Mobilyada hedef; kesintisiz ihracat

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mobilyada hedef; kesintisiz ihracat
10 Mar 2018 / Cmt 19:03
/ 3.553 Kez Okundu
| |

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, İnegöl’de düzenlediği toplantıda mobilya sektörünün geleceğini masaya yatırdı.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, İnegöl’de düzenlediği toplantıda mobilya sektörünün geleceğini masaya yatırdı. 2018 yılı ihracat hedefinin 3,4 dolar olduğunu aktaran Birlik başkanı Ahmet Güleç, 177 ülkeye mal satan Türk mobilya ihracatçılarının 16 yıllık rakamlarını paylaştı.
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya firmalarının ihracatçılarıyla toplantıda bir araya geldi.

 

MÜSİAD İnegöl Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıda Başkan Güleç, Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda mobilya sektörünün konumunu detaylarıyla anlattı.

 

Geride bıraktığımız yılda mobilya ihracatının %8 arttığının bilgisini veren Başkan Güleç,  “İyi giderken daha iyi yapalım. Mobilya sektörü şuanda 177 ülkeye mal dağıtarak tüm sektörler içerisinde ilk sırada yer alıyor. Bu ne kadar başarılı olduğumuzu gösteriyor. Irak’a 438, Almanya’ya 200, Suudi Arabistan’a 186 milyon dolar ihracat yapıyoruz.”

 

“Bu 177 ülkeye mal satarken Türk mobilya ihracatçılarının sayısını çıkardık. 2001 ile 2017 arasında 53 bin 509 firmamız mobilya ihracatı yapmış. Tüm ihracatlar içerisinde 201 bin 651 firmamız ihracat yapmış. 2017 yılında da 13 bin 458 firmamız mobilya ihracatı yapmış. Toplamda 53 bin 509 firmanın 13 bin 458’i geçen sene ihracat yapmış. Rakamlara baktığımızda 2001’den 2017’ye kadar kesintisiz ihracat yapan sayımız sadece 258 firma…”

 

“Bu aslında ne kadar genç bir sektör olduğumuzu da işaret ediyor ama bir yandan da sürdürülebilir ilişkiler kurmadığımızı gösteriyor. İstikrar yok. Ne kadar eskiysen, ısrar ediyorsan o kadar katma değerli mal satarsın. Genciz, ihracatı yeni öğreniyoruz. Önümüzdeki 15 yıla baktığımızda bu 258 firmayı artırmamız, kesintisiz ihracat yapmamız gerekiyor. İhracat milli bir görevdir. Türkiye’de üretim dünyaya mal satıyorsak Türkiye’ye olan borcumuzu ödüyoruzdur” dedi.

 

“Rakiplerimiz çok güçlü” diyen Güleç, “2023 hedeflerimiz var, tarih yaklaşıyor. Bu yıl mobilya sektörü olarak 3,4 milyar dolar ihracat yapmamız gerekiyor. 2021’de 5 milyarı aşmamız lazım ki 2023’te 10 milyar doları yakalayalım. KOBİ’lerimiz sadece 2 kat ihracat yapmalı. 13 bin 458 firmamızın 8 bin 697 firması sadece 1 ülkeye mal satıyor. Bu ülkede savaş olsa ne olacak? Libya’da ve Irak’ta bunu yaşadık. Tek ülke olmaz. Alternatif ülkeleri seçmemiz gerekiyor.”

 

“13 bin 458 firmanın bin 984 firması 2 ülkeye satıyor. Sadece 614 firmamız 10 ülke ve daha fazlasına mal satıyor. 10 yıl önce 1 milyon dolar ve daha fazla ihracat yapan firma sayımız 30 iken bugün 600’e çıktı. 1-2 ülke olmaz en az 3 ülke olması lazım. 1 milyon dolar ihracat yapan bir firmanın ihracatını bölümlemesi lazım. Sadece Irak’a, İsrail’e, Almanya’ya satarak olmaz.”

 

“Sadece İstanbul fuarlarına katılmak yetmez, uluslar arası fuarlara katılmamız lazım. Tasarım ve kalitede iyiyiz, marka değer oluşturma konusunda sorunumuz var. Bu işi direk sizler yapabilirsiniz. İhracatçılar birliğine sorunlarınızı iletin, bizi çalıştırın gerekiyorsa. Bize hangi ülkelerle ilgili faaliyet ve etkinlik istiyorsanız, onları yapabiliriz. İnegöl’ün hiçbir büyük bir şehirle rekabeti yok.”

 

“Bizim mobilyadan başka geçim kaynağımız yok. Bir tane gelirimiz mobilya. Şehirde mobilya geliştikçe, ilçemizdeki diğer sektörler de büyüyor. Lokomotif sektör mobilya. Mobilya bizim olmazsa olmazımız. Mobilya sektörünün imajı ve birlikteliği var” diye konuştu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.