10 Kas 2018 / Cmt 16:59
/ 6.388 Kez Okundu
| |

Şeker pancarındaki polar düşüklüğü nedeniyle zor günler geçiren üreticileri Kulaca Mahallesinde bulunan Şeker Pancarı Toplama Merkezinde ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bu sene ciddi anlamda polar sıkıntısı olduğunu belirterek, “Bu böyle olursa seneye çiftçinin pancar ekme şansı yok. Bu bölgede çiftçinin büyük bir kısmı zarar edecektir” dedi.

 
CHP İlçe Başkanı Necmi Demir ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Kulaca Mahallesinde bulunan Şeker Pancarı Toplama Merkezinde ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, üreticileri ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. 4 yıl önce de buna benzer bir sorunun yaşandığını hatırlatan Orhan Sarıbal, “Biz bütün bu durumları Türk Şeker’e bildirdik. Susurluk Şeker fabrikasının bize verdiği bilgiler, poların yükseltileceği şekildeydi. 2014 yılında Susurluk Şeker Fabrikası böyle bir problemle karşılaştı. Polar düşük çıktı için 2015-2016 yılında fabrika kapandı. Polar düştü fiyatı 2014 yılında 135 kuruş açıklamışlardı ama 95 kuruştan para ödediler. Tekrar çiftçiden para almışlardı. Bu bölgede 30 bin dönüme yakın şeker pancarı ekimi vardı, 2015’te bu ekimler 1-2 bin dönüme kadar düştü. 2015-2016 yılında fabrika kapanmıştı. Geçen yıl Susurluk Şeker Fabrikası açılmıştı. Geçen sene fiyatlar 210 kuruş olarak öngörüldü, bu sene de fiyatlar 235 kuruş olarak açıklandı. Ama şimdi yaşadığımız birkaç sorunu paylaşmak isterim. Bu bölgede ekilen pancarlar tonaj olarak fazla değil. Fabrikada bir yenileme var, teknolojide ve dijital sistemde yenileme var. 1 hafta geç başladılar. O düzenlemeler yapılıyor ve randevu sistemi değişti. 48 saat olan randevu sistemi, 8 saate kadar düştü. Buradaki bu yoğunluğun aynısı, fabrikanın önünde de var. Gelen üretici orada 2-3 gün bekliyor” diye konuştu.
 
SENEYE ÇİFTÇİNİN PANCAR EKME ŞANSI YOK
 
Küspe ile alakalı sorunlarında olduğunu belirten Sarıbal, “Üreticiye küspe vermiyorlar, posa vermiyorlar, 60 kuruşa alıp 90 kuruşa tekrar kendileri satıyorlar. Bu sorunu da çözdük Türk Şeker yetkilileri ile görüştük, bakanlık Şeker Birimi açtı. Onlarla da görüştük. Sözleşmeye göre yüzde 22’ye kadar alım yapabilirler. Yani yüzde 22 polara kadar alım yapabilirler. Yeni şeker yasasına göre alt limit yok, üst limit belirlediler oda yüzde 22. Bu sene ciddi anlamda polar sıkıntısı var. Bu böyle olursa seneye çiftçinin pancar ekme şansı yok. Bu bölgede çiftçinin büyük bir kısmı zarar edecektir” dedi.
 
ÇİFTÇİ YERLE BİR OLUR
 
Sarıbal konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Şeker pancarı deyince aklımıza şu gelmeli; insan sağlığı için dünyada en güvenilir 2 şeker vardır. Biri şeker kamışından elde edilir, diğeri de şeker pancarından elde edilir. İnsanımızın kanser olmasını istemiyorsak, şeker pancarından şekeri elde edeceğiz. 3 dönüm ormandan elde ettiğiniz oksijeni 1 dönüm şeker pancarından elde ediyoruz. Bu sene şeker pancarı ektiğiniz yere, seneye buğday, arpa ektiğiniz takdirde yüzde 20 verim artmış olur. Şeker pancarı iyi bir planlama ürünüdür. Şeker pancarının posası iyi bir hayvan yemidir.
Şeker pancarından elde edilmiş posanın tonu 150-160 lira ise, hayvancılık iflas etmiş demektir. Mazot 6,4 TL, gübre fiyatları 2 kat oldu. Şeker pancarı yüzde 16 polar 235 TL olarak belirlenmişken, siz bunu yüzde 10 polardan ödemeye kalkarsanız çiftçi yerle bir olur. Hayatımız tamamen dışa bağlı olur. Bu ülkenin yöneticilerine şunu söylüyoruz; Tarım Bakanlığına sesleniyorum, bu insanlar, bu çiftçiler bizim. İnsanımıza sağlıklı şeker yedirelim. Topraklarımızı canlı tutmak için şeker pancarını sürekli kılalım. Şeker pancarı aynı zamanda hayvan yemidir. Susurluk başta olmak üzere Şeker Pancarı Fabrikaları tamamen çalışmalıdır ve bu şeker pancarı biran önce yerinden kaldırılmalıdır. Eskiden olduğu gibi 14 polar üzerinden çiftçinin ürününe para ödensin. 14 polardan ödeme yapıldığında bu üretici ayakta kalır, hayvancılık devam eder.  Bu ülkede her şeye para bulunuyor, şeker pancarına da mutlaka para bulunur. Yoksa bunlar yapılmazsa, gelecek sene biz daha fazla sentetik şeker yemek zorunda kalacağız. Daha fazla et ithal ederiz ama bunları alacak cebimizde para olmaz.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.