Sosyal medya fenomenlerinin nasıl vergi kaçırdıkları ortaya çıktı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Sosyal medya fenomenlerinin nasıl vergi kaçırdıkları ortaya çıktı
#İnegöl | Haber Merkezi
24 Kas 2023 / Cum 15:53
/ 4.270 Kez Okundu
| |

MASAK ve VDK, Dilan Polat ve Engin Polat çiftine yönelik soruşturma sırasında ortaya çıkan vergi kaçakçılığı iddiaları üzerine, sosyal medya fenomenlerini mercek altına aldı.

Polat çiftinin, internet alışveriş siteleri ve dijital ödeme sistemleri üzerinden elde ettikleri geliri, nakite çevirip ardından parçalara ayırarak şirketleri arasında dolaştırarak vergi kaçırdıkları iddia edilmişti.

Bu iddiaların ardından MASAK ve VDK, sosyal medya fenomenlerini vergi kaçağı yönünden incelemeye başladı.

Sosyal medya fenomenleri, Instagram ve TikTok gibi platformlardan ürün tanıtımı yaparak, ürün satarak ve güzellik merkezlerine müşteri yönlendirerek para kazanıyor. Genelde Çin gibi ülkelerden sağladıkları ucuz ürünlerine marka basarak önemli gelir de elde ettikleri görülüyor. Büyük internet satış platformlarında açtıkları mağazalardan da satış yapıyorlar.

Fenomenler, sosyal medyaya yönelik düzenleme olmadığını ve bu mecralardan gelir elde etmenin belirli bir denetimi bulunmadığı düşüncesiyle hareket ediyorlar. Sosyal medyadaki serbestliğin vergi açısından geçerli olduğunu düşünüyorlar.

Vergi Usul Kanunu'na aykırı hareket eden fenomenler, genelde şu başlıklarda suç işliyor:

NASIL VERGİ KAÇIRIYORLAR?

Tutulması, saklanması ve ibrazı zorunlu defterlerde hile yapmak, bunları gizlemek, tahrif etmek, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı, belge kullanmak, bu belge, kayıt ve defterleri yok etmek, sahte belge düzenlemek,
Faturaları yetkisiz kişilere bastırmak ve kullanmak ile ödeme kaydedici cihazlara müdahale etmek,
Vergi suçları çerçevesinde ödenmesi gereken vergi borçlarını hiç ödememek, kısmen ödememek.
MASAK ve VDK'nın incelemeleri sonucunda, sosyal medya fenomenlerine yönelik vergi kaçakçılığı iddialarının doğru olup olmadığı ortaya çıkacak.

Bu incelemeler, sosyal medya fenomenlerinin vergi ödeme konusundaki bilinç düzeyini artırmaya ve vergi kaçakçılığına karşı mücadeleye katkı sağlayacak.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.