Üniversite öğrencileri nasıl oy kullanacak?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Üniversite öğrencileri nasıl oy kullanacak?
#İnegöl | Haber Merkezi
03 Şub 2023 / Cum 16:07
/ 2.206 Kez Okundu
| |

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bütün siyasi isimler tarafından işaret edilen 14 Mayıs tarihi, üniversite öğrencileri için sorun teşkil edebilir. Türkiye'de bir milyondan fazla öğrencinin şehir dışında okuduğu göz önüne alındığında, bu öğrencilerin nasıl oy kullanacağı merak konusu oldu.

Bursada Bugün'den Hüseyin İzci'nin haberine göre Türkiye'de bir milyondan fazla öğrencinin şehir dışında okuduğu bilinirken, bu öğrencilerin oy kullanmak için ikametgahının bulunduğu şehre gitmesi gerekecek. Okuduğu ilde oy kullanmak isteyen öğrenciler ise bir takım resmi prosedürleri yerine getirmek zorunda. Uludağ Üniversitesi'nde okuyan bazı öğrenciler, bilet fiyatlarının pahalılığından yakınırken, kimi öğrenci de resmi işlemlerle uğraşmamak için ikametgahının bulunduğu şehre gitmeyi tercih edeceğini söyledi.

YURTTA KALANLAR NASIL OY KULLANACAK?

Yurtta kalan kişilerin öğrenci belgesi ve yurt idaresinden alınan doküman ile okuduğu şehirdeki nüfus müdürlüğüne giderek başvuru yapması gerekiyor. Oradan alacağı belgeyle de ilçe seçim kuruluna giderek yurdunun bulunduğu yerde oy kullanmak için başvuruda bulunması gerekiyor.

EVDE KALANLAR NASIL OY KULLANACAK?

Evde kalan kişiler ise, yaşadığı evin adresini E-Devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüğüne bizzat başvuru yaparak, birinci adresi haline getirmesi gerekiyor. Bu işlemden sonra ilçe seçim kuruluna giderek seçmen kaydının değiştirilmesi gerekiyor. Fakat bu işlemleri gerçekleştirirken ev arkadaşınız varsa, ya da bir önceki kiracı veya ev sahibi ev adresini değiştirmemişse bu konuda o kişilerle birlikte il nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekecek. E-Devlet'ten yapılacak başvurularda ise karşılıklı muvafakatname ile bu işlemlerini gerçekleştirebilecek.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ'NDE OKUYAN ÖĞRENCİLER DERT YANIYOR

Uludağ Üniversitesin'de okuyan öğrenciler ise bu durumdan dert yanıyor. Mardin, İzmir, Ordu gibi uzak şehirlerden gelen öğrenciler, yol ve bilet fiyatlarından yakınıyor. İstanbul, Balıkesir gibi çevre illerden gelen öğrenciler ise, oy kullanmak için ikametgahlarının bulunduğu adreslere gideceklerini söylediler. Yol masraflarının fazla olduğunu söyleyen öğrenciler, bu konuda yetkililerden yol yardımı da bekliyor.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.