Su Seviyesi %30 lara Düştü

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Su Seviyesi %30 lara Düştü
 :
/ 239 Kez Okundu
| |

CHP Milletvekili Tayan, Kuraklığı Meclise Taşıdı

Ülke çapında yağış azlığı nedeniyle etkili olan kuraklık, İnegöl çiftçisini de olumsuz etkiledi. CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, başta buğday olmak üzere, bazı ürünlerde zorunlu olarak sulamaya başlanması ve ilerleyen günlerde başlayacak sulama için, mevcut su rezervinin yetersiz olmasını TBMM gündemine taşıdı.

YOL GÖSTERİCİ BİR ÜRÜN PLANLAMASI VAR MIDIR?

CHP Milletvekili Turhan Tayan, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, “Bakanlık olarak kuraklık sebebi ile ortaya çıkan bu durum için yol gösterici bir ürün planlaması var mıdır?” diye sordu.

BARAJ VE GÖLETLERDEKİ SU SEVİYESİ %30’A DÜŞTÜ

Başta Çınarcık, Babasultan, Boğazköy gibi sulama amaçlı barajlarda ve tüm göletlerde su seviyelerinin yüzde 30’un altında olduğunu belirten Milletvekili Turhan Tayan, “Yeraltı sularında düşüş vardır. Yaz başında yağacak yağmurların ise buğday, domates gibi ürünlere hastalık getirme riski vardır. İnegöl’de Babasultan Barajı hala sulama şebekesine kavuşturulmamıştır. Halhalca Göletinin su seviyesi yüzde 30’dur. Taze fasulye ekimi ve sulamasında sorun vardır. Kurşunlu Göleti yine dolmamıştır. Seviye yüzde 30’dur. Bu göletten sulanan 4 bin 500 dönüm modern çilekçilik tehlikededir. Yine aynı bölgedeki Eymir Göleti dip yapmıştır. 3 bin dönüm çilek ve meyve sulamasının imkanı kalmamıştır. Yine Şipali Göletinden yapılan sulama ile 2 bin dönüm ay çekirdeği, patates ve pancar üretimi karşılanırken, bu yıl su seviyesinin yetersizliği üretimi riske sokmuştur. Yenişehir ovasına Boğazköy Barajından yapılması öngörülen sulama, maalesef sulama şebekesi tamamlanıp devreye girmediğinden imkansızdır. Öte yandan Yenişehir’de yer altı sulama tesisi, 55 bin dönüm arazi yaz sulaması için henüz devreye alınmamıştır” diye konuştu.

KIRAĞI MEYVELERE ZARAR VERDİ

29 ve 30 Mart tarihlerinde İnegöl, Yenişehir, İznik ve Bursa ova köylerinde meydana gelen kırağı nedeniyle kiraz, erik, armudun önemli ölçüde zarar gördüğünü söyleyen Tayan, “Bölgede sulama sorunları had safhadadır. Kırağı meyvelere zarar vermiştir. Karacabey, Mustafakemalpaşa, İznik ova köylerinde çiftçilerin sulama birliklerine borçları vardır. Kuraklık ve kırağı sebebi ile bu borçların ödenmesi imkânsız hale gelmiştir” dedi.

BARAJLARIN SULAMA ŞEBEKELERİ NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Tayan, Bakan Eker’e şu soruları yöneltti “Bakanlık olarak kuraklık sebebi ile ortaya çıkan bu durum için, yol gösterici bir ürün planlaması var mıdır? Yıllardır tamamlanmayan Çınarcık, Babasultan ve Boğazköy barajları sulama şebekeleri ne zaman tamamlanacaktır? Çiftçilerin sulama birliklerine olan borçlarını yeniden yapılandırarak, yeni bir kolaylık düşünüyor musunuz? Çiftçinin Tarım Kredi ve devlet bankalarına olan borçlarının ertelenmesini yapacak mısınız?”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.