Savaş Mevzilerinden Haberimiz Yok

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Savaş Mevzilerinden Haberimiz Yok
 :
/ 3.120 Kez Okundu
| |

Kurtuluş Savaşı’nda İnegöl’ün işgali esnasında Türk ve Yunan ordularının kullandıkları mevziler, Halhalca ve Kazancı’da ortaya çıkarıldı.

Kazancı ve Halhalca mevziileri ilk kez tarihçi Arif Yılmaz tarafından ortaya çıkarıldı. Yılmaz, mevziler hakkında gazetemize bilgiler verdi. 
 
Yılmaz, üzeri yapraklarda örtülse de çok az tahrip olmuş ve 20 km uzunluğundaki bu mevziilerin, İnegöl ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenerek; Bursa ve İnegöl halkının hizmetine sunabileceğini aktardı.
 
KAZANCI VE HALHALCA MEVZİLERİ
 
Yılmaz’ın verdiği bilgiler şöyle; 
 
Yunanlılar Bursa’yı 2 Temmuz 1920 yılında işgal ettiklerinde Kazancı ve Halhalca sırtlarında 3 sıra mevziiyi dikenli telle çevirerek; Türk askerlerine karşı tahkimat yapmıştır. 
 
Yunanlılar 2 Temmuz 1920 ile 8 Temmuz 1921 tarihine kadar bu mevzilerde kalmıştır. 1. ve 2. İnönü ve başkomutanlık savaşlarında yenilen Yunan Ordusu, Türk ordusu karşısında bu mevzilerde tutunabilmiştir. 
 
10 EYLÜL’DE TERKETTİLER
 
6 Eylül 1922 tarihinde İnegöl kurtulmasına rağmen 5 gün boyunca bu mevzilerde Yunanlı savunması kırılamamıştır. 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’in kurtarılmasıyla Yunan ordusu ümitsizliğe kapılarak bu mevzileri 10 Eylül 1922 tarihinde kendileri terk etmiştir.
 
DOMAKÖY ŞEHİTLİĞİ
 
6 Eylül 1922 tarihinde İnegöl kurtarıldığında Şükrü Nail Paşa önderliğinde Türk ordusu bir çok taarruz yapmasına rağmen Kazancı mevzilerini ele geçirememiştir. 
 
3 yıl önce döşenen dikenli tellerin bitki örtüsü ile kapanması nedeniyle Türk askerleri tarafından fark edilmemiştir ve yapılan taarruzlarda bu dikenli tellere takılarak bir kısmı da parçalanarak 123 er şehit verilmiştir. Bu şehitler Domaköy bayırında gömülü idiler. 
 
2 KEZ DOMAKÖY’Ü YAKTILAR
 
Yunanlılar 2 defa Domaköy’ü yakarak 133 sivili şehit ettiler. Toplamda Domaköy’de 256 şehidimiz bulunmaktadır. 1972 yılında yeni şehitlik yapılarak eski şehitlikteki bulunan şehitlerimizin kemikleri çıkarılarak yeni şehitliğe defnedilmiştir. 
 
Ne yazık ki hiç birinin adı sanı belirtecek bilgi belge şehitlikte bulunmamaktadır. Ne yazık ki bakımsızlık içerisinde bulunmaktadır. 
 
ABİDE YAPILACAKTI AMA
 
1960 yılında alınan bir kararla Kazancı şehitlerimizin anısına İnegöl Havalanında bir abide yapılmasına karar verilmiş, fakat 60 ihtilalinden sonra hayata geçirilememiştir. 

 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.