Soba zehirlenmelerine dikkat!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Soba zehirlenmelerine dikkat!
#İnegöl | Haber Merkezi
04 Kas 2019 / Pzt 12:03
/ 1.355 Kez Okundu
| |

Havaların soğuması ile birlikte karbonmonoksit zehirlenmeleri artıyor. Peki doğru soba kurulumu ve kullanımı nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli?

Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmelere özellikle kış aylarında sıkça rastlanıyor. Soba zehirlenmeleri doğru soba kurulumu ve kullanımı ile önüne geçilebilir bir durumdur. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası'na bağlı Makina Mühendisleri Odası soba, şofben, baca kullanımında yapılan yanlışlardan kaynaklı zehirlenmelere maruz kalınmaması için dikkat edilmesi gereken unsurları raporlaştırdı. 

KÖMÜRLÜ SOBALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

*Sobada eksik yanma sonucu oluşan karbon monoksit gibi zararlı gazlar oda içine sızarsa zehirlenmelere neden olur.

*Soba alımında, sobaların TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmelidir. Böylece sobanın ısı verimi de elde edilmiş olunur.

*Aynı şekilde kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması da önem taşımaktadır.

*Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar.

*İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler.

*Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır.

*Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla koyulmaması gerekir. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir.

*Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar.

*Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.

*Özellikle alçak basınçlı-lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalıdır.

*Kullandığınız yakıtın standartlara uygunluğunu kontrol edin. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür almayın.

*Kullandığınız her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edin.

*Alacağınız cihazın kapasitesinin kullanacağınız mekana uygunluğunu inceleyerek karar verin.

*Binaların Yangından Korunması yönetmeliklerine mutlaka uyun.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.