvenlik uzmanı İsmail Sevinç’in tahminleri…

Refah payı emeklinin enflasyon farkı üzerine alacağı zam anlamına geliyor. Yani Temmuzda emekliler yüzde 25-56 enflasyon farkının üzerine 4-5 puanlık ek zam alacak mı, almayacak mı?

Sözcü TV’ye konuşan İsmail Sevinç konuyu şöyle ayrıntılandırdı: "Örneğin siz 12 bin TL aylık alıyorsunuz, yüzde 25 ile 15 bin TL alacaksanız, refah payıyla 500-600 liralık ilave artış demek bu.”

Sevinç, emekliye yeni düzenlemenin zor göründüğünü söyleyerek en düşük emekli maaşlarıyla ilgili umut olduğunu ifade ederek kendi tahminini şöyle açıkladı: “En düşük emekli aylığı 10 bin TL'den 12 bin -13 bin TL olur.”

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.