Ormanlara zarar verenlere ağır cezalar verilecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Ormanlara zarar verenlere ağır cezalar verilecek
01 Mar 2018 / Per 17:30
/ 3.498 Kez Okundu
| |

Bursa Bölge Müdürlüğüne bağlı İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli Orman muhafaza memurlarına yönelik “Orman Suçlarının Takibi ve Suç Tutanaklarının Tanzimi” konusunda eğitim semineri verildi. Başsavcı İnanç, ormanlara zarar verenlere yönelik ağır cezaların uygulandığının altını çizdi.

İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü çok amaçlı salonunda düzenlenen seminerde İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç ve Cumhuriyet Savcısı Burhan Uslu tarafından Orman kanunuyla ilgili bilgiler verildi.

Suç nevileri, orman kanununda kolluk memuru, kolluk memurunun yetki ve sorumlulukları, suç tutanaklarının tanzimi sırasında yapılacak iş ve işlemler, bu esnada savcılığın aranması ve gerekli talimatların alınması ile ilgili hususlar, suça konu yerde suç tutanağına yazılması, toplanması gereken deliller ve bu delillerin mahkeme aşamasında verilecek karara etkilerinden bahseden Başsavcı Zekeriya Alper İnanç, “Özel kolluk, kendi görev alanlarıyla ilgili hususlarda genel kolluğun sahip olduğu tüm yetkilere sahiptir. Yakalama, ifade alma, gözaltına alma, arama ve el koyma, silah kullanmaya kadar varan bir süreçte genel kolluğun sahip olduğu tüm yetkilere sahipsiniz. Silah kullanma hususunun kademeleri var, Allah kullandırmasın ama usulüne uygun şekilde silah kullanma yetkisine de sahipsiniz. Suçun işlenmesinden önceki ormanın bütünlüğünü sağlamadaki tüm güvenlik önlemlerini alma, yangın çıkmaması için gerekli önlemleri alma gibi hususlar var ancak adli bir olay olduğundan itibaren kolluğun amiri Cumhuriyet Savcısı devreye giriyor. Orman kanunu 1956 yılında devreye girdi. İçerisinde şuanki ceza muhakemesi kanununa uygun olmayan maddeler var. Ceza muhakemesi kanunu 2005 yılında yürürlüğe girdiği için öncelikli olan ceza mahkemesi kanunu hükümleri, sonra orman kanunu hükümleri. Arama ve el koyma ya da olayın bildirilmesi hususlarında CMK’yı ilgilendiren hususlar var. Orman kanunu 82. Madde diyor ki; memurlar vakit geçirmeksizin zabıtları bağlı bulundukları amirlerine gönderirler. Amirler de tetkik ederek evrak en kısa zamanda mahalli cumhuriyet müddei umumiliğine verilir. Bu eski düzen… Bu doğru değil. Doğru olan nedir? Suç işlendiği andan itibaren Cumhuriyet Savcısına konu aktarılacak, gerekli talimatları alacaksınız. Yapmanız gereken bazı işlemler var. ifade alma, yakalamanın, gözaltına almanın yönetmeliği var. Bizler sizlere usul noktasında dikkat etmeniz gerekenleri aktaracağız. Esasta haklı olsanız bile usulde eksik olursanız bu şüphelinin lehine bir durum oluşturuyor. Mesela arama ve el koyma işlemi usulüne göre yapılmadı, o zaman yaptığımız el koyma işlemi hukuka aykırı oluyor, işlemi yapanlar hakkında görevi ihmal olabilir veya idari anlamda başka sorumluluklar ortaya çıkabilir. Önemli olan usulen de doğru işlemleri yapabilmektir.” Dedi.

AĞIR CEZALAR

Orman suçlarını işleyenlere yönelik cezalardan da bahseden İnanç, “Ağaç kesme, kaçak orman emvali nakletme, orman içerisinde izinsiz açma ya da işgal suretiyle faydalanma, taksirle ve kasten orman yakma fiilleri cezai yaptırım altına alınmıştır. İzinsiz ağaç kesme eyleminin cezası 3 ila 5 ay hapis cezasıdır. Kesilen ağaç genç fidan ise verilecek ceza 1 kat oranında artacaktır. Yine ağaç kesme ve sökme eylemlerinde motorlu araç ve gereçler kullanılırsa ceza 1 kat oranında artırılacaktır. Orman içerisinde izinsiz olarak işgal ve faydalanma suçunun işlenmesinde ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Orman mallarını izinsiz olarak taşıyan, biçen, işleyenler, kabul edenler, kullananlar, satanlar ve satın alanlara ise 1 seneye kadar hapis cezası veriliyor. Bu fiillerin orman ürün ticaretiyle uğraşanlarla, kâr maksadıyla aldıkları orman mallarını işleyerek her ne şekilde olursa olsun alet ve eşya haline dönüştürdükten sonra satanlara ise 1 sene ile 7 sene arası hapis cezası veriliyor. Taksirle orman yangınına sebep verenler hakkında 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kasten orman yakan kişi hakkında ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası veriliyor.” Şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Burhan Uslu ise, arama ve el koyma işleminde, Cumhuriyet Savcılığı ile irtibata geçilerek verilecek talimatlar doğrultusunda yapılacak iş ve işlemlerin adım adım eksiksiz yapılması hususunun önemine değinerek,  savcıların telefonlarının 24 saat açık olduğunu ifade edip sorun anında hemen aranmaları gerektiğini bildirdi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.