Mısır hasadı başladı
19 Eki 2017 / Per 16:55
/ 889 Kez Okundu
| |

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl genelinde 2. ürün olarak yaklaşık 6 bin dönümlük mısır ekimi yapıldığını ve çiftçilerin bu üretimden büyük kazanç sağladığını belirtti.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Şipali Mahallesi’nde gerçekleştirilen mısır hasadını ziyaret etti. 

2. ÜRÜN KAZANDIRIYOR
Konu ile ilgili konuşan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl’de ürün desenimizin çok olduğunu sürekli olarak dile getiriyoruz. Bu sebeple sık sık tarlaları geziyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Bugün de Şipali Mahallesi’nde mısır tarlasındayız. Gördüğümüz mısırlar 2. ürün şeker mısırı olarak tabir ediliyor. Son zamanlarda İnegöl’ümüzde çiftçilerimize büyük gelir getirmeye başladı. Geçen sezon tek ürün para yaptığında çiftçiyi mutlu edebilirdi ama 2 ürün çiftçiye büyük avantaj sağlıyor. Şeker mısırı, patates hasadından, buğday, arpa gibi hububat hasatlarından sonra ekilen bir üründür. Bugün de yaklaşık 4 bin dönüm civarına çıktı. 2 bin dönüm de silajlık mısır var. Toplamda 6 bin dönüme tekabül eden 2. ürün geliri getiren bir ürün oldu. Bunun bir dahaki daha da seneye yükseleceğini biliyorum. Bu mısırın tonu piyasada 600 lira civarında, sözleşmeli ekilenlerde de 560-570 lira civarında fabrikalarla sözleşme imzalanıyor. Silajlık mısır da hayvancılıkta önemli yere sahip. İnegöl’ün toprakları çok güzel topraklar. 2 ayda verilen mısırı görüyoruz. Buradan çiftçilerimize bol bereket diliyoruz” dedi. 

PATATESİ TERKETTİK
İnegöllü çiftçi Zakir Özonan ise, “Patates üretimi bize para kazandırmıyor fakat alternatif ürün olarak mısır ekimlerine başladık. Bu sene çoğaldı. Devletten isteğimiz şu; biz mazot veya gübre desteği istemiyoruz. Sadece gübredeki vergiyi kaldırmalarını istiyoruz. Mısır bir taraftan alternatif gübre oluyor. Arayıp da bulamadığımız yeşil gübre yerine kullanılıyor. Silaj ekimi de çoğaldı. 200 liraya silajı alıyorlar. Alternatif ürün olarak bu ürünlere döneceğin. Artık patatesi terk ettik. Çiftçi olarak mısıra başladık. Şipali’de aşağı yukarı 700-800 dönüm mısır ekimi yapıyoruz. İnegöl genelinde 5 bin dönüm civarında mısır ekimi yapılıyor. Bunlar 2. ekim. Bu ekimin Temmuz’un 20’sine kadar ekilmesi lazım. O zamandan sonra ekilen bir mısır ekimi verimde düşüklük yapıyor. Patatesi erken söküp mısırı zamanında ekmek lazım. 1. ekim yaparsak randıman alamıyoruz. 2. ekimde daha güzel ürün veriyor” ifadelerini kullandı.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.