Romanlar Derneği Açıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Romanlar Derneği Açıldı
 :
/ 1.484 Kez Okundu
| |

Çardak Camii karşısındaki yeni dernek lokalinin açılışı öncesi Roman saz ekibi ve solist Muhammet Usta, katılımcılara eşsiz bir müzik ziyafeti sundu. Ardından İznik’ten gelen folklor ekibi Roman oyunlarını sahneledi.

Programa katılamayanların gönderdikleri telgraflar tek tek okunurken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği telgraf büyük alkış aldı. Erdoğan telgrafında; “Bizler toplumsal ve kültürel yapımızdaki çeşitliliği, birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendiren en büyük zenginliğimiz olarak görüyoruz. Lokal binası, bu mozağin önemli taşlarından biri olan Roman vatandaşlarımızın bir araya gelmesine ve Roman kültürünün tanıtılmasına imkan sağlayacaktır.  Lokal binasının hayırlı olmasını temenni eder; tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularla selamlarım” ifadelerini kullandı.

 

AMAÇ CEHALETLE MÜCADELE

Daha sonra konuşmalara geçildi. Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Lekesizyiğit, yaptığı konuşmada; “Bizim bu derneği kurmaktaki amacımız yıllardır maddi manevi ihmale uğramış roman toplumunu ülkemizin birer bireyleri olarak tekrar topluma kazandırmak, toplumumuzun diğer bireyleri ile kaynaşmalarını sağlamak kısaca ülkemizin diğer vatandaşları gibi saygın ve öz güven sahibi bireyler olduklarının hatırlanmasını sağlamaktır. Aynı zamanda toplumumuzun en büyük düşmanı olan cehalet hastalığı ile savaşmak adına gelecek neslimizin, tahsil derecesini yükseltmek, meslek sahibi yapmak yaşam standartlarını yükseltmek, topluma faydalı birer birey olarak yetişmelerini sağlamaktır” dedi.

 

AKTAŞ’A ÖZEL TEŞEKKÜR

“Dernek olarak önceliğimiz işsiz gençlerimizi halk eğitim merkezi aracılığıyla, meslek sahibi yapıp ve iş kur aracılığıyla, iş sahibi yapmaktır” diyen Lekesizyiğit; “Buna istinaden roman halkının müziğe yatkın olmasından dolayı İnegöl halkı ile kaynaştığımız halde bu müzik kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. İnegöl roman kültürünü yaşatma derneğimizin kuruluşunda, emeği geçen başta sayın kaymakamımız, özellikle ki İnegöl belediye başkanımızın bu konuda ustun gayret ve desteği her turlu takdir ve teşekkürün üstündedir. Allah 2 cihanda kendisini aziz eylesin” ifadelerini kullandı.

 

ALLAH MUVAFFAK EYLESİN

Lekesizyiğit konuşmanın sonunda emeği geçenlere teşekkür etti: “Ayrıyeten derneğimize şahsi yardımda bulunan, başta İshakpaşa Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Şenol’a, Serhat İnşaat, Doğu Garajı Müstecirine, Bosse Mobilya, Saloni Mobilya, Sebahattin Özkaplan, İNGAZ Müdürüne ve tüm İnegöl halkına minnettarız. Gayemiz atalarımızdan miras, dini ve milli kimliğimizin hizmetkârları olma yolunda, gece gündüz yılmadan bu ulvi sancağı gelecek nesillere ilelebet ulaştırmaktır. Duamız odur ki bir hak dostunun buyurduğu gibi ‘Her kim dini İslam’a ihlas ile hizmet ederse, Allah (cc) onu muvaffak kılsın, Allah hepimizin yar ve yardımcımız olsun, hepinizi Allaha emanet ediyoruz”

 

ROMAN AÇILIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise konuşmasında hükümetin Roman açılımını anımsattı. Aktaş; “Her geçen gün yeni gelişmelerin, yeni atılımların ve yeni güzelliklerin yaşandığı İnegöl’ümüzde bugün yine çok güzel ve anlamlı bir çalışmasının açılışını yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir titizlikle üzerinde durduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik’in özel olarak ilgilenmesi sonucunda yapılan roman açılım çalıştayları, sonucunda romanlarla ilgili yasada yapılan değişikliğin yıl dönümünde İnegöl Roman Kültür Derneği’ni açılışını gerçekleştiriyoruz.”

