Muhtarlara hayat kurtaran bilgiler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
24 Oca 2019 / Per 16:35
/ 6.327 Kez Okundu
| |

Kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı İnegöl polisi, muhtarları bilgilendirdi. Dolandırıcılık ve maganda uyarısının da yapıldığı bilgilendirme toplantısında polis, muhtarlara sobayı nasıl yakmaları gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi.

SOBA ZEHİRMELESİN

İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, mahalle muhtarlarına yönelik soba zehirlenmeleri, dolandırıcılık, maganda ve bidonla benzin-mazot alma konularında bilgilendirme çalışması yaptı. Polis, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı ise sobayla uygulamalı bilgilendirdi.
Dernek binasında gerçekleştirilen programda konuşan Toplum Destekli mahalle polisi Ahmet Talak, Bursa’nın lodoslu bir bölge olduğuna dikkati çekerek, kış aylarında karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin çokça yaşandığını söyledi. İnegöl’de her mahallenin bir polisi olduğunu ifade eden Talak, “Bursa ve İnegöl’de çok yoğun bir şekilde karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinden dolayı can kayıpları oluyor. Sobanın kovasına kömür en altta konulmalı. Soba ise üstten yakılmalı. Eğer alttan yakmaya çalışırsanız bu çok tehlikeli. Bu ölüm getirebilir. Bu konuda Suriyeliler de sıkıntı var. Alt taraftan delikten yakmaya çalışıyor ve zehirlemeler meydana geliyor. Soba kesinlikle alttan değil üstten yakılmalı. Soba yanarken hava almalı. Hava almayan sobadan çıkan karbonmonoksit gazı odaya yayılıyor. Siz de bunu anlamıyorsunuz ve ölüm sessiz bir şekilde yaşanıyor.” dedi.

YANAN KÖMÜRÜN ÜZERİNE KÖMÜR ATMA

Sobanın içerisinde yanan kömürün üzerine kömür atmanın tehlikeli olduğunu vurgulayan mahalle polisi Ahmet Talak, “Bu yoğun bir şekilde karbonmonoksit gazının oluşmasına neden oluyor. Bu çok tehlikeli. Kesinlikle bunu yapmayalım. Kesinlikle lodoslu havalarda sobayı yakmayın. Baca ve boruların temiz olması gerekiyor. Baca çatlak olmayacak. Çatıdan çıkartılan bacanın kiremitlerden bir veya bir buçuk metre yukarda olması lazım. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeniyle fark edilmediği için ‘sessiz katil’ olarak biliniyor. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi belirtilerdir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür.” diye konuştu.

DÜĞÜN MAGANDASINA GEÇİT YOK

İnegöl’de yaşanan üzücü olayı hatırlatarak maganda uyarısı da yapan Talak, “2018 yılında çıkan yasayla normal silahla atış yapıldığında 2 yılla 5 yıl arasında hapis cezası var. Burada muhtarlar ile düğün sahipleri sorumlu tutuluyor. Orada bir ölüm olduysa muhtar da sorumlu, düğün sahibi de sorumlu. Kuru sıkı silah atanlara da 2 ila 3 yıl arasında hapis cezası var.” dedi.
Valilik kararıyla kentte bulunan akaryakıt istasyonlarında bidon, şişe ve benzeri kaplarla açıktan akaryakıt satışının yasaklandığını aktaran Talak, zorunlu hallerde gerekli işlemlerin ardından akaryakıt satışının yapılabileceğini bildirdi. Programda ayrıca mahalle muhtarlarına telefon dolandırıcılığı konusunda da bilgilendirme yapıldı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.