Rusya krizi İnegöllü çiftçileri de vurdu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
13 Tem, 2016 / Çar 14:41
/ 947 Kez Okundu
| |

Geçtiğimiz yıl 1 üreticinin 1 lira civarından sattığı patates bu yıl Rusya krizi ve ihracat sıkıntısı nedeniyle 25 kuruşa kadar düştü.

Bursa’nın patates üretimin de ilk sıralarında olan İnegöl’ de patates sökümleri tüm hızıyla devam e derken, geçtiğimiz yıl yüzü gülen üretici ise bu yıl fiyatlar karşısında kara kara düşünüyor. Geçtiğimiz yıl 1 lira bandından ürününü satan patates üreticisi bu yıl 25 ila 30 kuruş arasında patatesini satıyor.

ÜRETİCİ HALİNDEN MEMNUN DEĞİL

İnegöl’ de patates sökümü yapan çiftçileri ziyaret e den İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik İnegöl’ de 10 bin dönüm patates ekildiğini söyleyerek, “İnegöl’ümüz de zaman zaman 5 ile 20 bin dönüm arasında patates ekimi yapılmakta. Bu rakam bir yıl düşüyor, bir yıl artıyor. Bu yıl da 10 bin dönüm patates üretimi yapılmaktadır. Bunun 3 bin dönümü fabrikalarla sözleşmeli, 7 bin dönümü de bireysel olarak ekilen patateslerdir. Bu sene patates üreticileri hallerin den memnun değil. Patates bu sene çiftçileri mutlu etmedi. Tarlada kilosu 30-35 kuruş arasında değişiyor” dedi.

İŞÇİLİĞİNİ ÇIKARMIYOR

Patates üreticisi Ahmet Türel, “Patatesten zarar ediyoruz. 25-30 kuruşa satılıyor. Dönümün de 600-700 lira zararı oluyor. Verim güzel ama kalite bozuk. Para etmiyor. İşçilere günlük 50 lira yevmiye veriyoruz. İşçiliğini çıkarmıyor. Zarar etmemesi için tarladaki fiyatın 60-65 kuruşun üzerin de olması gerekiyor” şeklin de konuştu.

İHRACAT KRİZİ VURDU

Bir başka patates üretcisi Zakir Özonan ise, “Çiftçinin bir de ihracat durumu var. Rusya, Arabistan gibi komşularımızla olan krizlerimiz yüzün den patates hiçbir yere gitmiyor. Devletten çıkarmış olduğu kanunları uygulamasını istiyoruz, kota uygulamasını istiyoruz. Zengin aynı yere devamlı patates ekiyor, fakir zarar ediyor. Devletin çıkarmış olduğu kanunlara uyması lazım. Uymuyor, serbest bırakıyor. Çiftçinin durumu iyi değil. 100 bin tane hayvan geliyor. Kurbanlık durumu da sıkıntılı olacak. 50 bini Avrupa’dan 50 bini Amerika ve sağdan soldan gelecek. Buğday da Kanada’dan… Çiftçinin durumu iç açıcı değil. Allah sonumuzu hayır eylesin” ifa delerini kullandı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.