Teşvik primlerini konuştular

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Teşvik primlerini konuştular
27 Nis 2018 / Cum 19:34
/ 3.377 Kez Okundu
| |

MÜSİAD İnegöl Şubesi tarafından 6111 sayılı Teşvik kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Eski SGK Denetmeni Mehmet Çoban ve Mali müşavir Serkan Semiz teşvik kanununu anlattılar.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Eski SGK Denetmeni Mehmet Çoban 6111  sayılı kanun ile ilgili bilgi verdi. Çoban, Kayıt dışılığı azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla işverenlere çalıştırdıkları işçileri ile alakalı çeşitli teşvikler dönem dönem uygulanmaktadır.

 Uygulanan teşviklerin çokluğundan ve bazılarının çok anlaşılması güç olduğundan dolayı birçok teşvikten bu güne kadar kısmen yararlanılmış veya hiç yararlanmayan işverenlerin olduğu da bize gelen sorulardan anlaşılmaktadır.

TEŞVİKLERDEN YARARLANMANIN İKİ ANA BAŞLIĞI VAR

Tabi burada en büyük sıkıntı bu teşvik kanunlarını teşvikleri uygulayacak işverenleri sanki kendileri gibi kanunu bilirmişçesine yazmalarıdır. 2008 yılında sosyal güvenlik reformundan sonra sosyal güvenlik primlerine 5510 sayılı yasayla teşvik kavramı geldi. Bunlar farklı bölgeleri ve farklı işleri kapsamak şartıyla 20'ye yakın teşvik uygulanmaktadır.

Bursa 1. bölge sayıldığı için yaklaşık 5-6 tanesi bölgemizde  uygulanmakla birlikte teşviklerden yararlanmanın iki ana başlığı var bunlardan birisi işverene bakan tarafı bir diğeri ise çalışan işçiye bakan tarafı bu iki şartların bir araya gelmesi halinde belli bir oranda indirimler uygulanıyor.

İşveren taraflar tüm teşviklerden yararlanmak için prim ve hizmet belgesinin yasal süresinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, her hangi bir borcun bulunmaması, borç olması halinde bunların yapılandırılması ve düzgün ödenmesi, kayıt dışı istihdam yapılmaması ve fiili çalışmayan kişilerinde bildirilmemesi gibi şartlar sunuyor.

 Kayıt dışı gibi fiili çalışmayan kişiyi çalışıyormuş gibi göstermek de teşvikleri bir yıl men ediyor. 6111 sayılı yasa ile yürürlüğe giren 2011 yılında 4447 sayılı yasanın geçici 10. maddesi sosyal güvenlik kurumunda 2011 taksin genelgeye göre uygulanıyor.

Bu teşvik genç ve kadın istihdamına yönelik .İş verene yönelik tarafı da çalışanla aynı özellikleri taşıyor. İşçiye yönelik tarafında 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Bu teşvikten faydalanacak kişilerin, kadın ise 18 yaşından büyük üst sınır yok, erkek ise 18-29 yaş aralığında olacak işe girmeden öncede 6 ay işsiz olması teşvikten faydalanmasına olanak sağlıyor.Bu şartları taşıyan kişiler 6111 sayılı kanun kodu seçilerek bildirilmesi halinde işveren listesinin tamamı işsizlik fonu tarafından karşılanır.

AYLIK KATKISI 320 LİRA CİVARINDA

Bugün itibari ile aylık katkısı 320 lira civarında olan rakam  asgari ücretli  çalışan birisi için geçerlidir. Bu şatları taşıyan kişiye devlet 24 ay boyunca  bu ücreti ödüyor. Eğer bu kişi İşkur'a kayıtlı birisi ise eğitime katılmışsa veya iş aramak için kayıt yaptırmışsa artı 6 ay daha  veriyor ve toplamda  30 ay oluyor.  Mesleki  yeterlilik belgelerine göre de 54 aya kadar da çıkabiliyor. 29 yaşını geçen erkeklerde bu teşvik yok dedik ama şöyle bir istisnası var 6 aydır işsiz bir personelse burada 6 ay istisna olarak bu teşviki alabiliyor. Erkeklerde yaş kaç olursa olsun İşkur kaydı varsa 6 ay süreyle bunu alabiliyor.

2 bin lira ücreti olan bir kişinin  sigortalı hissesi %14 kısmı 280 TL, bizim 20,5 dediğimiz iş veren hissesi bölümü 410 lira, toplam 690 lira ödemesi gerekirken  ödediği rakam 280 lira ya düşüyor.Katkısı burada 410 lira oluyor. 6111 sayılı yasanın uygulanması Türkiye'de biraz dar kaldı onun için biraz sıkıntılar oldu. Şuan 1 nisan da başlayıp 31 mayısta sona erecek olan geriye dönük faydalanma hakkı geldiğini belirtti.

İnegöl Soyal Hizmet Merkez Müdürü Erdal Algan, program sonunda MÜSİAD  üyeleriyle soru cevap şeklinde söyleşi gerçekleştirdi. Teşviklerdeki esas amacın istihdamı artırmak olduğunu belirtirken birde kayıt dışı çalışanları tespit etmeleri durumunda alo 170'i aramalarının bu teşvik kanunlarının kötüye kullanılmasının önüne geçeceğini söyledi


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.