Mobilyacıların hedefi 3 milyar dolar ihracat

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mobilyacıların hedefi 3 milyar dolar ihracat
10 Oca 2018 / Çar 08:38
/ 2.757 Kez Okundu
| |

Mobilya sektörü 2018 yılı ihracat hedefini açıkladı. Geçen yıl 2 milyar 750 milyon dolar ihracat hedefini tutturan mobilyacıların 2018 hedefi 3 milyar dolar ihracat.

İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’nin dünyanın en büyük 13’üncü üreticisi konumunda olduğunu belirterek, “Hedefimiz 2023 yılında dünya ihracatında ilk 5’te yer almak ve 10 milyar dolar ihracat yapmak” dedi.

 

 

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, mobilya sektörü istişare toplantısını İnegöl’de gerçekleştirdi.

 

OSB Konferans Salonunda düzenlenen ‘Küresel rekabette Türkiye mobilyası’ konu başlıklı toplantıda, Türk mobilya sektörünün 2001-2017 yılları arasında gelişimi masaya yatırıldı.

 

KÖTÜ ALGI KIRILDI

 

2018 hedeflerinin açıklandığı toplantıda sunum eşliğinde konuşma yapan Birlik Başkanı Ahmet Güleç, Eskiden insanların ‘İnegöl mobilyasını kullanıyorum’ söyleminde tereddüt ettiğini ve aldıkları mobilyanın İnegöl mobilyası olduğunu söylemekten kaçındığını anımsatarak, yapılan çalışmalarla İnegöl mobilyası üzerindeki kötü algının kırıldığını söyledi.

 

ULUSLAR ARASI TALEP DİKKATE ALINIYOR

 

Sektörün gelişimini rakamlarla anlatan Güleç,

 

“Mobilya sektörü 20 bin mikro atölyeden, 36 bin tesisle üretim yapan bir yapıya dönüştü. Bu 36 bin tesis diğer sektörlerin de itici sektörü konumunda bulunuyor. 1993 yılında 25 ve üzeri işçi çalıştıran işletme sayımız sadece 76 iken bugün yaklaşık 1000 firmamız 30’un üzerinde işçi çalıştırıyor. Yerel ihtiyaçlar için üretirken önce ulusal sonra uluslararası talebe göre üretmeye başladık.”

 

MARKALAŞMAYA BÜTÜK YATIRIM

 

“Markalaşma, AR-GE ve nitelikli insan kaynağına yatırım yaptık. Direkt istihdamımız 164 bin 723 kişi, dolaylı istihdam 500 binin üzerinde. Mobilya sektöründe üretim rakamı 12 milyar doları aştı.

 

Ürettiğimizin %34’ünü ihraç ediyoruz. Dünyanın en büyük 13’üncü üreticisi konumundayız. Görünmeyen rakamlara baktığımızda ilk 10’a giriyoruz. Dünya mobilyasının %50’sini gelişmiş ülkeler üretiyor.”

 

DIŞ TİCARET FAZLASI VERMEYE BAŞLADI

 

“2001 yılına kadar mobilya sektörü diğer sektörler gibiydi. 180 milyon dolar ihracat yapıyorduk, karşılığında da 220 milyon dolar ithalat yapıyorduk. Mobilya; Türkiye’de yerel başladı, ulusala döndü.

 

 2001 yılından itibaren mobilya sektörü dış ticaret fazlası vermeye başladı. Bugün dünyanın 12. ihracatçısı konumuna geldik. Her yıl 1 milyon dolar veya daha fazla ihracat yapan firma sayımız %10 artıyor” diye konuştu.

 

PAZAR AÇISI GENİŞLEDİ

 

2017 yılındaki 2 milyar 750 milyon dolar ihracat hedefinin yakalandığını dile getiren Güleç, “Pazarlarımızı çeşitlendirerek bu rakamı yakaladık. 2-3 yıldır Türkiye ortalamasının üzerindeyiz, ihracatımızı %13 artırdık. Hem saha hem pazar çalışmalarıyla gelişimimizi sürdürüyoruz.

 

Dünya pazarından pay almamız ve kendimizi anlatmamız lazım. 2018 yılı hedefimiz 3 milyar dolar ihracat. Bu hedefi rahatlıkla yapabiliriz diyerek bu hedefi koyduk, yakalayacağımıza inanıyoruz.”

 

FİYATLA KAZANILAN PAZARLAR ÇABUK KAYBEDİLİR

 

“Haksız rekabet yapıyoruz ve kalıcı olamıyoruz. Kazandığımız pazarları kaybetmememiz lazım. Var olan müşterileri kaybetmememiz lazım. Pazarda kalmanın fiyattan başka yollarını bulmamız lazım. Fiyatla kazanılan pazarlar çabuk kaybedilir. Her zaman sizden aşağı fiyat verilebilir.

 

Daha tasarımlıyı, daha iyiyi, daha kaliteliyi daha ucuza veremez. Kısa vadede fiyat düşürüp ele alabilir ama uzun vadede hep beraber kaybetmiş oluruz. 2007 yılında dünya pazarından aldığımız pay 0,8 iken bunu 1,4’e çıkardık.

 

Dünya pazarından 2023’te hedefimiz yüzde 2,5 pay almak. Türkiye’nin dış ticaretine yüzdesel olarak katkı koyan mobilya sektöründen bahsediyoruz. Para kazanmanın yolu verimlilikten, teknolojiden, yeni malzemeden, tasarımdan geçiyor” dedi.

 

 

 

MOBİLYACILARA UYARILAR

 

Mobilyacılara bazı uyarılarda da bulunan Güleç,

 

 “Tedarikçilerin hiçbir organizasyonuna katılmayın. Size sizin paranızla promosyon veriyorlar, ileride zam olarak geri alacaklar. Biraz daha dikkatli olmamız. Kamunun desteklerinden istifade edin.

 

Mobilya sektörünü ihmal etmeyin. Bazı sektörler vardır ki insanlık için olmazsa olmazdır. Bunlardan bir tanesi de mobilyadır. Mobilya sektörünü ihmal etmememiz lazım. Mobilya sektörünün dünyada geleceği var, bunu ihmal etmeyelim” dedi.

 

KDV İNDİRİMİ İYİ OLDU

 

9 ay süren KDV indiriminin sektöre büyük katkı sağladığının altını çizen Güleç, “9 ay gösterdi ki mobilya sektörünün KDV’si %8 olunca sektör çok yönlü olarak büyüyor. Kayıt dışı azalıyor.

 

Devlet daha fazla destek sağlıyor. İhracata da pozitif anlamda katkı sağlıyor. Hem üretici, hem tüketici hem de devlet kazanıyor. Bazı sektörlerin ayrımcı özelliği olması lazım.” dedi.

 

Konuşmanın ardından İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinin İnegöl’deki 600’ü aşkın mobilya firmasıyla yaptığı anketin sonuçları açıklandı. 

 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.