 

İNEGÖL BİR ÇİÇEK BAHÇESİ

“Göreve geldiğimizden bu yana, hizmette sınır tanımadık ve tanımayacağımızı da buradan bir kez daha söylüyorum. Halkımıza hizmetin en iyisini sunmanın hesabını yapıyor ve bu hedef için mücadele veriyoruz. Yaptığımız çalışmalarla halkımızın faydalanacağı yeni, farklı ve yararlı projeler üretmeye devam ediyoruz.  Bugün de şehrimize yeni bir renk katacak olan Roman Kültürünü Yaşatma derneğinin açılışı için burada toplandık. İnegöl’ümüzün renkli bir çiçek bahçesi olduğunu her ortamda her fırsatta söylüyoruz. İnegöl’ümüz Balkanlardan, Kafkaslardan, Rumeli’den ve Anadolu'nun dört bir köşesinden göç almış sosyo-kültürel zenginliğe sahip bir şehir” dedi.

 

İNEGÖLLÜLÜK NEDİR?

Kozmopolit yapısıyla her alanda tek yürek olmayı bilen İnegöl’ün dernekleşme anlamında da zengin bir birikime sahip olduğunu vurgulayan Aktaş; “Bugün İnegöl’ümüzde 40’a yakın irili ufaklı hemşehri derneğimiz mevcuttur. Ben şahsım adına bu renklilikten, çeşitlilikten oldukça memnunum. Bu tür oluşumlar şehrimizin sosyal ve kültürel hayatına katkısı olan kuruluşlardır. Bundan dolayı İnegöl Belediyesi olarak şehrimizdeki birçok derneğimize, mekân, malzeme ve arsa tahsisi gibi konularda daima destek olmaya çalışıyor ve elimizden geldiği kadar yardımlarda bulunuyoruz. Birçok konuşmamda ifade ettim şimdi burada yine ifade ediyorum. İnegöllülük demek sadece İnegöl’de doğmak demek değildir. Bu şehrin ticaretine, sanayisine, sosyal ve kültürel hayatına velhasıl şehirlilik anlamında yararlı olmak demektir İnegöllülük. Kim bu şehrin ekonomik ve kültürel hayatına zerre miktar iyilik yapıyorsa, faydalı bir iş yapıyorsa en iyi İnegöllü odur. Yoksa kuru kuruya “Ben İnegöllüyüm” demek ne bu şehre ne de ilçe halkına hiçbir şey kazandırmaz. İnegöl’de faaliyet gösteren hemşehri derneklerinin de bu süreçle ilgili çok büyük sorumlulukları olduğunu özellikle bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

 

BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Derneğin açılış sürecine de değinen Başkan Aktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Roman kardeşlerimiz bundan bir süre önce bir dernek kurmak istediklerini söyleyerek bizden destek istediler. Biz de elimizin yettiği, dilimizin döndüğünce bu derneğin kuruluşunda kendilerine destek olduk. Bundan sonra inşallah bu dernek binası vasıtası ile buradan hayırlı çalışmalar ortaya koyacaklar. Biz İnegöl olarak sahip olduğumuz bu çok renkli sosyo-kültürel yapıyı aynı hedefe yönlendirdiğimiz sürece, bir ve beraber ortak hedefleri konuştuğumuz sürece daha güçlü oluruz. Bizim dinimiz insanları gruplara bölen, ayrıştıran, öteleyen bir din değil tam aksine birleştirici bir dindir. Bizler farklılıklarımızla bu ülkenin, bu şehrin daha yaşanabilir olduğunu düşünüyoruz”

