’Türk Mutfağı Haftası’ İnegöl’den başladı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
’Türk Mutfağı Haftası’ İnegöl’den başladı
#İnegöl | İHA
21 May 2024 / Sal 15:06
2 dk okuma / 7.779 Kez Okundu
| |

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ve İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın da katıldığı törenle Bursa'nın İnegöl ilçesinde Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edilen ve her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası bu yıl 3'üncü kez kutlanıyor. Bursa'da Valilik koordinasyonuyla; İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Kaymakamlıklar, Belediyeler ve Bursa Ticaret Sanayi Odası iş birliğinde Bursa merkez ve ilçelerde düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin açılışı, 21 Mayıs 2024 tarihinde İnegöl'de gerçekleştirildi.

İnegöl Belediyesi ev sahipliğinde Gastro İnegöl restoranında yapılan Osmanlı Şerbetleri Tadımı ve İnegöl'ün coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtım etkinliğine; Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri kurum ve kuruluşların temsilcileri, şefler, Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gastronomi bölümü öğrencileri ile davetliler katıldı.

İnegöl'de Türk Mutfağı Zenginliği Tanıtılıyor

Etkinlikte konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Türk mutfağının dünyaca ünlü olduğunu ve bu mutfağın İnegöl'de de en güzel şekilde yaşatıldığını söyledi. Taban, "İnegöl'ümüzde, Bursa'mızda, ülkemizde son dönemlerde yapılan gastronomi alanındaki çalışmalarla varlığımızı arttırarak sürdürmek istiyoruz. Bu noktada yapılan çalışmaların da bir hikayesi var. Tadına baktığımız lezzetler, tarifler, asırlık lezzetlerden oluşan menüler bir günde derlenip toparlanmıyor. Bizler pandemi sürecinde bunu bir fırsat bilerek 95 kırsal mahallemizin taramasını gerçekleştirip buralardaki değerlerimizi ortaya çıkardık. Örf ve adetlerimiz, gelenek göreneklerimiz, mutfak zenginliklerimiz her ne varsa bunları çıkardık. Şehrimizde bir mutfak zenginliği olduğunun da farkına vardık. İnegöl göçlerle oluşmuş bir şehir, bu mutfak zenginliğini de beraberinde getiriyor. İnegöl Köftesinin de aslında bunu işaret ettiğini gördük. İnegöl Köftesi de Bulgaristan Pazarcık Filibe bölgesinden gelen vatandaşlarımızın şehrimize kazandırdığı bir değer. Tabi bizler de yaptığımız çalışmalarla toplamda 14 marka ve 11 coğrafi işaret başvurusu yaptık. Şu an 12 marka tescilimiz var, 3 ürünümüzün de coğrafi işaret başvurusu kabul edildi. Bunlar; İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi, İnegöl Çıbrıka Bitkisi ve İnegöl Sütlü Kadayıfı. Daha önce İnegöl Köftesi coğrafi işaret almıştı zaten. Şu anda şehrimizin 4 tane coğrafi işaretli ürünü var. Bu alanda çalışmalar ve yatırımlar yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Bursa Mutfağı Keşfedilmeyi Bekliyor

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ise konuşmasında Bursa mutfağının keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olduğunu söyledi. Demirtaş, "Bugün bizlere düşen görev bu ve benzeri etkinliklerle meşhur lezzetlerimizi tanıtırken, saklı kalmış Bursa lezzetlerini de ortaya çıkarmak ve kent gastronomisine kazandırmaktır. Bursa gastronomimizin sadece lezzetli yemeklerden ibaret olmadığını, bir kültür, bir yaşam tarzı ve bir kimlik olduğunu ulusal ve uluslararası ölçekte göstermektir. Bu kimliği korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın bu kente sevdalı her bir hemşerimizin asli vazifesi olduğu unutulmamalıdır." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve misafirler Gastro İnegöl önünde kurulan stantlarda hazırlanmış 10 farklı Osmanlı Şerbetinin tadına baktı.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.