Oylat suyla ısınacak
25 May 2016 / Çar 19:24
/ 1.514 Kez Okundu
| |

İnegöl’ün turizm cenneti Oylat’ta kömür kullanımı sonlandırılıyor. Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan ‘Yeşil Enerji Projesi’yle, Oylat Turizm A.Ş’nin işletiminde bulunan Çağlayan ve Aşiyan Otellerin kış aylarındaki ısınma ihtiyacı karşılanacak. 650 ton olan kömür kullanımını sıfıra indirecek sistemle elektrik üretimi de yapılacak.

Oylat Turizm A.Ş, Oylatta kömür kullanımını bitiriyor. Bünyesinde bulunan 2 otelde hayata geçirilecek çalışma ile bölgedeki tesislerde kullanılan günlük 4 bin 300 ton kapasiteye sahip termal su yeniden değerlendirilecek.

1 MİLYON TL’LİK YATIRIM

4 ay içerisinde hayata geçirilmesi plan projeyle, şirket bünyesinde bulunan Çağlayan ve Aşiyan Otellerin kış aylarındaki ısınma ihtiyacı karşılanacak. 1 milyon TL’ye mal olacak yatırımın tanıtım toplantısı Oylat Çağlayan Otelde gerçekleştirildi.

OYLAT’IN DOĞASI KORUNACAK

Projeyi uygulayacak olan Biytaş Şirketler grubu Başkanı Suat Gülçimen, Oylat’ın İnegöl ve Bursa için önemli olduğunu ifade ederek, Oylat’ın Türkiye’nin güzide yerlerinden olduğunun altını çizdi. Oylatta doğalgazın olmadığını aktaran Gülçimen, bundan dolayı yılda 650 bin ton kömür yakıldığını aktardı. Çalışma kapsamında analizler yaptıklarını söyleyen Suat Gülçimen, Yeşil Enerji Projesi’yle Oylat’ın doğasının koruyacağını söyledi.

YEŞİL ENERJİYE GEÇİLİYOR

Oylat Turizm A.Ş Yönetim Kurulu ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Bursa’nın Allah vergisi zenginliğe sahip olduğunun altını çizerek, termal kaplıca zengini olduğunu ifade etti.

Mobilyası, köftesi ve ayçekirdeği gibi markaları olan İnegöl’ün en önemli markalarından birisinin şifa merkezi Oyla olduğunu aktaran Başkan Aktaş, “İnegöl Belediyesi olarak bu dönem özellikle turizm alanından ciddi hamleler yapıyoruz. Bu şehir için bir zenginlik. Her mevsimde farklı güzellikleri ile yeryüzü cenneti olarak bilinen ve şifalı kaplıca sularıyla hastalara şifa veren Oylat’ta yapacağımız 1 milyon TL’lik yatırımla yeşil enerjiye geçiyoruz” dedi.

KÖMÜR KULLANIMINI SONLANDIRILIYOR

Oylat’a kurulacak sistemle bölgedeki tesislerde kullanılan günlük 4 bin 300 ton kapasiteye sahip termal suyun yeniden değerlendirileceğini belirten Başkan Aktaş, “Yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olacak projemiz tamamlanıp sistem devreye girdiğinde, Oylat Turizm A.Ş’nin işlettiği tesislerde kömür kullanımını sonlandıracağız. Oylat Turizm A.Ş bünyesindeki Çağlayan ve Aşiyan Otellerin kış aylarındaki ısınma ihtiyacını karşılayacak sistemin bir faydası da elektrik üretimi yaparken kesinlikle çevreye zarar vermeyecek olmasıdır.”

ELEKTRİK ÜRETİMİ DE YAPILACAK

“Sistemin bir özelliği de bölgenin ihtiyacından fazla elektriği üretecek olmasıdır. Oylat’ta mevcut bulunan termal su, kaynağından 40 derece olarak çıkıyor. Su otellerin banyoları ve kaplıca hamamlarında kullanıldıktan sonra 30 derecelik bir ısıyla deşarj ediliyor. Biz deşarj edilen 30 derecelik kaplıca suyunu toplayıp, ısı pompası ile 70 dereye çıkaracağız. Bu suyu da ısıtma sistemine göndereceğiz.”

“Böylece otellerin ısınma ihtiyacı ekonomik bir şekilde karşılanmış olacak. Kurulan sistem sayesinde termal atık sudan elektrik enerjisi de üreteceğiz. Böylece kuracağımız sistem kendi ihtiyacı olan elektriği çevreye zarar vermeden üretecek, fazla elektrik tesislerde değerlendirilecek ve sitem 3 yıl içinde kendini amorti edecek” diye konuştu.

4 AY SONRA SİSTEME GEÇİLECEK

Başkan Aktaş, 4 ay içerisinde sistemin devreye girmesiyle yılda 650 ton olan kömür kullanımının sıfıra ineceğini belirterek, böylelikle kömür kullanmaktan dolayı oluşan işçilik dâhil yıllık 500 bin TL’lik maliyeti bölgeye yapacakları diğer yatırımlara aktarılabileceğini söyledi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.