 

“Önceki yıllarda bu mümkün müydü? İnsanlar sen şusun, sen busun diye ayrıştırılırdı. Artık bu mantık değişiyor. Lazı, Çerkezi, Abhazı, Gürcüsü, Arnavutu, Boşnağı, Manavı, Kürdü, Türkü, Romanı adı her ne olursa olsun bizim halkımız, bizim vatandaşımız. Biz birlikte güçlüyüz. Bizler Yunus'un söylediği gibi; yaratılanı Yaradan’dan ötürü seviyoruz”

 

2 BİN ROMAN YAŞIYOR

“Bize göre hizmet noktasında bir vatandaşımızın, diğerinden farkı yok. Son dönemde yapılan çalışmalarda zaten bu farklılığı ortadan kaldırmaya yönelik. Türkiye’de 2 milyonun üstünde Roman vatandaşımız yaşıyor. Bugün Roman açılımı diye bir konumuz var. Romanlara yönelik sosyal destek projeleri üretiliyor. Roman vatandaşlarımızda artık sosyal hayatın içerisinde. İnegöl’de de 2 bin civarında Roman vatandaşımızın yaşadığını biliyoruz. Özellikle Orhaniye, Sinanbey, Yenice ve Üçevler Mahallemizde yoğun olarak yaşıyorlar. Maalesef romanlarla ilgili sadece ilçemizde değil farklı farklı şehirlerde de olumsuz bir algı var. Ama Roman vatandaşlarımızın da bu ülkenin asli unsurları olduğunu unutmamamız gerekiyor”

 

KİMSEYE ÖNYARGILI DEĞİLİZ

“İnegöl’de yaşayan her vatandaşımız bizim için değerli ve önemlidir. Bizler kesinlikle kimseye karşı ön yargılı davranmadan herkesi olduğu şekilde kabul edip bu şehre kazandırmanın derdi ve hesabı içerisindeyiz. Bu dernek binasını yaptık fakat bundan sonra devam ettirilmesi noktasında özellikle dernek yönetiminden çok büyük bir gayret beklediğimi ifade etmek istiyorum. Temennim bu derneğin sadece insanların bir araya gelip çay, kahve içtiği değil sohbetlerle, farklı toplantılarla, konferanslarla insanların yeni şeyler öğreneceği, kendini geliştireceği güzel bir mekân olmasıdır. Tabi biz İnegöl Belediyesi olarak fiziksel mekanlar üretiyoruz. Mahalle konakları yapıyoruz. Ama şunu ifade etmem lazım fiziksel mekanlar üretmek işin sadece bir kısmı. Önemli olan bizim ürettiğimiz bu fiziksel mekanlarda aklın ve kalbin doyacağı manevi gıdaları temin edebilmekte. Bu manada İnşallah bu mekanda da Roman vatandaşlarımıza yönelik önemli bir ihtiyacı gidermiş oluruz. Derneğimizin roman kardeşlerimize ve ilçe halkımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum”

 

TOPRAKTAN GELDİK, TOPRAĞA DÖNECEĞİZ

Romanların çiçeği, doğayı, müziği seven insanlar olduğunu vurgulayan Kaymakam Ali Akça ise ‘Çok güzel bir roman ezgisi vardır: İlle de Roman olsun, ister çamurdan olsun. O da Allah kuludur, her kim olursa olsun’ Farklı kültürlerle bir arada yaşıyoruz. Veda Hutbesinde Peygamberimiz temel insan hakları hususunda hepimize dersler vermiştir. ‘Rabbiniz birdir, babanız birdir. Hepiniz Âdem'densiniz, Âdem de topraktan yaratılmıştır’ demiştir. Topraktan geldik, toprağa döneceğiz. Topraktanız, o şarkıda dediği gibi çamurdanız, hepimiz Allah’ın kuluyuz” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile açılış gerçekleştirildi. Açılış sonrası İnegöl protokolü çiftetelli oynadı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.