Polis Teşkilatı 173 Yaşında

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Polis Teşkilatı 173 Yaşında
10 Nis 2018 / Sal 10:48
/ 2.900 Kez Okundu
| |

10 Nisan Türk Polis Teşkilatı’nın 173’üncü kuruluş yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi İnegöl’de de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Osmanlı İmparatorluğunda meydana gelen değişimler, suç ve suçluluk anlayışındaki değişimler zabıta teşkilatının değişime uğramasına sebep oldu. Gelişen ve taktik değiştiren suç olgusuna karşı daha iyi mücadele edebilmek gayesiyle, 10 Nisan 1845 tarihinde yayınlanan ve elçilik görevlilerine gönderilen 17 maddelik “Polis Nizamnamesi” ile ilk defa “polis” adıyla polis teşkilatı kuruldu.

Bu yıl kuruluşunun 173’üncü yılı kutlanan Türk Polis Teşkilatı, her geçen gün kendini geliştirip ülke sathında vatandaşların huzur ve refahını sağlamayı başarırken, Polis Teşkilatının kuruluşunun 173’üncü yılı tüm yurtta düzenlenen törenlerle kutlandı.

KUTLAMALAR ÇELENEK TÖRENİYLE BAŞLADI

İnegöl’de de Polis Teşkilatının kuruluşu ve polis haftasına yönelik etkinlikler bu sabah düzenlenen törenlerle başladı. Atatürk Anıtı önünde sabah 09.30’da çelenk töreni gerçekleştirildi. Çelenk sunma törenine; Kaymakam Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnaç, Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş ve Emniyet Müdürü İlhami Araali ile siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve İnegöl Emniyet Müdürlüğü personeli katıldı.

“POLİS BİR TOPLUMDA DÜZENİ SAĞLAYAN KORUYUCUDUR”

İnegöl Emniyet Müdürü İlhami Araali’nin Türk Polis Teşkilatı çelengini anıta sunmasıyla başlayan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Emniyet Müdürü Araali günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Güvenlik hizmetlerinin insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olduğuna vurgu yapan Araali, “İnsanların toplu halde yaşamaları ile birlikte ortaya çıkan güvenlik sorunlarının aşılması konusu, bütün toplumların temel sorunu olmuştur. Bu bağlamda tarihi gelişim içerisinde değişikliklere gidilmiş, ülkemizde modern anlamla ilk polis teşkilatı 10 Nisan 1845 yılında kurulmuştur. Polis bir toplumda düzeni sağlayan koruyucudur. Teşkilatımız mensupları yüzyıllardan beri toplumda düzenin tesis edilmesi, suçluların yakalanması ve adaletin doğrudan sağlanması için hayatını ortaya koyacak şekilde çalışmaktadır” dedi.

“POLİSLİK GÜÇ, SABIR VE CESARET İSTEYEN BİR MESLEK”

Polisliğin karşı karşıya kalındığı durumlar dolayısı ile güç, sabır ve cesaret isteyen bir meslek olduğunun da altını çizen Araali, şöyle devam etti: “Bu doğrultuda bir polis bilgili, sabırlı, güçlü, cesaretli ve akılcı olmalıdır. Bizler ülkemizde gerçekleşen terör olaylarına, her türlü kanunsuzluk ve ahlaksızlığa karşı gecesi gündüzü olmadan mücadele eden polisleriz. Bu gibi olaylara müdahale ederken her türlü tehlikeyi göze almaktayız. Bu sayede insanımız bizlerin gösterdiği gayret ve başarı ile kendisini toplum içerisinde güvende hissetmekte, toplumda huzur ve barış ortamı sağlanmaktadır.”

“BU YOL KUTSAL BİR YOLDUR”

“Türk milleti olarak dünyanın dört bir tarafında bulunan devletlerin iştahlarını kabartan bir coğrafya üzerinde bin yıldan beridir yaşıyoruz. Bu topraklarda yaşamanın bir bedeli olduğunu çok iyi biliyoruz. Düşmanlarımızın ilk yapmak istedikleri şey toplumda anarşi ve kargaşa yayarak güvenlik zafiyeti oluşturmaktır. Akın akın dışarıdan DAEŞ, Hizbullah, El Kaide, PYD, içeriden FETÖ, PKK, DHKPC, IBDA C gibi taşeron terör örgütleri tarafından devletimize yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıları göğüslemek, olması muhtemel saldırıları olmadan önce alınan tedbirlerle boşa çıkarmak şüphesiz en büyük görevlerimiz içerisindedir. Bu nedenle halkımızdan istediğimiz oynanan oyunlara karşı devletimize güvenmeleri ve güvenlik kuvvetlerinin dolayısı ile devletimizin yanında olmalarıdır. Bizler emniyet Teşkilatı olarak ‘Halka hizmet hakka hizmettir’ düşüncesinden yola çıkarak insan odaklı çalışma anlayışını, ekip ruhu içerisinde planlı ve projeli olarak halkımıza sunma gayreti içerisindeyiz. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden taviz vermeden, kanun hakimiyetini esas alarak, toplumun huzur ve güvenliğini, kişilerin can ve mal emniyetini tehdit eden terör, asayiş, uyuşturucu ve organize suç örgütleriyle her türlü yolsuzluğa karşı kararlı ve sonuç alıcı bir mücadele içerisindeyiz. Bu mücadelemizde bizlere desteklerini esirgemeyen başta ilçe Kaymakamımız olmak üzere Belediye Başkanımıza, İnegöl Cumhuriyet Başsavcımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve diğer emeği geçen herkese şahsım ve teşkilatım adına şükranlarımı sunarım. Ve siz değerli meslektaşlarım. Sizleri bu teşkilatın birer neferi olarak görevlerinizde göstermiş olduğunuz gayret ve özveriden dolayı tebrik ediyorum. Meşakkatli bir yolda yürüyorsunuz. Bu yol kutsal bir yoldur. Bu vesile ile geçmişten günümüze vatanımız, milletimiz, bayrağımız ve dinimiz için mücadele veren ve bu uğurda gerek şehitlik mertebesine uluşarak, gerekse eceli ile ahirete irtihal eden tüm kardeşlerimize Allahtan rahmet, geride kalanlar ile yakınlarına sağlık ve mutluluklar diliyorum.”

Konuşmayla birlikte anıtta düzenlenen tören sona ererken, katılımcılara Sedir Kafede ikramlarda bulunuldu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.