Osmanlı Geleneği Bu Fırında Sürüyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
16 Kas 2015 / Pzt 17:29
/ 2.663 Kez Okundu
| |

İnegöl’de faaliyet gösteren Havzu Kevser ekmek fırını, Osmanlı geleneği olan ‘Askıda ekmek’ projesi ile yardım yapmak isteyen ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşları buluşturuyor. Proje henüz çok fazla bilinmese de, günlük 60 ailenin ekmek ihtiyacı buradan karşılanıyor.

Osmanlı döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşların rencide olmadan ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına uygulanan ‘Askıda Ekmek’ projesi, günümüzde çok fazla bilinmiyor. Ancak bu geleneği sürdürenler de yok değil. İnegöl’de Anafartalar Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Havzu Kevser Ekmek Fırını, ‘Askıda ekmek’ projesi ile her gün onlarca ailenin ekmek ihtiyacını karşılamasını sağlıyor.

ASKIDA EKMEK UYGULAMASI NEDİR?

Askıda ekmek uygulamasında, ekmek almaya gelen vatandaşlar durumlarına göre kendi ihtiyaçlarını alıp bunun haricinde istediği kadar ekmeğin parasını da askıda ekmeğe bırakıyor. İhtiyaç sahibi aileler, fırına gelip askıda ekmek almak istediklerini belirterek ücret ödemeden ihtiyaçları kadar ekmeği alıyor.

ALAN DA MEMNUN VEREN DE

İnegöl’de Osmanlıdan kalma bu uygulamayı sürdüren Havzu Kevser Ekmek fırını, günlük 60 civarında ailenin ekmek ihtiyacını bu şekilde karşılıyor. Ekmeği alan da memnun kalıyor, askıda ekmek projesine destek verip hayır işleyen de. Askıda ekmek projesini fırında öğrenip katkıda bulunan Ramazan Akdağ isimli vatandaş, “Zamanında bizim ecdadımız bu tür ihtiyaç sahiplerini kendilerini rencide etmeden sadece ekmekle ilgili değil birçok ihtiyacı ile ilgili bu şekilde uygulama ile yardımcı olmuşlar. Bu fırındaki ağabeylerimiz de ecdadımızdan gelen bu güzel davranışı sürdürüyorlar. Bu uygulamaya karşı vatandaşlarımızın da duyarlı olması lazım, yardımcı olması lazım. Çünkü İnegöl’de kim aç kalırsa kalsın hepimizin vebalidir bu. Hepimiz kardeşiz, yardımcı olmak zorundayız” dedi.

İHTİYAÇ SAHİBİ ÇOK

Projeyi uygulamaya sokan Havzu Kevser Ekmek Fırını sahibi Fethi Dursun ise “Askıda ekmek işini ben internetten gördüm. Osmanlı zamanında da yapılıyormuş. Parası olan insanlar gelip ekonomik durumuna göre ihtiyacından fazla alıyor ve ihtiyacı kadarını kendisine aldıktan sonra kalanları burada askıya bırakıyor. Askıda vatandaş tarafından parası ödenmiş olan ekmeği de ihtiyaç sahipleri ücret ödemeden alabiliyorlar. 50 ekmek bırakan var, 5 ekmek bırakan da var. İslam’a uygun bir şekilde kime hayır yaptığınızı, kimin size hayır yaptığını bilmiyorsunuz. Biz de insanları teşvik etmeye çalışıyoruz. Şuanda ham olsun veren de alan da çok var. Ama bizi üzen, ihtiyaç sahibi insan çok var. Keşke bu kadar olmasa” dedi.

Fethi Dursun, henüz uygulama pek bilinmemesine rağmen günlük 50-60 ekmeğin ihtiyaç sahiplerine ulaştığını söyledi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.