Tedavi Ettirmeyene Ehliyet Yok!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Tedavi Ettirmeyene Ehliyet Yok!
12 Şub 2016 / Cum 14:43
/ 1.788 Kez Okundu
| |

Vücut kitle indeksi sınıflandırmasında "obez" sayılan kişilerin yeni düzenlemeye göre ehliyet almak ya da yeniletmek için önce uyku laboratuvarında tetkik yaptırması, uyku apnesi sendromu tanısı konulması halinde ise tedavisine başlanması gerekiyor.

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanlığı görevini de yürüten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, yaptığı açıklamada, geçen yıl sonunda "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik"te bazı hükümlerin değiştirildiğini hatırlattı.

Yeni düzenlemeye göre, sürücü belgesi alacak ya da yeniletecek kişilerin, bir pratisyen hekim veya aile hekimine beyanname vermesi gerektiğini belirten Karadağ, "Bu beyannamede, 'Bende uyku apnesi sendromu yoktur' diye bir madde de var. Kişi kendisinde bu rahatsızlığın bulunmadığını belirtmişse ve onu muayene eden hekim de bu kişide uyku apnesi sendromu bulunmadığını teyit ederse sağlık raporu almasında sakınca yok" dedi.

Uyku apnesinin ağır ya da orta derecede çıkmasının yanı sıra gündüz uyuklama hali tespit edilenlerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacağı uyarısında bulunan Karadağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu kişilerin mutlaka maskeyle solunum tedavisi (PAP) cihazlarını kullandığını ve bu cihazları kullanırken apne-hipopne indeksinin 15'in altına indiğinin gösterilmesi gerekiyor. Bu cihazların hepsinin bir hafıza kartı var. Bu cihazların içindeki hafıza kartı, cihaz ne zaman açılmış ve kaç defa kullanılmış ise bize onu gösteriyor. Biz birinci ve üçüncü ay ile bir yılın sonunda bu hastaları davet ediyoruz. Dünyadaki standart, bu cihazın bir yıl içerisinde en azından bin 200 saat kullanılması. Yani kişiler, cihazı kullandıklarını, apnelerinin kontrol altına alındığını kanıtlayan kişiler ehliyetlerini alabilecek."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.